Przepis na sernik bezglutenowy krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, duża miska, tortownica 23 cm

Na patelni bez tłuszczu upraż migdały i orzechy włoskie, posiekaj je drobniej.

Dodaj do orzechów masło, jajko, mąkę ryżową oraz kakao i cukier. Składniki wymieszaj.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę orzechową i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż powstanie biała masa, dodaj mascarpone oraz śmietanę i ubij.

Wylej masę na podpieczony spód.

Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Sernik bezglutenowy polany czekoladą i udekorowany owocami podany jest na niebieskim talerzyku.
Sernik bezglutenowy
Koszt przygotowania dania
48.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
746 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
62

Sernik bezglutenowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o serniku bezglutenowym

Sernik bezglutenowy to doskonała propozycja na pyszne i kremowe ciasto. Przepis na sernik bezglutenowy jest bardzo prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego. Do zrobienia sernika potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: serek mascarpone, śmietana kremówka 30%, jajka, migdały, orzechy włoskie, masło, mąka ryżowa, cukier, kakao.

Jak zrobić sernik bezglutenowy? Na patelni bez tłuszczu upraż migdały i orzechy włoskie, posiekaj je drobniej, dodaj do nich masło, jajko, mąkę ryżową oraz kakao i cukier. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę orzechową i podpiecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Do miski wbij jajka i ubij je z cukrem, aż powstanie biała masa, dodaj mascarpone i śmietanę i ubij. Wylej masę na podpieczony spód i piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 50 minut.

Jajka użyte do przygotowania naleśników są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Serek mascarpone to włoskiego pochodzenia ser o wysokiej zawartości tłuszczu - 40% produktu to tłuszcz, dzięki temu jest bardzo kremowy i ma wszechstronne zastosowanie. Można go używać do słodkich wypieków jako bazę kremu lub przygotowywać z jego pomocą słone dania, jak spaghetti czy zapiekanki. Serek mascarpone zawiera tłuszcz mleczy, który jest łatwo przyswajalny gdyż jest zemulgowaną formą tłuszczu. Serek mascarpone gwarantuje, że sernik będzie bardzo kremowy i delikatny.

Podsumowując sernik na spodzie z mąki bezglutenowej jest doskonały na deser podczas rodzinnych spotkań. Sprawdzony przepis możesz przygotować także na imprezę urodzinową. Pyszny sernik z orzechami jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce przez 12 godzin.

Wartości odżywcze sernika bezglutenowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
373.17 kcal
746.34 kcal
Białko
5.85 g
11.69 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w serniku bezglutenowym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
22.68 g
45.36 g
Węglowodany przyswajalne
21.09 g
42.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
29.32 g
58.65 g
Tłuszcze nasycone
22.18 g
44.36 g

Składniki mineralne w przepisie na sernik bezglutenowy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
35.10 mg
70.19 mg
Brak danych dla: mąka ryżowa.
czytaj dalej
Wapń
75.64 mg
151.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika bezglutenowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w serniku bezglutenowym

Lista alergenów dla sernika bezglutenowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Migdały
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sernika bezglutenowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Migdały
100 g
15.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 100 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Mascarpone
700 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
18.20
Za 700 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Masło
100 g
Pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
300 g
Półtorej szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Mąka ryżowa
100 g
Pół szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
76.00
Jak oceniasz przepis na sernik bezglutenowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób