Sernik bezglutenowy

Opublikowano: 25.10.2021 r., 11:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowy sernik z czekoladą.
Sernik bezglutenowy
Sernik bezglutenowy to doskonała propozycja na pyszne ciasto. Kremowy sernik świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Miksowanie 70 min
746 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Migdały (100 g)
  • Orzechy włoskie (100 g)
  • Mascarpone (700 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Masło - Pół kostki (100 g)
  • Cukier - Półtorej szklanki (300 g)
  • Mąka ryżowa - Pół szklanki (100 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, duża miska, tortownica 23 cm

Przepis na sernik bezglutenowy krok po kroku

Na patelni bez tłuszczu upraż migdały i orzechy włoskie, posiekaj je drobniej.

Dodaj do orzechów masło, jajko, mąkę ryżową oraz kakao i cukier. Składniki wymieszaj.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę orzechową i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż powstanie biała masa, dodaj mascarpone oraz śmietanę i ubij.

Wylej masę na podpieczony spód.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat sernika bezglutenowego

Sernik bezglutenowy to doskonała propozycja na pyszne i kremowe ciasto. Przepis na sernik bezglutenowy jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, jajka, migdały, orzechy włoskie, masło, mąka ryżowa, cukier, kakao.

Jak zrobić sernik bezglutenowy? Na patelni bez tłuszczu upraż migdały i orzechy włoskie, posiekaj je drobniej, dodaj do nich masło, jajko, mąkę ryżową oraz kakao i cukier. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę orzechową i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż powstanie biała masa, dodaj mascarpone i śmietanę i ubij. Wylej masę na podpieczony spód i piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania, jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Serek mascarpone gwarantuje, że sernik będzie bardzo kremowy i delikatny.

Podsumowując sernik na spodzie z mąki bezglutenowej jest doskonały na deser podczas rodzinnych spotkań. Sprawdzony przepis możesz przygotować także na imprezę urodzinową. Pyszny sernik z orzechami jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce przez 12 godzin.

Alergeny w serniku bezglutenowym

Lista alergenów dla sernika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sernika bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Sernik bezglutenowy jest wyrobem wysokokalorycznym. Nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę. Jeśli chcesz aby zawierał mniej kalorii zamień cukier użyty w przepisie na ksylitol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
373.17
746.34
Białko (g)
5.85
11.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
22.68
45.36
Węglowodany przyswajalne (g)
21.09
42.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
3.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
29.32
58.65
Tłuszcze nasycone (g)
22.18
44.36
Tłuszcze nienasycone (g)
7.14
14.29
Cholesterol (mg)
109.79
219.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina C (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
35.10
70.19
Wapń (mg)
75.64
151.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
1.66
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika bezglutenowego 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika bezglutenowego

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Mascarpone
700 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
18.20
Za 700 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
300 g
Półtorej szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka ryżowa
100 g
Pół szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
76.00