Sernik jogurtowy

Opublikowano: 30.08.2023 r., 18:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowy sernik z jogurtem
Sernik jogurtowy
Sernik jogurtowy jest jeszcze bardziej puszysty i delikatny niż tradycyjna wersja. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis i przekona się, jaki jest niesamowity.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
197 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Ser twarogowy chudy - 1 opakowanie (500 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
  • Jogurt naturalny 2% - 2 opakowania (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na sernik jogurtowy krok po kroku

Rozgnieć herbatniki.

W misce wymieszaj rozgniecione ciastka z roztopionym masłem, aż składniki się połączą. Przełóż masę na spód blaszki do pieczenia o średnicy około 22-24 cm.

W misce wymieszaj twaróg, jogurt, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny.

Dodaj mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszaj.

Wlej przygotowaną masę serową na spód ciastka w formie.

Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C i piecz sernik przez około 50-60 minut.

Jak oceniasz przepis na sernik jogurtowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat sernika jogurtowego

Masz ochotę na szybkie i łatwe ciasto lub słodką przekąskę w ciągu dnia?

Świetnie się składa, poznaj mój przepis na sernik jogurtowy, który przygotujesz w krótkim czasie.

Nasza słodka przekąska powstanie w krótkim czasie, ponieważ nie będzie to ciasto drożdżowe.

Do jego przygotowania będą potrzebne Ci podstawowe składniki, takie jak: herbatniki, jogurt, ser twarogowy, cukier, jajka, herbatniki i masło oraz dowolne owoce do dekoracji. Idealnie sprawdza się też tutaj borówki, maliny czy czereśnie.

W przepisie występują herbatniki tradycyjne, które naturalnie zawierają gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko ciastka na wersję bezglutenową. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Zatem, jak zrobić sernik jogurtowy?

Rozgnieć herbatniki. W misce wymieszaj rozgniecione ciastka z roztopionym masłem, aż składniki się połączą.

Przełóż masę na spód blaszki do pieczenia o średnicy około 22-24 cm. W misce wymieszaj twaróg, jogurt, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Dodaj mąkę ziemniaczaną, ponownie wymieszaj. Wlej przygotowaną masę serową na spód ciastka w formie. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piecz sernik przez około 50-60 minut. Jeśli już znasz mój prosty przepis na sernik jogurtowy, wykorzystaj go na deser do kawy i przekonaj się, jaki jest pyszny.

Będzie to najlepszy pomysł na dobry placek dla każdego. Przekonaj się, jaki jest smaczny

Alergeny w serniku jogurtowym

Lista alergenów dla sernika jogurtowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • Ser twarogowy chudy
    • Jogurt naturalny 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika jogurtowego

na 100g gotowej potrawy

Sernik możesz podawać z lodami waniliowymi lub owocami na ciepło.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
197.72
197.72
Białko (g)
7.97
7.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
20.48
20.48
Węglowodany przyswajalne (g)
20.12
20.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
9.40
9.40
Tłuszcze nasycone (g)
5.53
5.53
Tłuszcze nienasycone (g)
3.87
3.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
66.69
66.69
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
0.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.09
0.09
Witamina D (µg (mcg))
0.22
0.22
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
65.83
65.83
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.70
0.70
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.20
26.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.46
11.46
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
354.94
354.94
Potas (mg)
80.15
80.15
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
99.18
99.18
Fosfor (mg)
147.30
147.30
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.27
7.27
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
0.63
Cynk (mg)
0.36
0.36
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika jogurtowego 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika jogurtowego

Koszt składników
32.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ser twarogowy chudy
500 g
1 opakowanie
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
2 łyżki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Jogurt naturalny 2%
400 g
2 opakowania
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
3.47
Za 400 g
Koszt składników
32.40