Sernik smażony

Opublikowano: 20.02.2023 r., 10:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik smażony na talerzu
Sernik smażony
Sernik smażony to wspaniała propozycja na pyszny deser dla całej rodziny. Smażony sernik przygotować można na bazie biszkoptów lub ciasta upieczonego własnoręcznie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 20 min
560 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier (250 g)
  • Budyń (proszek) (50 g)
  • Mleko 3,2% - pół szklanki (120 ml)
  • Herbatniki (300 g)
  • Czekolada mleczna - 1 tabliczka (100 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na sernik smażony krok po kroku

W garnku rozpuść masło i cukier, wymieszaj dokładnie.

Dodaj twaróg i jajka.

Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.

Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut.

Budyń wsyp do miseczki, wlej mleko i wymieszaj.

Wlej budyń do masy twarogowej i wymieszaj dokładnie.

Masa powinna zgęstnieć.

Blaszkę wyłóż herbatnikami.

Masę podziel na dwie części i przełóż nią herbatniki.

Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą z masłem.

Schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Jak oceniasz przepis na sernik smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat sernika smażonego

Sernik smażony to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Sernik przygotujesz bez pieczenia. Masę wystarczy ugotować i schłodzić w lodówce. Smaczny deser można podawać z rozmaitymi dodatkami. Przepis na sernik smażony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg, jajka, masło, cukier, budyń, mleko, herbatniki, czekolada mleczna.

Jak zrobić sernik smażony? W garnku rozpuść masło i cukier, wymieszaj dokładnie. Dodaj twaróg i jajka. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut. Budyń wsyp do miseczki, wlej mleko i wymieszaj. Wlej budyń do masy twarogowej i wymieszaj dokładnie. Masa powinna zgęstnieć. Blaszkę wyłóż herbatnikami. Masę podziel na dwie części i przełóż nią herbatniki. wierzch polej rozpuszczoną czekoladą z masłem. schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka.

Podsumowując: smaczny sernik z gotowanego sera świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sernik można wzbogacić dodatkiem owoców lub udekorować jego wierzch siekanymi orzechami. Pyszny sernik można przygotować także z dodatkiem kakao.

Alergeny w serniku smażonym

Lista alergenów dla sernika smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • twaróg sernikowy
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Herbatniki
    • Czekolada mleczna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki

Wartości odżywcze sernika smażonego

na 100g gotowej potrawy

Sernik smażony to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Ciasto zawiera dużą ilość cukru i podnosi szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
254.91
560.81
Białko (g)
8.94
19.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
25.57
56.26
Węglowodany przyswajalne (g)
25.14
55.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
0.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.60
29.92
Tłuszcze nasycone (g)
8.44
18.56
Tłuszcze nienasycone (g)
5.16
11.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.29
9.44
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.87
1.92
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
72.61
159.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
99.41
218.70
Witamina B6 (mg)
0.06
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.93
Witamina C (mg)
0.04
0.09
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.75
Witamina E (mg)
0.39
0.85
Retinol (µg (mcg))
97.79
215.13
Tiamina (mg)
0.10
0.22
Ryboflawina (mg)
0.21
0.46
Niacyna (mg)
0.67
1.48
Foliany (µg (mcg))
27.98
61.57
Beta karoten (µg (mcg))
19.36
42.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
341.05
750.31
Potas (mg)
109.96
241.90
Wapń (mg)
83.25
183.15
Fosfor (mg)
185.96
409.10
Magnez (mg)
11.74
25.82
Żelazo (mg)
0.71
1.57
Cynk (mg)
0.54
1.18
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika smażonego 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika smażonego

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Mleko 3,2%
120 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 ml
Herbatniki
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Czekolada mleczna
100 g
1 tabliczka
3.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 100 g
Koszt składników
40.00