Sałatka waldorf
- Seler naciowy - 4 łodygi (180 g)
- Jabłko - 1 sztuka (160 g)
- Winogrona czerwone - Bezpestkowe, 2 garście (140 g)
- Sałata - 8 liści (40 g)
- Cytryna - 1/2 sztuki (45 g)
- Majonez - 2 łyżki (50 g)
- Orzechy włoskie - 2 garście (60 g)
Przepis na sałatkę waldorf krok po kroku
Jabłko opłucz, wyszoruj skórkę i wytnij gniazdo nasienne. Następnie jabłko pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny.
Winogrona opłucz, osusz i przekrój na pół.
Orzechy posiekaj.
Seler opłucz i obierz, a potem pokrój w plasterki.
Wszystkie te składniki umieść w salaterce i wymieszaj. Następnie dodaj majonez oraz sól i pieprz do smaku, a potem ponownie pomieszaj.
Sałatę opłucz i osusz.
Sałatkę rozłóż do 4 misek, wplatając po 2 liście sałaty do każdej z nich.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z porem
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Mizeria
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatki na imprezę
Więcej informacji na temat sałatki waldorf
Przepis oryginalny na sałatkę Waldorf zawierał przede wszystkim seler naciowy. Klasyczna sałatka składała się jeszcze z jabłka i majonezu, jednak teraz można ją robić z różnymi dodatkami. Ta sałatka jest rzadko spotykana na naszych stołach, więc możesz być pewien, że zaskoczysz nią swoich gości.
Przepis na sałatkę Waldorf jest prosty, a samo przygotowanie sałatki nie zabiera wiele czasu. Selera trzeba obrać i pokroić. Winogrona najlepiej przekroić na pół. Jabłka możesz obrać, ale musisz. Warto jednak dobrze wyszorować skórkę. Później jabłko możesz pokroić w cienkie paseczki lub w kostkę. Orzechy możesz posiekać i takie dodać do sałatki, ale możesz też wcześniej podsmażyć je na patelni i obtoczyć w miodzie. Wszystkie składniki trzeba umieścić w misce, wymieszać z majonezem i doprawić. Przekładając sałatkę do miski, należy umieścić w niej liście sałaty.
Sałatka Waldorf z selerem naciowym najlepiej zrobić z winogronami bezpestkowymi. Możesz zdecydować się na winogrona czerwone lub zielone. Możesz też połączyć oba, aby sałatka była bardziej kolorowa. Odpowiednim dodatkiem będą także rodzynki. Warto namoczyć je wcześniej w wodzie, a potem odsączyć na sitku. Sałatka będzie dobra zarówno z orzechami włoskimi, jak i pekan. Możesz też dodać prażoną cebulkę.
Ciekawym dodatkiem do sałatki byłby ser żółty. Możesz też pokusić się na dodanie sera pleśniowego. Zamiast zwykłej sałaty możesz dać rukolę lub roszponkę. Sałatkę Waldorf możesz przygotować także z kurczakiem. Może to być pierś w całości ugotowana w bulionie, ale do tej sałatki będzie też pasować pierś pokrojona w kostki, oprószona solą i pieprzem oraz usmażona na patelni.
Możesz pokusić się na dodanie domowych grzaneczek. Takie grzaneczki możesz przygotować na różne sposoby. Dobre będą zarówno te z piekarnika, jak i te przysmażone na patelni. W przypadku tych pierwszych grzaneczek, kromki chleba należy pokroić w kostkę, a potem wymieszać w oliwie z przyprawami. Kostki trzeba wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec do przyrumienienia. Z kolei grzaneczki z patelni można zrobić na maśle. Pod koniec smażenia możesz dodać przyprawy (jeśli dodasz je wcześniej, mogą zrobić się gorzkie). Pamiętaj, aby zarówno grzaneczki, jak i prażoną cebulkę dodawać do sałatki tuż przed jej podaniem, inaczej te składniki stracą swoją chrupkość.
Alergeny w sałatce waldorf
Lista alergenów dla sałatki waldorf przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sałatki waldorf
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.