Przepis na sernik smażony krok po kroku
- Twaróg sernikowy 1000 g
- Jajko 5 szt.
- Masło 200 g 1 kostka
- Cukier 250 g
- Budyń (proszek) 50 g
- Mleko 3,2% 120 ml pół szklanki
- Herbatniki 300 g
- Czekolada mleczna 100 g 1 tabliczka
W garnku rozpuść masło i cukier, wymieszaj dokładnie.
Dodaj twaróg i jajka.
Wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut.
Budyń wsyp do miseczki, wlej mleko i wymieszaj.
Wlej budyń do masy twarogowej i wymieszaj dokładnie.
Masa powinna zgęstnieć.
Blaszkę wyłóż herbatnikami.
Masę podziel na dwie części i przełóż nią herbatniki.
Wierzch polej rozpuszczoną czekoladą z masłem.
Schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Seromakowiec
-
Sernik z mleka w proszku
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernikobrownie z malinami
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Serniki

(liczba kalorii)
Sernik smażony - cechy przepisu
Więcej o serniku smażonym
Sernik smażony to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie udanego ciasta. Sernik przygotujesz bez pieczenia. Masę wystarczy ugotować i schłodzić w lodówce. Smaczny deser można podawać z rozmaitymi dodatkami. Przepis na sernik smażony jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: twaróg, jajka, masło, cukier, budyń, mleko, herbatniki, czekolada mleczna.
Jak zrobić sernik smażony? W garnku rozpuść masło i cukier, wymieszaj dokładnie. Dodaj twaróg i jajka. Wymieszaj dokładnie do połączenia składników. Podgrzewaj na małym ogniu przez około 5 minut. Budyń wsyp do miseczki, wlej mleko i wymieszaj. Wlej budyń do masy twarogowej i wymieszaj dokładnie. Masa powinna zgęstnieć. Blaszkę wyłóż herbatnikami. Masę podziel na dwie części i przełóż nią herbatniki. wierzch polej rozpuszczoną czekoladą z masłem. schłodź w lodówce przez co najmniej kilka godzin.
Jajka użyte do przygotowania ciasta są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do sernika najlepiej nadaje się twaróg tłusty, gdyż tłuszcz jest nośnikiem smaku, sernik z chudego sera będzie mniej smaczny i nie tak bardzo kremowy, jak z twarogu pełnotłustego. Twaróg jest bardzo dobrym źródłem białka.
Podsumowując: smaczny sernik z gotowanego sera świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Sernik jest dobry do spożycia po schłodzeniu. Można go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Sernik można wzbogacić dodatkiem owoców lub udekorować jego wierzch siekanymi orzechami. Pyszny sernik można przygotować także z dodatkiem kakao.
Wartości odżywcze sernika smażonego
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w serniku smażonym
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na sernik smażony
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na sernik smażony
(220g)
-
twaróg,
jajka,
masło,
cukier,
budyń,
mleko,
herbatniki,
czekolada,
czekolada mleczna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w serniku smażonym
Lista alergenów dla sernika smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- twaróg sernikowy
- Masło
- Mleko 3,2%
- Herbatniki
- Czekolada mleczna
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki