Sernik z czekoladą

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:44 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Czekoladowy sernik z rozmarynem
Sernik z czekoladą
Sernik z czekoladą to świetny pomysł na szybki i smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Jest aksamitny i puszysty.
Przygotowanie 120 min
Pieczenie 80 min
497 kcal
Kcal w porcji
191 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki (150 g)
  • Kakao 16% (proszek) (10 g)
  • Masło (80 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
  • Cukier (250 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (100 g)
  • Czekolada gorzka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser

Przepis na sernik z czekoladą krok po kroku

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Herbatniki zblenduj na konsystencję piasku. Masło rozpuść i wymieszaj z kakaem i herbatnikami. Całość wyłóż, równomiernie dociskając do formy. Odstaw na 15 min do lodówki.

Serek mascarpone zmiksuj z cukrem na jednolitą masę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i lekko ostudź. Połącz mikserem czekoladę z masą serową. Stopniowo dodawaj twaróg i jajka. Gdy uzyskasz jednolitą gładką masę, przelej ją na schłodzony spód.

Piecz ok. 80 min w 160 st. C. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystudzenia.

Śmietankę przelej do garnka i zagotuj. Ściągnij z palnika i dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przygotowaną polewą polej sernik.

Jak oceniasz przepis na sernik z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,5% osób

Więcej informacji na temat sernika z czekoladą

Sernik z czekoladą to świetny pomysł na szybki i smaczny deser, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom domowych wypieków. Jest aksamitny i puszysty.

Przepis na sernik z czekoladą jest tak prosty, że nie będzie stanowił żadnego problemów nawet dla początkujących kucharzy. W dodatku wszystkie składniki z powodzeniem znajdziesz w każdym większym sklepie. Najważniejszym jest ser z wiaderka. Sernik przygotowany w tej wersji jest smaczny, prosty, a przy okazji naprawdę ciekawy. Zachwyca swoim puszystym wypełnieniem, które przypomina gąbkę. To ciasto jest niezwykle proste, a jego przygotowanie zabiera tylko kilka chwil. Do stworzenia tego sernika przyda się tylko kilka prostych podstawowych sprzętów kuchennych. Sernik jest jednym z tych wypieków, które w większości przypadków sprawia, że ludzie są niezwykle zachwyceni. To ciasto proste, jednak ze względu na wyjątkowe połączenie składników po prostu smakuje wyjątkowo. Choć można go również zrobić bez pieczenia, na zimno, to upieczony tworzy wspaniałą skorupkę na wierzchu, która zachwyca smakiem. To pyszny deser, który skradnie serca wszystkich miłośników serników. To dobry sposób na smaczny i szybki wypiek, którego podstawą jest twaróg. Pamiętaj jednak, że samo pieczenie zajmuje dość sporo czasu, warto się więc na to przygotować.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik z czekoladą, by był pyszny i szybki, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepszy wybór. Dowiesz się z niego jak upiec sernik doskonały. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a całość robi się z produktów, które z łatwością można znaleźć w większości sklepów. Głównym składnikiem jest oczywiście twaróg, najlepiej użyć specjalnego serka, który ma odpowiednią konsystencję, gdyż został podwójnie zmielony. Można również sięgnąć po kremowy serek, którego nie trzeba już nawet ucierać. Świetnie sprawdzi się również mascarpone, jednak ze względu na jego dość dużą kaloryczność warto pozostać przy twarogu. W przypadku nabiału najlepiej kupować ten o obniżonej ilości tłuszczu jest to znacznie zdrowszy wybór.

Alergeny w serniku z czekoladą

Lista alergenów dla sernika z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

To ciasto zawiera dużo cukru, dlatego nie powinno gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(191g)
Energia (kcal)
260.22
497.02
Białko (g)
7.91
15.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(191g)
Węglowodany (g)
21.69
41.43
Węglowodany przyswajalne (g)
20.70
39.54
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
1.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(191g)
Tłuszcz (g)
15.81
30.19
Tłuszcze nasycone (g)
12.04
22.99
Tłuszcze nienasycone (g)
3.77
7.20
Cholesterol (mg)
72.25
137.99
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(191g)
Witamina A (µg (mcg))
59.02
112.72
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
0.65
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.54
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.46
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.31
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.43
0.82
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.80
24.45
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(191g)
Sód (mg)
240.88
460.09
Potas (mg)
128.49
245.42
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
75.31
143.85
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
156.57
299.05
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.93
45.71
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.03
1.97
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.63
1.20
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.30
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z czekoladą 82
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z czekoladą

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
55.00