Sernik bezglutenowy
- Migdały (100 g)
- Orzechy włoskie (100 g)
- Mascarpone (700 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Masło - Pół kostki (100 g)
- Cukier - Półtorej szklanki (300 g)
- Mąka ryżowa - Pół szklanki (100 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na sernik bezglutenowy krok po kroku
Na patelni bez tłuszczu upraż migdały i orzechy włoskie, posiekaj je drobniej.
Dodaj do orzechów masło, jajko, mąkę ryżową oraz kakao i cukier. Składniki wymieszaj.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę orzechową i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.
Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż powstanie biała masa, dodaj mascarpone oraz śmietanę i ubij.
Wylej masę na podpieczony spód.
Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut.
Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Serniczki na zimno
-
Sernik
-
Sernik królewski
-
Sernik złota rosa
-
Sernik z brzoskwiniami
-
Sernik z rosą
-
Sernik wiedeński
-
Sernik z wiaderka
-
Sernik gotowany
-
Sernik z mleka w proszku
-
Serniczki oreo
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Sernik izaura
-
Sernik bez spodu
-
Sernik japoński
-
Sernik puszysty
-
Sernik krakowski
-
Sernik z mlekiem skondensowanym
-
Serniki
Więcej informacji na temat sernika bezglutenowego
Sernik bezglutenowy to doskonała propozycja na pyszne i kremowe ciasto. Przepis na sernik bezglutenowy jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, jajka, migdały, orzechy włoskie, masło, mąka ryżowa, cukier, kakao.
Jak zrobić sernik bezglutenowy? Na patelni bez tłuszczu upraż migdały i orzechy włoskie, posiekaj je drobniej, dodaj do nich masło, jajko, mąkę ryżową oraz kakao i cukier. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę orzechową i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż powstanie biała masa, dodaj mascarpone i śmietanę i ubij. Wylej masę na podpieczony spód i piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut.
Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania, jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Serek mascarpone gwarantuje, że sernik będzie bardzo kremowy i delikatny.
Podsumowując sernik na spodzie z mąki bezglutenowej jest doskonały na deser podczas rodzinnych spotkań. Sprawdzony przepis możesz przygotować także na imprezę urodzinową. Pyszny sernik z orzechami jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce przez 12 godzin.
Alergeny w serniku bezglutenowym
Lista alergenów dla sernika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- Orzechy włoskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sernika bezglutenowego
Sernik bezglutenowy jest wyrobem wysokokalorycznym. Nie powinny go spożywać osoby chore na cukrzycę. Jeśli chcesz aby zawierał mniej kalorii zamień cukier użyty w przepisie na ksylitol.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.