Sernik z karmelem i orzechami

Opublikowano: 05.06.2023 r., 9:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik z karmelem i orzechami zaprezentowany na białym talerzu i udekorowany orzechami.
Sernik z karmelem i orzechami
Sernik z karmelem i orzechami to niezwykle smaczne ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale bardzo słodkich wypieków.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie 60 min
608 kcal
Kcal w porcji
234 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (180 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Masło (50 g)
  • Czekolada biała (200 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Cukier (150 g)
  • Cukier wanilinowy (12 g)
  • Budyń (proszek) waniliowy bez cukru (1 g)
  • Masa krówkowa (400 g)
  • Orzechy pekan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na sernik z karmelem i orzechami krok po kroku

Formę tortownicy zabezpiecz papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem.

Herbatniki zblenduj drobno, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy, dociskając palcami.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.

Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami.

Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku.

Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.

Schłodzony sernik udekoruj masą krówkową i podprażonymi orzechami pekan.

Jak oceniasz przepis na sernik z karmelem i orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat sernika z karmelem i orzechami

Sernik z karmelem i orzechami to niezwykle smaczne ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale bardzo słodkich wypieków.

Przepis na sernik z karmelem i orzechami pokaże Ci jak upiec ciasto niebanalne, smaczne i bardzo aksamitne. Domowy sernik ma wielu zwolenników. Nic dziwnego ciężko mu się oprzeć. Ten smaczny wypiek możesz przygotować w piekarniku w kilka chwil. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. Całość udekorowana jest przez smaczny karmel, który robiony jest na bazie masy kajmakowej i obsypany smacznymi orzechami. Świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To doskonała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie wypieki. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. Jak przygotować kajmak samodzielnie? Wystarczy do tego mleko skondensowane z puszki. Należy mleko gotować w zamkniętej puszce przez około 4 godziny, a następnie użyć go jako masy. To jednak sposób, który zabiera sporo czasu, dlatego nie sprawdzi się w momencie, gdy chce się stworzyć bardzo szybki wypiek. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z karmelem i orzechami, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na trzy części. Pierwsza to zrobienie bazowego ciasta kruchego na bazie herbatników, druga opiera się na serowym kremie, trzecia i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Zamiast herbatników możesz wykorzystać również ulubione ciasteczka.

Alergeny w serniku z karmelem i orzechami

Lista alergenów dla sernika z karmelem i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Czekolada biała
    • masa krówkowa
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Wartości odżywcze sernika z karmelem i orzechami

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(234g)
Energia (kcal)
260.14
608.74
Białko (g)
8.82
20.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(234g)
Węglowodany (g)
28.13
65.83
Węglowodany przyswajalne (g)
27.55
64.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.58
1.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(234g)
Tłuszcz (g)
12.82
29.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.51
15.24
Tłuszcze nienasycone (g)
6.30
14.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.75
11.12
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
3.63
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.74
144.48

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(234g)
Witamina A (µg (mcg))
62.19
145.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.51
1.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.26
0.62
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.20
143.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.60
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.55
1.28
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.47
54.92
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.99
28.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(234g)
Sód (mg)
276.76
647.61
Potas (mg)
173.57
406.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
117.89
275.87
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
194.28
454.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.55
38.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.75
1.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z karmelem i orzechami 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z karmelem i orzechami

Koszt składników
126.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
180 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.70
Za 180 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Czekolada biała
200 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Cukier wanilinowy
12 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 12 g
Budyń (proszek)
1 g
waniliowy bez cukru
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 1 g
Masa krówkowa
400 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
5.22
Za 400 g
Orzechy pekan
100 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 10
80.00
Za 100 g
Koszt składników
126.10