Rolada szpinakowa z łososia
- Szpinak mrożony (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
- Serek kanapkowy z czosnkiem (200 g)
- Łosoś wędzony - 2 opakowania (200 g)
- Masło - 2 łyżki stołowe (40 g)
Przepis na rolada szpinakowa z łososia krok po kroku
Oddziel żółtka od białek.
Rozmroź szpinak, na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, wystudź.
Żółtka wymieszaj z mąką pszenną i dodaj do szpinaku, wymieszaj dokładnie.
Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę.
Do białek dodaj szpinak i wymieszaj delikatnie.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę szpinakową, wyrównaj ją i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut.
Ciasto szpinakowe do rolady wystudź w otwartym piekarniku.
Gdy ciasto wystygnie posmaruj je serkiem śmietankowym i ułóż na nim plastry wędzonego łososia i zwiń ciasto w roladę.
Gotową roladę schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Więcej informacji na temat rolady szpinakowej z łososia
Rolada szpinakowa z łososia to wspaniała propozycja na pyszną przekąskę podczas rodzinnych spotkań. Przepis na roladę szpinakową z łososia jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia rolady potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: szpinak mrożony, jajka, mąka pszenna, czosnek, serek śmietankowy, łosoś wędzony, sól, pieprz.
Jak zrobić roladę szpinakową z łososia? Oddziel żółtka od białek. Rozmroź szpinak, na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Do czosnku dodaj szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, wystudź. Żółtka wymieszaj z mąką pszenną i dodaj do szpinaku, wymieszaj dokładnie. Białka umieść w dużej misce i ubij na sztywną pianę. Dodaj szpinak do białek i wymieszaj delikatnie. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę szpinakową, wyrównaj ją i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10 minut. Wystudź w otwartym piekarniku. Gdy ciasto wystygnie posmaruj je serkiem śmietankowym i ułóż na nim plastry wędzonego łososia i zwiń ciasto w roladę. Schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując pomysł na roladę to świetna propozycja na imprezę lub na święta. Dobra rolada może być przygotowana także z inną rybą. Pyszna rolada zawiera wiele cennych składników mineralnych. Rolada łososiowa może być także podana na obiad.
Alergeny w roladzie szpinakowej z łososia
Lista alergenów dla rolady szpinakowej z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Łosoś wędzony
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek kanapkowy z czosnkiem
- Masło
Wartości odżywcze rolady szpinakowej z łososia
Rolada z łososia to bogata w kwasy omega 3 przekąska. Zawartość błonnika sprawia, że zawiera ona spore ilości błonnika oraz żelaza. Szpinak jest nisko kaloryczny więc powinien występować często z naszej diecie.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.