Schab ze śliwką w galarecie
- Schab wieprzowy bez kości (1200 g)
- Śliwki suszone (150 g)
- Masło (150 g)
- Żelatyna (15 g)
- Bulion drobiowy (300 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na schab ze śliwką w galarecie krok po kroku
½ łyżki soli, 1 łyżeczka majeranku, ½ łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki tymianku wymieszaj z masłem za pomocą miksera. Pokrój śliwki w paski i wymieszaj z masłem. Włóż wszystko do lodówki.
2,5 l wody ugotuj, dodaj schab i gotuj go 2 minuty. Następnie wyciągnij schab i zrób nacięcie wzdłuż schabu po środku tworząc kieszonkę. W powstałe na całej długości schabu nacięcie włóż śliwki z masłem.
Schab posmaruj olejem i posyp 1/2 łyżką soli.
Nagrzej piekarnik na 200 st. C i piecz schab przez godzinę. Po tym czasie po ostudzeniu pokrój schab w plastry i ułóż w pojemniku lub na ozdobnej miseczce.
Do gorącej, ale nie wrzącej wody (50 ml) dodaj żelatynę i dobrze ją rozpuść. Zagotuj bulion. Gdy żelatyna napęcznieje wymieszaj ją z gorącym bulionem.
Plastry schabu zalej galaretą, która już powoli zaczęła zastygać.
Odstaw danie na kilka godzin by galareta całkowicie stężała.
-
Karp w galarecie
-
Galareta wieprzowa
-
Galareta z kurczaka
-
Galaretka wieprzowa
-
Galareta drobiowa
-
Ryba w galarecie
-
Zimne nóżki w galarecie
-
Ryba faszerowana
-
Schab w galarecie
-
Szynka w galarecie
-
Łosoś w galarecie
-
Galaretki z golonki
-
Galareta z golonki
-
Pstrąg w galarecie
-
Galat
-
Galareta z nóżek
-
Ozorki w galarecie
-
Dorsz w galarecie
-
Galart
Więcej informacji na temat schabu ze śliwką w galarecie
Kolejna wariacja schabu ze śliwką, tym razem w galarecie, pełni podobną funkcję jak tradycyjny schab ze śliwką, jednakże dodatek galarety sprawia, że potrawa nabiera aromatu bulionu. Ten przepis nadaje się jedynie na zimno. Po podgrzaniu galareta się rozpuści i nie będzie stężona.
Ten schab będzie bardzo dobry na kanapce, ale też wraz z sałatką czy warzywami świeżymi, gotowanymi, pieczonymi lub konserwowanymi.
Tak podany schab robi świetne wrażenie na każdym. Smakuje równie dobrze jak wygląda. Dodatkowo można dodać różne warzywa by ozdobić potrawę, np. ugotowaną marchewkę z groszkiem.
Alergeny w schabie ze śliwką w galarecie
Lista alergenów dla Schabu ze śliwką w galarecie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
Wartości odżywcze schabu ze śliwką w galarecie
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.