Przepis na sałatkę z jajkiem i kukurydzą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Brokuł podziel na różyczki i sparz we wrzącej wodzie około 6 minut.

Roszponkę wyłóż do miski, dodaj pokrojone warzywa.

Do sałatki dodaj kukurydzę z puszki i różyczki brokuła.

Na samym końcu dodaj pokrojone w ósemki jajka.

Dopraw do smaku pieprzem i solą, polej oliwą z oliwek.

sałatka z jajkiem i kukurydzą w misce
Sałatka z jajkiem i kukurydzą
Koszt przygotowania dania
8.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
143 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Sałatka z jajkiem i kukurydzą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z jajkiem i kukurydzą

Sałatka z jajkiem i kukurydzą to pomysł na szybki i pożywny lunch w ciągu dnia.

Po takiej propozycji pozostaniesz lekki ale będziesz najedzony i na pewno dostarczysz sobie energii na resztę dnia. Poznaj przepis na sałatkę z jajkiem i kukurydzą.

Do sałaty dodaj swoje ulubione warzywa i dodatki.

Ja zdecydowałam się na roszponkę, która jest delikatna i łagodna w smaku. Jeśli chcesz możesz wybrać rukolę lub mix sałat, który także dobrze się sprawdzi. Dodałam delikatnie sparzone we wrzącej wodzie różyczki brokuł. Specjalnie nie został on ugotowany aby był nie rozpadł się w sałatce oraz dla uzyskania charakterystycznego chrupania. Dodatkowo warzywa ugotowane w ten sposób mają niższy indeks glikemicznym niż te rozgotowane.

Co będzie ważne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2). Dodałam także porcję kukurydzy z puszki i cebulę czerwoną pokrojoną w pióra. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie

jesienno – zimowym. Moja wersja sałatki jest z jajkiem na twardo, które gotuję w lekko osolonej wodzie, następnie studzę, obieram ze skorupki i kroję na ósemki lub w ćwiartki. Jajka zapewnią nam sytość na długi czas.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka. Pamiętaj aby to było ugotowane na twardo. Sałatka jest szybka przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Sałatka sprawdzi się jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę. Pamiętaj o tym przepisie przed następnymi odwiedzinami u znajomych. Na pewno każdy chętnie sięgnie po Twoją sałatkę. W moim przepisie uwzględniona jest porcja na dwie osoby, dlatego jeśli będziesz przygotowywać ją na większą liczbę osób pamiętaj o powiększeniu liczby składników. Sałatka sprawdzi się idealnie w wielu miejscach jest pyszna, dobra będzie także następnego dnia, więc śmiało możesz ją zapakować i przechowywać w lodówce.

Już wiesz jak zrobić sałatkę z jajkiem i kukurydzą, zatem życzę Ci smacznego!

Wartości odżywcze sałatki z jajkiem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
62.37 kcal
143.45 kcal
Białko
4.79 g
11.03 g

Węglowodany w sałatce z jajkiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
5.88 g
13.53 g
Węglowodany przyswajalne
4.34 g
9.98 g
Brak danych dla: kiełki rzodkiewki.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
2.62 g
6.02 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z jajkiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6
0.16 mg
0.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
44.21 mg
101.67 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.54 mg
1.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
47.89 µg (mcg)
110.15 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z jajkiem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
71.61 mg
164.70 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
224.39 mg
516.10 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
41.22 mg
94.80 mg
Fosfor
89.04 mg
204.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
16.35 mg
37.60 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.99 mg
2.28 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
1.41 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z jajkiem i kukurydzą 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z jajkiem i kukurydzą

Lista alergenów dla sałatki z jajkiem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania sałatki z jajkiem i kukurydzą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Roszponka
40 g
2 garści
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 1
1.87
Za 40 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Brokuły
200 g
1/2 sztuki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Kiełki rzodkiewki
20 g
1 garść
4.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 20 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z jajkiem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób