Sałatka z oscypkiem
- Oscypek (50 g)
- Mix sałat (25 g)
- Jabłko (70 g)
- Orzechy włoskie (15 g)
- Syrop z agawy - 1 łyżka (15 g)
- Sok z cytryny - 2 łyżki (20 ml)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na sałatkę z oscypkiem krok po kroku
Oscypek i jabłko dowolnie pokrój.
Wymieszaj sałatą, oscypek, jabłko i orzechy.
Połącz ze sobą syrop z agawy, oliwę, sok z cytryny.
Wymieszaj sos z sałatką.
-
Sałatka gyros
-
Sałatka jarzynowa
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z burakiem
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatka z brokułem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka ziemniaczana
-
Sałatka z selera naciowego
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatki
Więcej informacji na temat sałatki z oscypkiem
Oscypek to nasz Polski ser z pochodzący Podhala. Jest to ser owczy, wędzony, który posiada znak Chronionej Nazwy Pochodzenia. Oznaczenie to stosuje się do produktów silnie powiązanych z danym regionem i nakazuje ono, aby cała produkcja odbywała się w tym regionie. Żeby mieć pewność, że kupujesz prawdziwy oscypek, upewnij się, że ma on certyfikat unijny, gwarantujący pochodzenie tego sera. Pewnie każdy, kto choć raz był w polskich górach, próbował oscypka. Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od słowa „oszczypywać”, czyli rozdrabniać lub „oszczypek”, oznaczający mały oszczep, który swoim kształtem przypominają oscypki. Swój kształt ser uzyskuje dzięki specjalnym foremkom, którymi jest ściskany. Natomiast smak, kolor i aromat zawdzięcza mleku owczemu oraz wędzeniu. Oscypek tak jak i inne sery zawiera sporo tłuszczu oraz soli, ponieważ jest moczony w solance. To sprawia, że łatwo przesadzić z kaloriami i z ilością soli, rozkoszując się tym serem. Mimo wszystko oscypka zdecydowanie warto spróbować, będąc w górach. Ten ser można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Tym razem akurat zrobimy go na zimno w wersji sałatki. Sałatka z oscypkiem jest słodko-słona. Słony smak pochodzi od sera i sałat, a słodki od jabłek. Jest to świetne połączenie. Słony smak sera uwydatnia słodycz i lekko kwaskowaty smak jabłek. Ta pyszna sałatka z oscypkiem jest też bardzo łatwa w przygotowaniu. Sama zobacz.
Jak zrobić sałatkę z oscypkiem?
Zaczynamy od umycia i osuszenia sałaty i jabłek. Sałatę rwiemy i wykładamy do miseczki lub na talerz. Oscypek kroimy w plastry, a następnie w mniejsze kawałki, na przykład w kostkę. Jabłka myjemy i najlepiej kroimy razem ze skórką w dowolne kształty. Posypujemy orzechami. Wszystkie składniki razem mieszamy. Syrop z agawy lub miód mieszamy z sokiem z cytryny i oliwą. Takim sosem miodowym polewamy sałatkę i znowu mieszamy. Gotową sałatkę możesz zabrać ze sobą do pracy lub szkoły na II śniadanie. Jak widzisz, przepis na sałatkę z oscypkiem jest banalnie prosty, a do tego sałatka wychodzi bardzo smaczna, dzięki temu wyjątkowemu połączeniu smaków.
Alergeny w sałatce z oscypkiem
Lista alergenów dla sałatki z oscypkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- oscypek
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sałatki z oscypkiem
Sałatka z oscypkiem to lekka sałatka o niskim indeksie glikemicznym i bez glutenu.
Energia i białka
(205g)
Węglowodany
(205g)
Tłuszcze
(205g)
Witaminy
(205g)
Składniki mineralne
(205g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.