Przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny

Zacznij od namoczenia śledzi.

Pokrój śliwki w większą kostkę.

Cebulę obierz, umyj. Pokrój w piórka.

Orzechy drobno posiekaj.

Śledzie pokrój w szersze paseczki. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.

Układaj w miseczce warstwami: śledzie, śliwki, cebula, orzechy, polej olejem i zrób tak do wyczerpania składników.

Odstaw na kilka godzin.

Śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca
Śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca
Koszt przygotowania dania
34.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
430 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
23

Śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o śledziach ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Sałatka śledziowa warstwowa w takiej odsłonie to bardzo ciekawa propozycja. Idealny przepis na imprezę albo na święta. Prosta, szybka, a za razem zdrowa przystawka. Sałatka śledziowa warstwowa składa się z kilku warstw: marynowane śledzie, śliwki suszone, cebula, orzechy oraz olej. Jest to pyszny sposób na śledzie na słodko, które podbijają świąteczne stoły. Wygląd sałatki śledziowej warstwowej prezentuje się świetnie. Wszystko ze sobą komponuje się wyśmienicie. Podawaj koniecznie ze świeżym pieczywem.

Sałatkę tę można zrobić nie koniecznie w formie sałatki śledziowej. Może to być zwykła sałatka bez tworzenia warstw. Wystarczyłoby wymieszać wszystko razem. Przepis jest łatwy do wykonania i bardzo szybki. Koniecznie zrób przepis minimum dzień przed podaniem. To ważne, by śledzie były bardzo aromatyczne i smaczne. Przed przygotowywaniem przepisu upewnij się tylko czy filety śledziowe nie są za słone. Jeśli byłyby mocno słone należy je wymoczyć, aby pozbyć się tego zbyt słonego smaku.

Sałatka zawiera dużą ilość orzechów. Czuć więc w niej dobrze wyczuwalny aromat orzechów. Można dać ich mniej. Orzechy trzeba posiekać. Polecam zostawić większe kawałki orzechów, by było je czuć. Śliwki suszone z reguły są miękkie, ale nie zawsze tak jest. Jeśli śliwki suszone są twarde polecam je najpierw zalać gorącą wodą po to, by stały się miękkie. Wtedy śliwki lepiej się kroi i są smaczniejsze.

Jest to przepis zdrowy. Z jednej strony są śliwki, które mają bardzo dużą ilość błonnika. Mają niski indeks glikemiczny i w diecie zdrowej osoby są one pożądane. Śledzie oraz orzechy nerkowca powinno się jeść. Są one bowiem źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których wciąż większość ludzi dostarcza w zbyt małej ilości. Opowiadają one za wiele ważnych funkcji życiowych, więc jak najbardziej należy dostarczać odpowiednią ich ilość. Potrawa ma niski indeks glikemiczny – osoby z insulinoopornością albo cukrzycą śmiało mogą jeść takie dania. W przepisie nie ma zbyt wysokiej ilości węglowodanów.

Wartości odżywcze śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
287.08 kcal
430.62 kcal
Białko
10.77 g
16.15 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
23.59 g
35.39 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.23 g
6.35 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
19.36 g
29.04 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
13.79 g
20.68 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
5.57 g
8.36 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C
1.45 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Na 100g
Na porcję
(150g)
Wapń
34.58 mg
51.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Lista alergenów dla śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

Cena przygotowania śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Orzechy nerkowca
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Cebula czerwona
250 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 250 g
Liczba porcji:
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób