Sernik z karmelem i orzechami
- Herbatniki (180 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Masło (50 g)
- Czekolada biała (200 g)
- Jajko (5 szt.)
- Cukier (150 g)
- Cukier wanilinowy (12 g)
- Budyń (proszek) - waniliowy bez cukru (1 g)
- Masa krówkowa (400 g)
- Orzechy pekan (100 g)
Przepis na sernik z karmelem i orzechami krok po kroku
Formę tortownicy zabezpiecz papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem.
Herbatniki zblenduj drobno, wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wyłóż masę na dno tortownicy, dociskając palcami.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i ostudź.
Twaróg zmiksuj z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem budyniowym, roztopioną czekoladą, a na końcu z jajkami.
Wyłóż masę sernikową na spód ciasteczkowy. Piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni. Upieczone ciasto studź w piekarniku.
Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową, włóż go na parę godzin do lodówki.
Schłodzony sernik udekoruj masą krówkową i podprażonymi orzechami pekan.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z karmelem i orzechami
Sernik z karmelem i orzechami to niezwykle smaczne ciasto, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom prostych, ale bardzo słodkich wypieków.
Przepis na sernik z karmelem i orzechami pokaże Ci jak upiec ciasto niebanalne, smaczne i bardzo aksamitne. Domowy sernik ma wielu zwolenników. Nic dziwnego ciężko mu się oprzeć. Ten smaczny wypiek możesz przygotować w piekarniku w kilka chwil. To wspaniała opcja dla tych, którzy szukają tradycyjnego ciasta, lecz w nieco innej odsłonie. Całość udekorowana jest przez smaczny karmel, który robiony jest na bazie masy kajmakowej i obsypany smacznymi orzechami. Świetnie sprawdzi się na co dzień, gdyż jej przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. To doskonała opcja dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie wypieki. To pyszne ciasto odmieni każdą imprezę, gdyż jest smaczne, piękne i naprawdę bardzo słodkie. To wszystko ze względu na wyjątkowy krem, ale i polewę. Do jej przygotowania potrzebna jest masa kajmakowa z puszki. Można ją jednak zastąpić, taką przygotowaną samodzielnie w domu, choć jest to niewątpliwe dużo bardziej czasochłonne. Jak przygotować kajmak samodzielnie? Wystarczy do tego mleko skondensowane z puszki. Należy mleko gotować w zamkniętej puszce przez około 4 godziny, a następnie użyć go jako masy. To jednak sposób, który zabiera sporo czasu, dlatego nie sprawdzi się w momencie, gdy chce się stworzyć bardzo szybki wypiek. To dobre ciasto dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z karmelem i orzechami, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Kusi pięknym wyglądem i jeszcze lepszym smakiem. Cały przepis jest niezwykle prosty i podzielony jest na trzy części. Pierwsza to zrobienie bazowego ciasta kruchego na bazie herbatników, druga opiera się na serowym kremie, trzecia i ostatnia to wspaniała polewa na bazie kajmaku. Razem tworzą deser idealny, wyrazisty i niezwykle elegancki. Zamiast herbatników możesz wykorzystać również ulubione ciasteczka.
Alergeny w serniku z karmelem i orzechami
Lista alergenów dla sernika z karmelem i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- twaróg sernikowy
- Masło
- Czekolada biała
- masa krówkowa
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy pekan
Wartości odżywcze sernika z karmelem i orzechami
To ciasto zawiera dużo cukru, więc nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(234g)
Węglowodany
(234g)
Tłuszcze
(234g)
Witaminy
(234g)
Składniki mineralne
(234g)
-
herbatniki,
twaróg,
masło,
czekolada,
czekolada biała,
jajka,
cukier,
cukier,
budyń,
orzechy,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.