Sałatka makaronowa z szynką
- Ser parmezan (50 g)
- Ogórek - 1 ogórek (150 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Majonez - 3 łyżki (75 g)
- Szynka wieprzowa (150 g)
- Rzodkiewka - 5 sztuk (75 g)
- Makaron penne (150 g)
Przepis na sałatkę makaronową z szynką krok po kroku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Czas gotowania według zaleceń na opakowaniu.
Jajka ugotuj na twardo (10 min) w lekko osolonej wodzie. Ostudzone obierz ze skorupki i pokrój w ósemki.
Szynkę pokrój w kostkę.
Ogórek obierz, pozbądź się części z nasionami i pokrój w kostkę.
Rzodkiewkę umyj i pokrój w kostkę.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Kukurydzę odsącz i dosyp do miski z resztą składników.
Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz połącz z majonezem.
-
Sałatka z makaronem
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka tortellini
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Sałatka z makaronem i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym
-
Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
-
Makaron z łososiem i szpinakiem
-
Sałatka makaronowa z kurczakiem
-
Makaron z pesto i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem kokardki
-
Sałatka z makaronu tortellini
-
Sałatka z makaronu chińskiego
-
Sałatka z tortellini i kurczakiem
-
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
-
Sałatka z kolorowym makaronem
-
Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki makaronowej z szynką
Sałatka makaronowa z szynką, kukurydzą, ogórkiem i serem żółtym to bardzo pyszna i pożywna przekąska, którą bardzo prosto wykonać. Sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi i rodziną, jak i jako posiłek do pracy. Można przygotować ją wcześniej i spokojnie przechowywać w lodówce.
Składniki z tego przepisu możesz sobie modyfikować. Jeżeli nie odpowiada ci rodzaj makaronu, zdecyduj się na inny. Z tą sałatką sprawdzi się nie tylko penne, ale też świderki czy fusilli. Inną opcją jest wybranie znacznie mniejszego makaronu, jak np. małe muszelki, ponieważ wtedy możesz pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę i dobrze wymieszać z majonezem. W ten sposób sałatka z wędliną, serem żółtym, ogórkiem, rzodkiewką i kukurydzą będzie przypominać sałatkę jarzynową.
Sałatka z serem i szynka nie musi być koniecznie z majonezem. Zamiast niego możesz zdecydować się na jogurt lub śmietanę. Ta sałatka będzie też dobrze smakować z sosem winegret na bazie octu winnego. Pamiętaj, aby w tym przypadku sos robić na bieżąco. Przed polaniem nim sałatki trzeba go dobrze wymieszać. Dodatkowo, jeżeli lubisz oliwki i pomidorki koktajlowe, to śmiało możesz je wtedy dodać. Przy tej przekąsce zazwyczaj niepotrzebne jest już zarówno świeże pieczywo, jak i grzanki, ponieważ to rzodkiewka i kukurydza przyjemnie chrupią, a makaron nasyca.
Możesz też pokusić się na kolorowy makaron, aby wywołać ciekawy efekt. Wtedy do kukurydzy, żółtego sera w kostkach, wędliny i ogórka będzie pasować czerwona papryka lub pomidorki koktajlowe. Całość warto polać sosem winegret. Może być na bazie soku z cytryny. Sałatka będzie się bardzo ładnie komponować, a także bardzo dobrze smakować.
Ta przekąska jest najlepsza na zimno, dlatego trzeba przechowywać ją w lodówce i przekładać do salaterki lub bezpośrednio na talerz dopiero przed jej podaniem. Jeżeli w pracy możesz trzymać sałatkę z szynką w chłodnym miejscu, to warto skorzystać z tej opcji. Dzięki temu będzie ci bardziej smakować i na pewno się nie zepsuje. Twoi goście również bardzo polubią tę sałatkę.
Alergeny w sałatce makaronowej z szynką
Lista alergenów dla sałatki makaronowej z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron penne
Wartości odżywcze sałatki makaronowej z szynką
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.