Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Opublikowano: 19.06.2022 r., 16:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sakiewki szpinakowe z ciasta francuskiego
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to doskonały pomysł na wytrawną kolację lub przekąskę podczas imprez. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na to proste danie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
495 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Ciasto francuskie (300 g)
  • Szpinak mrożony - pół opakowania (225 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (150 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem krok po kroku

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz czosnek.

Następnie dodaj szpinak, przykryj przykrywką i duś do momentu, aż szpinak się rozmrozi.

Ser fetę pokrój w kostkę i dodaj go na patelnię ze szpinakiem. Całość wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie pokrój na 12 równych kwadratów.

Na każdy kwadrat wyłóż łyżkę farszu i sklej rogi ciasta na krzyż. Następnie zlep boki ciasta francuskiego, aby powstała sakiewka.

Każdą sakiewkę ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem.

Sakiewki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 15 min.

Gotowe sakiewki z ciasta francuskiego wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat sakiewek z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczny danie, które możesz podać na kolację. Pyszne i szybkie w przygotowaniu sakiewki z ciasta francuskiego świetnie sprawdzą się również jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Potrawę możesz zabrać ze sobą do pracy, ponieważ doskonale smakuje na zimno. Przepis na sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szpinak mrożony, ser feta, cebula, czosnek, jajka, olej rzepakowy, sól oraz pieprz. Produkty te dostępne są w przystępnych cenach w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem? Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę oraz czosnek. Następnie dodaj szpinak, przykryj przykrywką i duś do momentu, aż szpinak się rozmrozi. Ser fetę pokrój w kostkę i dodaj go na patelnię ze szpinakiem. Całość wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto francuskie pokrój na 12 równych kwadratów. Na każdy kwadrat wyłóż łyżkę farszu i sklej rogi ciasta na krzyż. Następnie zlep boki ciasta francuskiego, aby powstała sakiewka. Każdą sakiewkę ułóż na papierze do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Sakiewki piecz w nagrzanym piekarniku. Gotowe sakiewki z ciasta francuskiego wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ser feta jest źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka. Feta jest doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i sodu. Wapń odpowiada za prawidłową budowę naszych kości. Dlatego powinniśmy zwracać uwagę na jego prawidłową podaż w diecie.

Podsumowując dobre sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta świetnie sprawdza się jako smaczna przekąska lub kolację. Sprawdzony przepis jest bardzo prosty, a produkt jego wykonania są przystępne cenowo.

Alergeny w sakiewkach z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Lista alergenów dla sakiewek z ciasta francuskiego ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sakiewek z ciasta francuskiego ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Danie to dostarczy do organizmu sporej ilości żelaza oraz białka pochodzenia zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
275.32
495.58
Białko (g)
6.58
11.85
Fenyloalanina (mg)
0.29
0.52
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
18.37
33.07
Węglowodany przyswajalne (g)
16.87
30.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
19.81
35.67
Tłuszcze nasycone (g)
7.00
12.60
Tłuszcze nienasycone (g)
12.81
23.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.11
18.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.70
4.86
Cholesterol (mg)
36.55
65.79
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
172.32
310.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.04
5.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.78
53.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.31
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.67
3.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
71.68
129.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1713.16
3083.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
292.99
527.38
Potas (mg)
152.38
274.29
Wapń (mg)
124.56
224.21
Fosfor (mg)
104.98
188.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
29.25
52.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
2.81
Cynk (mg)
0.90
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sakiewek z ciasta francuskiego ze szpinakiem 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sakiewek z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
300 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
6.52
Za 300 g
Szpinak mrożony
225 g
pół opakowania
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 225 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Cebula
150 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
45.00