Sernik kawowy

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:19 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik kawowy podany na eleganckim talerzyku.
Sernik kawowy
Sernik kawowy to doskonała opcja na smaczny i szybki deser. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić go w prosty sposób, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis.
Przygotowanie 35 min
Pieczenie 110 min
585 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki (150 g)
  • Masło (80 g)
  • Twaróg sernikowy (1000 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Espresso (150 ml)
  • Cukier wanilinowy (5 g)
  • Cukier (240 g)
  • Likier kawowy (50 ml)
  • Mąka ziemniaczana (60 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Żelatyna (5 g)
  • Espresso do glazury (150 ml)
  • Kakao 16% (proszek) (7 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na sernik kawowy krok po kroku

Herbatniki pokrusz. Masło rozpuść. Formę (okrągła o średnicy 26 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pokruszone herbatniki wymieszaj z rozpuszczonym masłem i kakao, wyłóż do formy. Ugnieć i wygładź.

Tak przygotowany spód ciasta wstaw do piekarnika na ok. 10 min. Następnie ostudź.

Do miski dodaj ser, mascarpone, cukier, espresso, likier, cukier waniliowy oraz mąkę. Dokładnie zmiksuj masę.

Następnie do masy dodaj jajka, ręcznie wmieszaj tylko do połączenia.

Piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw formę z wyposażenia i wypełnij ją wrzątkiem. Kratkę wsuń na najniższy poziom.

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz początkowo 40 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejsz do 120°C i piecz kolejne 60 minut. Odstaw do wystudzenia.

Do wystudzonej kawy wsyp żelatynę i odstaw do napęcznienia.

Po około 10 minutach podgrzej kawę, rozpuszczając całkowicie żelatynę. Odstaw do lodówki.

Kiedy kawa zacznie tężeć, przelej galaretkę na najlepiej schłodzony sernik.

Sernik kawowy wstaw do lodówki do zastygnięcia glazury.

Jak oceniasz przepis na sernik kawowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat sernika kawowego

Sernik kawowy to doskonała opcja na smaczny i szybki deser. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić go w prosty sposób, koniecznie sięgnij po ten prosty przepis.

Przepis na sernik kawowy to doskonały pomysł na deser do kawy. Można go zrobić w kilka chwil, nie trzeba go nawet piec. Sernik zrobisz na herbatnikach, dzięki czemu nie musisz zarabiać i piec ciasta. To najlepszy wybór dla miłośników kawy. Do jego wykonania jest potrzebny tylko piekarnik. Nie trzeba również przygotowywać biszkoptu, dlatego to świetny pomysł na deser dla początkujących kucharzy, a także osób, które nie przepadają za wypiekami. W takiej, ułatwionej wersji, całość jest równie smaczna, a herbatniki po schłodzeniu miękną i są świetną alternatywą dla pieczonego ciasta. Potrzeba do niego tylko kilku produktów, a głównym jest oczywiście twaróg, który dostępny jest w każdym większym sklepie. To dobry pomysł na pyszne ciasto dla początkujących osób. Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sernik kawowy, by był pyszny i dobry dla początkujących, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Całość robi się bardzo szybko i bez spiny. Masa tak przygotowana dobrze się trzyma i nie opada, w przeciwieństwie do przygotowanej z jednego sera. To idealna alternatywa dla klasycznego sernika, tylko że w dużo prostszej odsłonie. Powstaje z niego ciasto idealne. Masa ma wspaniałą strukturę, która ze względu na pieczenie sera jest bardzo zwarta. Do tego przepisu najlepiej wybrać podwójnie mielony twaróg, który jest niezwykle delikatny i bardzo sypki. Można go znaleźć pod nazwą sernikowy, gdyż świetnie sprawdza się właśnie w tym wypieku. Najlepiej wybrać sprawdzony twaróg, który nie jest zbyt kwaśny, ponieważ to mogłoby zepsuć cały efekt. Warto również skorzystać z serka mascarpone, który jest bardzo gęsty, a przy tym niezwykle kremowy. Wybór odpowiedniego sera jest niezwykle kluczowy, bo wpływa na całą jakość i finalną prezentację deseru. Ma wspaniałe i bardzo delikatne nadzienie, które zachwyca i fantastycznie komponuje się z herbatnikami. W wersji fit można również użyć ciastek pełnoziarnistych. To dobry sposób na deser dla osób z insulinoopornością, gdyż w wersji z ciastkami z mąki pełnoziarnistej całość ma dość niski indeks glikemiczny.

Alergeny w serniku kawowym

Lista alergenów dla sernika kawowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • twaróg sernikowy
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika kawowego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
225.30
585.77
Białko (g)
6.82
17.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
18.09
47.05
Węglowodany przyswajalne (g)
17.74
46.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.35
0.92

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
13.55
35.22
Tłuszcze nasycone (g)
11.29
29.36
Tłuszcze nienasycone (g)
2.26
5.87
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.83
4.75
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
1.12
Brak danych dla: mascarpone, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.81
173.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
48.61
126.39
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.69
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.21
0.54
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
0.51
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.83
124.37
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.39
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.99
2.58
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.62
43.22
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
9.42
24.48
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
215.85
561.22
Potas (mg)
102.39
266.22
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
75.11
195.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
118.47
308.03
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.65
45.90
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
1.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.34
0.87
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.14
Brak danych dla: mascarpone, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika kawowego 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika kawowego

Koszt składników
97.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
150 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.25
Za 150 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Twaróg sernikowy
1000 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 1000 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Espresso
150 ml
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 150 ml
Cukier wanilinowy
5 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 5 g
Cukier
240 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 g
Likier kawowy
50 ml
35.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 ml
Mąka ziemniaczana
60 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Żelatyna
5 g
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 5 g
Espresso
150 ml
do glazury
1.00
Za 50,0 ml
Liczba opakowań 3
3.00
Za 150 ml
Kakao 16% (proszek)
7 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 7 g
Koszt składników
97.60