Sernik z czekoladą
- Herbatniki (150 g)
- Kakao 16% (proszek) (10 g)
- Masło (80 g)
- Twaróg sernikowy (1000 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
- Cukier (250 g)
- Jajko (5 szt.)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (100 g)
- Czekolada gorzka (100 g)
Przepis na sernik z czekoladą krok po kroku
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Herbatniki zblenduj na konsystencję piasku. Masło rozpuść i wymieszaj z kakaem i herbatnikami. Całość wyłóż, równomiernie dociskając do formy. Odstaw na 15 min do lodówki.
Serek mascarpone zmiksuj z cukrem na jednolitą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Połącz mikserem czekoladę z masą serową. Stopniowo dodawaj twaróg i jajka. Gdy uzyskasz jednolitą gładką masę, przelej ją na schłodzony spód.
Piecz ok. 80 min w 160 st. C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę przelej do garnka i zagotuj. Ściągnij z palnika i dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przygotowaną polewą polej sernik.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika z czekoladą
Sernik z czekoladą to świetny pomysł na szybki i smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Jest aksamitny i puszysty.
Przepis na sernik z czekoladą jest tak prosty, że nie będzie stanowił żadnego problemów nawet dla początkujących kucharzy. W dodatku wszystkie składniki z powodzeniem znajdziesz w każdym większym sklepie. Najważniejszym jest ser z wiaderka. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg. Pamiętaj jednak, że samo pieczenie zajmuje dość sporo czasu, warto się więc na to przygotować.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z czekoladą, by był pyszny i szybki, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Dowiesz się z niego jak upiec sernik doskonały. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.
Alergeny w serniku z czekoladą
Lista alergenów dla sernika z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Herbatniki
- Masło
- twaróg sernikowy
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika z czekoladą
To ciasto zawiera dużo cukru, dlatego nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(191g)
Węglowodany
(191g)
Tłuszcze
(191g)
Witaminy
(191g)
Składniki mineralne
(191g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.