Sernikobrownie z musem truskawkowym

Opublikowano: 22.09.2021 r., 15:15 | Autor: Viviana Stanley-Kałuża
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernikobrownie z truskawkami na wierzchu
Sernikobrownie z musem truskawkowym
Jeżeli uwielbiasz zarówno brownie jak i sernik i zastanawiasz się które ciasto przygotować to właśnie rozwiązaliśmy Twój problem – oto przepis na sernikobrownie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 40 min
448 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Masło (200 g)
  • Czekolada gorzka - 2 tabliczki (200 g)
  • Jajko - sztuk (5 szt.)
  • Cukier (250 g)
  • Mąka pszenna typ 550 (120 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Twaróg sernikowy (500 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (50 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Truskawki (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blender, blaszka do pieczenia 20x35 cm

Przepis na sernikobrownie z musem truskawkowym krok po kroku

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.

Rozpuść masło z czekoladą w garnku, podgrzewając go na małym ogniu i ciągle mieszając. Po roztopieniu - odstaw.

3 jajka zmiksuj z 150 g cukru. Połącz z rozpuszczoną masą z czekolady i masła i kontynuuj miksowanie. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli - ponownie zmiksuj.

W oddzielnym naczyniu zmiksuj twaróg sernikowy z 100 g cukru, dwoma jajkami i skrobią ziemniaczaną. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji dodaj śmietankę i zmiksuj ponownie.

Na blachę wyłóż kolejno dwie warstwy - najpierw masę na brownie, a następnie masę serową. Włóż do piekarnika i piecz ok. 40 min.

Truskawki umyj, obierz z szypułek i zblenduj.

Przed podaniem ciasta każdy kawałek polewaj musem truskawkowym.

Jak oceniasz przepis na sernikobrownie z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 79,0% osób

Więcej informacji na temat sernikobrownie z musem truskawkowym

Sernikobrownie to niezwykłe połączenie kruchego, czekoladowego ciasta z wilgotną sernikową masą. Dodatek owoców przełamuje słodki smak dodając ciastu wyrazistości. Jeśli jeszcze nie próbowałaś/próbowałeś takiego połączenia to koniecznie sprawdź ten przepis, szczególnie jeśli zastanawiasz się czy na weekend przygotować sernik czy brownie.

Zamiast popularnego przepisu na ciasto brownie z musem truskawkowym, przedstawiamy przepis na sernikobrownie z truskawkami. Najlepiej jeśli truskawki będą świeże, więc ciasto warto przygotować w sezonie kiedy te owoce są dostępne, czyli od maja od lipca. Jeśli aktualnie nie masz do nich dostępu zdecydowanie możesz wykorzystać inne owoce, które akurat możesz nabyć – maliny, śliwki, borówki czy nawet jabłka. Ich odrobinę kwaśny smak przełamie słodycz ciasta, co zagwarantuje jego wspaniały, niezapomniany smak. Jeżeli nie masz dostępu do świeżych truskawek to inną możliwością jest przygotowanie sernikobrownie z musem truskawkowym, do którego możesz wykorzystać mrożone truskawki. Jeżeli zdecydujesz się na to rozwiązanie to postępuj zgodnie z przepisem, oprócz ostatniego kroku, czyli zblendowania świeżych truskawek. Zamiast tego weź te mrożone, podgrzej je w rondelku i zblenduj, a następnie polej otrzymanym musem tuż przed podaniem gotowe już ciasto.

Samo przygotowanie ciasta jest podzielone na dwa etapy – pierwszy to przygotowanie masy na brownie z masła, gorzkiej czekolady, jajek, cukru i mąki z dodatkiem proszku do pieczenia i szczypty soli, a drugi to wykonanie masy serowej na sernik, do którego niezbędny jest twaróg sernikowy (zazwyczaj możesz go kupić w charakterystycznym wiaderku), a także jajka, cukier, skrobia ziemniaczana i śmietanka najlepiej o zawartości tłuszczu 30%. Gdy obie masy są już gotowe wystarczy warstwowo przenieść je na blaszkę – najpierw brownie, później sernik – i włożyć do piekarnika, a w trakcie pieczenia dodać pokrojone truskawki. I gotowe! Samo przygotowanie nie jest długie, zajmie CI maksymalnie 20 min, a potem wystarczy jeszcze 40 na upieczenie się ciasta. Naprawdę warto!

Alergeny w sernikobrownie z musem truskawkowym

Lista alergenów dla sernikobrownie z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
    • Proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernikobrownie z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Ciasto dostarcza dużo kilakalorii, dlatego zwróć uwagę na zjadaną ilość. Rekomendowana jest 1 porcja dziennie, a całe ciasto stanowi 12 porcji.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
299.04
448.56
Białko (g)
7.09
10.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
28.60
42.90
Węglowodany przyswajalne (g)
27.43
41.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
1.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
17.77
26.66
Tłuszcze nasycone (g)
12.30
18.46
Tłuszcze nienasycone (g)
5.47
8.20
Cholesterol (mg)
86.16
129.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
111.17
166.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.45
0.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
22.81
34.21
Brak danych dla: czekolada gorzka, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.07
36.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
113.71
170.57
Potas (mg)
183.21
274.81
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.92
82.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.58
203.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
28.83
43.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.45
2.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.71
1.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernikobrownie z musem truskawkowym brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernikobrownie z musem truskawkowym

Koszt składników
59.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Czekolada gorzka
200 g
2 tabliczki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
sztuk
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mąka pszenna typ 550
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Twaróg sernikowy
500 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
50 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Truskawki
100 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
59.10