Śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Opublikowano: 15.09.2021 r., 11:21 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie z suszonymi śliwkami
Śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca
Sałatka śledziowa warstwowa w takiej odsłonie to bardzo ciekawa propozycja. Idealny przepis na imprezę albo na święta. Prosta, szybka, a za razem zdrowa przystawka.
Przygotowanie 15 min
430 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Orzechy nerkowca (200 g)
  • Śliwki suszone (100 g)
  • Cebula czerwona (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny

Przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca krok po kroku

Zacznij od namoczenia śledzi.

Pokrój śliwki w większą kostkę.

Cebulę obierz, umyj. Pokrój w piórka.

Orzechy drobno posiekaj.

Śledzie pokrój w szersze paseczki. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.

Układaj w miseczce warstwami: śledzie, śliwki, cebula, orzechy, polej olejem i zrób tak do wyczerpania składników.

Odstaw na kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Sałatka śledziowa warstwowa w takiej odsłonie to bardzo ciekawa propozycja. Idealny przepis na imprezę albo na święta. Prosta, szybka, a za razem zdrowa przystawka. Sałatka śledziowa warstwowa składa się z kilku warstw: marynowane śledzie, śliwki suszone, cebula, orzechy oraz olej. Jest to pyszny sposób na śledzie na słodko, które podbijają świąteczne stoły. Wygląd sałatki śledziowej warstwowej prezentuje się świetnie. Wszystko ze sobą komponuje się wyśmienicie. Podawaj koniecznie ze świeżym pieczywem.

Sałatkę tę można zrobić nie koniecznie w formie sałatki śledziowej. Może to być zwykła sałatka bez tworzenia warstw. Wystarczyłoby wymieszać wszystko razem. Przepis jest łatwy do wykonania i bardzo szybki. Koniecznie zrób przepis minimum dzień przed podaniem. To ważne, by śledzie były bardzo aromatyczne i smaczne. Przed przygotowywaniem przepisu upewnij się tylko czy filety śledziowe nie są za słone. Jeśli byłyby mocno słone należy je wymoczyć, aby pozbyć się tego zbyt słonego smaku.

Sałatka zawiera dużą ilość orzechów. Czuć więc w niej dobrze wyczuwalny aromat orzechów. Można dać ich mniej. Orzechy trzeba posiekać. Polecam zostawić większe kawałki orzechów, by było je czuć. Śliwki suszone z reguły są miękkie, ale nie zawsze tak jest. Jeśli śliwki suszone są twarde polecam je najpierw zalać gorącą wodą po to, by stały się miękkie. Wtedy śliwki lepiej się kroi i są smaczniejsze.

Jest to przepis zdrowy. Z jednej strony są śliwki, które mają bardzo dużą ilość błonnika. Mają niski indeks glikemiczny i w diecie zdrowej osoby są one pożądane. Śledzie oraz orzechy nerkowca powinno się jeść. Są one bowiem źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, których wciąż większość ludzi dostarcza w zbyt małej ilości. Opowiadają one za wiele ważnych funkcji życiowych, więc jak najbardziej należy dostarczać odpowiednią ich ilość. Potrawa ma niski indeks glikemiczny – osoby z insulinoopornością albo cukrzycą śmiało mogą jeść takie dania. W przepisie nie ma zbyt wysokiej ilości węglowodanów.

Alergeny w śledziach ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Lista alergenów dla śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy nerkowca

Wartości odżywcze śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

na 100g gotowej potrawy

Świetny przepis, który zasługuje na miano zdrowej potrawy. Śledzie i orzechy to dobre źródło korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. Z kolei śliwki suszone są bogatym źródłem błonnika. Jest to jednak przepis wysokokaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
287.08
430.62
Białko (g)
10.77
16.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
9.18
13.77
Węglowodany przyswajalne (g)
8.02
12.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
1.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
23.59
35.39
Tłuszcze nasycone (g)
4.23
6.35
Tłuszcze nienasycone (g)
19.36
29.04
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.79
20.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.57
8.36
Cholesterol (mg)
25.00
37.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina C (mg)
1.45
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.75
2.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
39.67
59.50
Potas (mg)
272.25
408.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
34.58
51.87
Żelazo (mg)
1.66
2.49
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi ze śliwkami suszonymi i orzechami nerkowca

Koszt składników
43.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Orzechy nerkowca
200 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 200 g
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Cebula czerwona
250 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 250 g
Koszt składników
43.50