Sernikobrownie z musem truskawkowym
- Masło (200 g)
- Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
- Jajko - sztuk (5 szt.)
- Cukier (250 g)
- Mąka pszenna typ 550 (120 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Twaróg sernikowy (500 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Truskawki (100 g)
Przepis na sernikobrownie z musem truskawkowym krok po kroku
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozpuść masło z czekoladą w garnku, podgrzewając go na małym ogniu i ciągle mieszając. Po roztopieniu - odstaw.
3 jajka zmiksuj z 150 g cukru. Połącz z rozpuszczoną masą z czekolady i masła i kontynuuj miksowanie. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli - ponownie zmiksuj.
W oddzielnym naczyniu zmiksuj twaróg sernikowy z 100 g cukru, dwoma jajkami i skrobią ziemniaczaną. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodaj śmietankę i zmiksuj ponownie.
Na blachę wyłóż kolejno dwie warstwy - najpierw masę na brownie, a następnie masę serową. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min.
Truskawki umyj, obierz z szypułek i zblenduj.
Przed podaniem ciasta każdy kawałek polewaj musem truskawkowym.
Więcej informacji na temat sernikobrownie z musem truskawkowym
Sernikobrownie to niezwykłe połączenie kruchego, czekoladowego ciasta z wilgotną sernikową masą. Dodatek owoców przełamuje słodki smak dodając ciastu wyrazistości. Jeśli jeszcze nie próbowałaś/próbowałeś takiego połączenia to koniecznie sprawdź ten przepis, szczególnie jeśli zastanawiasz się czy na weekend przygotować sernik czy brownie.
Zamiast popularnego przepisu na ciasto brownie z musem truskawkowym, przedstawiamy przepis na sernikobrownie z truskawkami. Najlepiej jeśli truskawki będą świeże, więc ciasto warto przygotować w sezonie kiedy te owoce są dostępne, czyli od maja od lipca. Jeśli aktualnie nie masz do nich dostępu zdecydowanie możesz wykorzystać inne owoce, które akurat możesz nabyć – maliny, śliwki, borówki czy nawet jabłka. Ich odrobinę kwaśny smak przełamie słodycz ciasta, co zagwarantuje jego wspaniały, niezapomniany smak. Jeżeli nie masz dostępu do świeżych truskawek to inną możliwością jest przygotowanie sernikobrownie z musem truskawkowym, do którego możesz wykorzystać mrożone truskawki. Jeżeli zdecydujesz się na to rozwiązanie to postępuj zgodnie z przepisem, oprócz ostatniego kroku, czyli zblendowania świeżych truskawek. Zamiast tego weź te mrożone, podgrzej je w rondelku i zblenduj, a następnie polej otrzymanym musem tuż przed podaniem gotowe już ciasto.
Samo przygotowanie ciasta jest podzielone na dwa etapy – pierwszy to przygotowanie masy na brownie z masła, gorzkiej czekolady, jajek, cukru i mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli, a drugi to wykonanie masy serowej na sernik, do którego niezbędny jest twaróg sernikowy (zazwyczaj możesz go kupić w charakterystycznym wiaderku), a także jajka, cukier, skrobia ziemniaczana i śmietanka najlepiej o zawartości tłuszczu 30%. Gdy obie masy są już gotowe wystarczy warstwowo przenieść je na blaszkę – najpierw brownie, później sernik – i włożyć do piekarnika, a w trakcie pieczenia dodać pokrojone truskawki. I gotowe! Samo przygotowanie nie jest długie, zajmie CI maksymalnie 20 min, a potem wystarczy jeszcze 40 na upieczenie się ciasta. Naprawdę warto!
Alergeny w sernikobrownie z musem truskawkowym
Lista alergenów dla sernikobrownie z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- twaróg sernikowy
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze sernikobrownie z musem truskawkowym
Ciasto dostarcza dużo kilakalorii, dlatego zwróć uwagę na zjadaną ilość. Rekomendowana jest 1 porcja dziennie, a całe ciasto stanowi 12 porcji.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.