Sernik z mandarynkami

Opublikowano: 30.12.2021 r., 20:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Owoce mandarynki na serniku
Sernik z mandarynkami
Połączenie sernika z mandarynkami to idealna wersja ciasta na zimę, gdy mandarynek jest pod dostatkiem i każdy marzy o serniku w związku ze zbliżającymi się świętami.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 40 min
192 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Twaróg sernikowy - 1 opakowanie (1000 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1 szklanka (250 g)
  • Budyń (proszek) - 2 opakowania (100 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Śmietanka kremowa 30% - 1 opakowanie (200 g)
  • Mandarynka (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na sernik z mandarynkami krok po kroku

Mandarynki obierz ze skóry i odstaw.

Twaróg przełóż do miski, dodaj cukier i miksuj.

Następnie wbijaj jajka po kolei, cały czas miksując.

Dodaj pozostałe składniki oprócz mandarynek i dokładnie wymieszaj.

Wylej ciasto na blachę i ułóż owoce na wierzchu.

Upiecz sernik w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na sernik z mandarynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat sernika z mandarynkami

Masz ochotę na słodki deser, który szybko przygotujesz w swoim domu? Mam dla Ciebie przepis na sernik z mandarynkami. Klasyczny, puszysty sernik, który kocha chyba każdy, w połączeniu z sezonowymi owocami.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo proste i pyszne w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Najpierw zaczniemy od przygotowania masy twarogowej, do której będziesz potrzebować klasycznych składników na sernik, czyli twaróg sernikowy, jajka, cukier, budyń, olej, słodka śmietanka i nasze owoce – mandarynki.

Wystarczy, że masę sernikową przełożysz do miski, następnie dodasz cukier i zaczniesz miksować na średnich obrotach. Następnie wbijaj jajka po kolei i zmniejsz obroty.

Teraz po kolei dodawaj kolejne składniki.

Po chwili masa sernikowa będzie gęsta i puszysta, wlej ją na blachę do pieczenia.

Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło.

Na samym końcu ułóż kawałki mandarynki na wierzchu ciasta.

Za 40 minut sernik z mandarynkami będzie dobry.

Sam widzisz jak szybki i łatwy jest to przepis. Koniecznie go zapamiętaj, na pewno przyda Ci się nie raz.

Sernik z dodatkiem mandarynek to świetny pomysł na słodki deser, ale też na święta. Kto powiedział, że zawsze musi być tradycyjny sernik bez dodatków.

Skoro już wiesz, jak zrobić sernik z mandarynkami, zaskocz rodzinę i przygotuj go na ten szczególny czas.

W moim przepisie użyłam świeżych mandarynek, ponieważ mamy je teraz pod dostatkiem. Dlatego warto z nich korzystać, szczególnie, że są to owoce o właściwościach przeciwnowotworowych, są w stanie hamować rozwój nowotworów, zapobiegać przerzutom. Dodatkowo mandarynki mają działanie moczopędne, ponieważ w większości składają się z wody, co jest korzystne dla naszego układu moczowego oraz nerek. Te słoneczne owoce zawierają duże ilości błonnika, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Alergeny w serniku z mandarynkami

Lista alergenów dla sernika z mandarynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z mandarynkami

na 100g gotowej potrawy

Sernik w taki sam sposób możesz przygotować z brzoskwiniami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
192.49
192.49
Białko (g)
6.16
6.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.83
18.83
Węglowodany przyswajalne (g)
18.43
18.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.40

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
10.51
10.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.73
4.73
Tłuszcze nienasycone (g)
5.78
5.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.12
4.12
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.66
1.66
Brak danych dla: cukier, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
41.27
41.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
37.24
37.24
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.57
5.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.73
29.73
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.13
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.67
12.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.37
37.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
170.69
170.69
Potas (mg)
91.80
91.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
47.84
47.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
88.84
88.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.95
6.95
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z mandarynkami 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z mandarynkami

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
1 opakowanie
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Budyń (proszek)
100 g
2 opakowania
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 3
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mandarynka
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Koszt składników
40.50