Przepis na salsę pomidorową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
praska do czosnku, miska

Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę i również pokrój ją w drobną kostkę. Następnie przełóż do pomidorów.

Kolendrę i chili również drobno posiekaj i dodaj do pomidorów z cebulą.

Do miski ze składnikami wyciśnij ząbki czosnku, dodaj sok z limonki, sporą szczyptę pieprzu oraz soli.

Salsę schłodź w lodówce przez 10 minut.

Salsa pomidorowa podana w białej miseczce, na około ułożone pomidory, cebula, kolendra, limonki i nachosy, całość ułożona na białym blacie.
Salsa pomidorowa
Koszt przygotowania dania
13.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
25 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
32

Salsa pomidorowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o salsie pomidorowej

Salsa pomidorowa to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest to sos który przygotowany jest ze zmiksowanych lub bardzo drobno posiekanych warzyw lub owoców. Salsę meksykańską można przygotować nie tylko z pomidorów surowych. Innymi popularnymi salsami jest ta z mango oraz gotowanych pomidorów, ale również guacamole. Domowa salsa pomidorowa jest świetnym dodatkiem do nachos, gotowe są dość kaloryczne, ponieważ smażone są na głębokim tłuszczu. Jednak możesz przygotować ich zdrowszą wersję w domu. Wybierz do tego gotowe tortille z dobrym składem, na przykład pełnoziarniste czy z nasionami i pestkami. Pokrój je w trójkąty, przełóż na blaszkę do pieczenia, którą wcześniej delikatnie posmaruj olej i piecz 3 minuty w 180 stopniach. Tak przygotowane, domowe nachosy będą dużo zdrowsze. Sama salsa z pomidorów jest bardzo zdrowa. Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych. Świeże liście kolendry są bogate w witaminę A oraz C, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Zawiera witaminę K oraz witaminy z grupy B, a także dostarcza składniki mineralne, takie jak: żelazo, magnez, cynk, potas i wapń. Kolendra pomaga utrzymać odpowiednie stężenie cholesterolu we krwi oraz wspiera proces detoksykacji organizmu.

Przepis na salsę pomidorową z kolendrą jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Sprawdzi się na przekąskę dla niezapowiedzianych gości. Na przygotowanie potrzebujesz 10 minut i 10 minut na schłodzenie dania. A jak zrobić salsę pomidorową dowiesz się z dokładnego przepisu.

Salsa pomidorowa to świetna przekąską nie tylko na imprezę ale również na kameralny wieczór z najbliższymi.

Wartości odżywcze salsy pomidorowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
25.20 kcal
25.20 kcal
Białko
1.00 g
1.00 g

Węglowodany w salsie pomidorowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
5.78 g
5.78 g
Węglowodany przyswajalne
4.59 g
4.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
1.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
0.18 g
0.18 g
Tłuszcze nasycone
0.08 g
0.08 g
Tłuszcze nienasycone
0.10 g
0.10 g
Tłuszcze jednonasycone
0.03 g
0.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.07 g
0.07 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na salsę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
34.28 µg (mcg)
34.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
15.67 mg
15.67 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
0.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
0.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
12.93 µg (mcg)
12.93 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
368.08 µg (mcg)
368.08 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na salsę pomidorową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
4.75 mg
4.75 mg
Potas
210.53 mg
210.53 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
15.83 mg
15.83 mg
Fosfor
24.88 mg
24.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
10.22 mg
10.22 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.28 mg
0.28 mg
Cynk
0.18 mg
0.18 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny salsy pomidorowej 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w salsie pomidorowej

Lista alergenów dla salsy pomidorowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na salsę pomidorową

Cena przygotowania salsy pomidorowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
400 g
3 małe sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 400 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Sok z limonki
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.01
Za 36 ml
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
0.5 sztuki
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Kolendra świeża
1 g
1 gałązka
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 1
5.50
Za 1 g
Cukier
2 g
szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 2 g
Koszt składników
28.00
Jak oceniasz przepis na salsę pomidorową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób