Przepis na sałatkę z oscypkiem krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
miska

Oscypek i jabłko dowolnie pokrój.

Wymieszaj sałatą, oscypek, jabłko i orzechy.

Połącz ze sobą syrop z agawy, oliwę, sok z cytryny.

Wymieszaj sos z sałatką.

Brązowa, drewniana miska z sałatką z oscypkiem. Obok miski znajduje się pół zielonego jabłka, widelec i mała miseczka z orzechami.
sałatka z oscypkiem
Koszt przygotowania dania
7.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
416 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
22

Sałatka z oscypkiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z oscypkiem

Oscypek to nasz Polski ser z pochodzący Podhala. Jest to ser owczy, wędzony, który posiada znak Chronionej Nazwy Pochodzenia. Oznaczenie to stosuje się do produktów silnie powiązanych z danym regionem i nakazuje ono, aby cała produkcja odbywała się w tym regionie. Żeby mieć pewność, że kupujesz prawdziwy oscypek, upewnij się, że ma on certyfikat unijny, gwarantujący pochodzenie tego sera. Pewnie każdy, kto choć raz był w polskich górach, próbował oscypka. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa „oszczypywać”, czyli rozdrabniać lub „oszczypek”, oznaczający mały oszczep, który swoim kształtem przypominają oscypki. Swój kształt ser uzyskuje dzięki specjalnym foremkom, którymi jest ściskany. Natomiast smak, kolor i aromat zawdzięcza mleku owczemu oraz wędzeniu. Oscypek tak jak i inne sery zawiera sporo tłuszczu oraz soli, ponieważ jest moczony w solance. To sprawia, że łatwo przesadzić z kaloriami i z ilością soli, rozkoszując się tym serem. Mimo wszystko oscypka zdecydowanie warto spróbować, będąc w górach. Ten ser można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Tym razem akurat zrobimy go na zimno w wersji sałatki. Sałatka z oscypkiem jest słodko-słona. Słony smak pochodzi od sera i sałat, a słodki od jabłek. Jest to świetne połączenie. Słony smak sera uwydatnia słodycz i lekko kwaskowaty smak jabłek. Ta pyszna sałatka z oscypkiem jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Sama zobacz.

Jak zrobić sałatkę z oscypkiem?

Zaczynamy od umycia i osuszenia sałaty i jabłek. Sałatę rwiemy i wykładamy do miseczki lub na talerz. Oscypek kroimy w plastry, a następnie w mniejsze kawałki, na przykład w kostkę. Jabłka myjemy i najlepiej kroimy razem ze skórką w dowolne kształty. Posypujemy orzechami. Wszystkie składniki razem mieszamy. Syrop z agawy lub miód mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą. Takim sosem miodowym polewamy sałatkę i znowu mieszamy. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na II śniadanie. Jak widzisz, przepis na sałatkę z oscypkiem jest banalnie prosty, a do tego sałatka wychodzi bardzo smaczna, dzięki temu wyjątkowemu połączeniu smaków.

Wartości odżywcze sałatki z oscypkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(205g)
Energia (kalorie)
203.07 kcal
416.30 kcal
Białko
7.46 g
15.28 g

Węglowodany w sałatce z oscypkiem

Na 100g
Na porcję
(205g)
Węglowodany
12.27 g
25.15 g
Węglowodany przyswajalne
10.77 g
22.08 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
3.08 g
Sacharoza (cukier)
0.93 g
1.91 g
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Glukoza
1.76 g
3.61 g
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Fruktoza
6.39 g
13.09 g
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(205g)
Tłuszcz
14.41 g
29.54 g
Tłuszcze nasycone
4.51 g
9.24 g
Tłuszcze nienasycone
9.90 g
20.30 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z oscypkiem

Na 100g
Na porcję
(205g)
Witamina A
4.73 µg (mcg)
9.70 µg (mcg)
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.08 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Witamina E
0.84 mg
1.72 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.08 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Niacyna
0.19 mg
0.38 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Foliany
15.88 µg (mcg)
32.55 µg (mcg)
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Beta karoten
52.85 µg (mcg)
108.35 µg (mcg)
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z oscypkiem

Na 100g
Na porcję
(205g)
Sód
26.93 mg
55.20 mg
Potas
94.00 mg
192.70 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Wapń
12.12 mg
24.85 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Fosfor
32.02 mg
65.65 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Magnez
14.78 mg
30.30 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
0.72 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
0.54 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Mangan
0.28 mg
0.58 mg
Brak danych dla: oscypek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z oscypkiem 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z oscypkiem

Lista alergenów dla sałatki z oscypkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • oscypek
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sałatki z oscypkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oscypek
50 g
12.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 g
Mix sałat
25 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 25 g
Jabłko
70 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 70 g
Orzechy włoskie
15 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Syrop z agawy
15 g
1 łyżka
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
58.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z oscypkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób