Sałatka waldorf

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:17 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka Waldorf w miseczce
Sałatka Waldorf
Sałatka Waldorf jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Można ją zrobić m.in. z winogronami i orzechami. Sprawdź, jak wygląda przepis na sałatkę Waldorf!
Przygotowanie 15 min
240 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Seler naciowy - 4 łodygi (180 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (160 g)
  • Winogrona czerwone - Bezpestkowe, 2 garście (140 g)
  • Sałata - 8 liści (40 g)
  • Cytryna - 1/2 sztuki (45 g)
  • Majonez - 2 łyżki (50 g)
  • Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
salaterka, miska

Przepis na sałatkę waldorf krok po kroku

Jabłko opłucz, wyszoruj skórkę i wytnij gniazdo nasienne. Następnie jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.

Winogrona opłucz, osusz i przekrój na pół.

Orzechy posiekaj.

Seler opłucz i obierz, a potem pokrój w plasterki.

Wszystkie te składniki umieść w salaterce i wymieszaj. Następnie dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku, a potem ponownie pomieszaj.

Sałatę opłucz i osusz.

Sałatkę rozłóż do 4 misek, wplatając po 2 liście sałaty do każdej z nich.

Jak oceniasz przepis na sałatkę waldorf
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki waldorf

Przepis oryginalny na sałatkę Waldorf zawierał przede wszystkim seler naciowy. Klasyczna sałatka składała się jeszcze z jabłka i majonezu, jednak teraz można ją robić z różnymi dodatkami. Ta sałatka jest rzadko spotykana na naszych stołach, więc możesz być pewien, że zaskoczysz nią swoich gości.

Przepis na sałatkę Waldorf jest prosty, a samo przygotowanie sałatki nie zabiera wiele czasu. Selera trzeba obrać i pokroić. Winogrona najlepiej przekroić na pół. Jabłka możesz obrać, ale musisz. Warto jednak dobrze wyszorować skórkę. Później jabłko możesz pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Orzechy możesz posiekać i takie dodać do sałatki, ale możesz też wcześniej podsmażyć je na patelni i obtoczyć w miodzie. Wszystkie składniki trzeba umieścić w misce, wymieszać z majonezem i doprawić. Przekładając sałatkę do miski, należy umieścić w niej liście sałaty.

Sałatka Waldorf z selerem naciowym najlepiej zrobić z winogronami bezpestkowymi. Możesz zdecydować się na winogrona czerwone lub zielone. Możesz też połączyć oba, aby sałatka była bardziej kolorowa. Odpowiednim dodatkiem będą także rodzynki. Warto namoczyć je wcześniej w wodzie, a potem odsączyć na sitku. Sałatka będzie dobra zarówno z orzechami włoskimi, jak i pekan. Możesz też dodać prażoną cebulkę.

Ciekawym dodatkiem do sałatki byłby ser żółty. Możesz też pokusić się na dodanie sera pleśniowego. Zamiast zwykłej sałaty możesz dać rukolę lub roszponkę. Sałatkę Waldorf możesz przygotować także z kurczakiem. Może to być pierś w całości ugotowana w bulionie, ale do tej sałatki będzie też pasować pierś pokrojona w kostki, oprószona solą i pieprzem oraz usmażona na patelni.

Możesz pokusić się na dodanie domowych grzaneczek. Takie grzaneczki możesz przygotować na różne sposoby. Dobre będą zarówno te z piekarnika, jak i te przysmażone na patelni. W przypadku tych pierwszych grzaneczek, kromki chleba należy pokroić w kostkę, a potem wymieszać w oliwie z przyprawami. Kostki trzeba wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec do przyrumienienia. Z kolei grzaneczki z patelni można zrobić na maśle. Pod koniec smażenia możesz dodać przyprawy (jeśli dodasz je wcześniej, mogą zrobić się gorzkie). Pamiętaj, aby zarówno grzaneczki, jak i prażoną cebulkę dodawać do sałatki tuż przed jej podaniem, inaczej te składniki stracą swoją chrupkość.

Alergeny w sałatce waldorf

Lista alergenów dla sałatki waldorf przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze sałatki waldorf

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
145.67
240.35
Białko (g)
1.98
3.26
Fenyloalanina (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: winogrona czerwone, cytryna.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
9.82
16.20
Węglowodany przyswajalne (g)
7.78
12.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.04
3.37
Sacharoza (cukier) (g)
0.76
1.26
Brak danych dla: winogrona czerwone, cytryna.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.58
0.96
Brak danych dla: winogrona czerwone, cytryna.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
1.58
2.61
Brak danych dla: winogrona czerwone, cytryna.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: winogrona czerwone, cytryna.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
11.48
18.95
Tłuszcze nasycone (g)
1.89
3.12
Tłuszcze nienasycone (g)
9.59
15.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.04
3.37
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.55
12.45
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.02
Brak danych dla: winogrona czerwone, cytryna.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.11
5.13

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
30.47
50.27
Witamina B6 (mg)
0.11
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
5.68
9.38
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.02
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.77
Retinol (µg (mcg))
1.11
1.83
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Ryboflawina (mg)
0.06
0.10
Niacyna (mg)
0.27
0.45
Foliany (µg (mcg))
22.79
37.61
Beta karoten (µg (mcg))
350.84
578.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
71.23
117.53
Potas (mg)
194.03
320.15
Wapń (mg)
27.33
45.10
Fosfor (mg)
48.01
79.22
Magnez (mg)
20.99
34.64
Żelazo (mg)
0.49
0.81
Cynk (mg)
0.36
0.59
Miedź (mg)
0.19
0.32
Mangan (mg)
0.35
0.59
Brak danych dla: winogrona czerwone, cytryna.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki waldorf 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki waldorf

Koszt składników
37.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Seler naciowy
180 g
4 łodygi
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 180 g
Jabłko
160 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 160 g
Winogrona czerwone
140 g
Bezpestkowe, 2 garście
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.24
Za 140 g
Sałata
40 g
8 liści
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 40 g
Cytryna
45 g
1/2 sztuki
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 45 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Orzechy włoskie
60 g
2 garście
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Koszt składników
37.80