Rogaliki drożdżowe z czekoladą
- Drożdże świeże - 1 łyżka (25 g)
- Mąka pszenna typ 500 (750 g)
- Cukier - 5 łyżek (50 g)
- Mleko 2% - 1 i 1/4 szklanki (300 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Krem czekoladowy typu nutella (400 g)
Przepis na rogaliki drożdżowe z czekoladą krok po kroku
100 ml mleka podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru. Całość odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn, cukier i cukier waniliowy. Wbij żółtka. Całość dokładnie wymieszaj.
W rondelku roztop masło i dolej do niego mleko, wymieszaj i ostudź. Całość przelej do miski z ciastem i dokładnie wymieszaj łyżką. Wyrób ciasto rękami i odstaw je na 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto podziel na 4 części i ulep z nich kule. Każdą kulę dokładnie rozwałkuj i podziel na trójkąty. W szerszym miejscu nałóż łyżeczkę czekolady i całość zroluj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej rogaliki w dość sporych odstępach. Odczekaj 20 minut, aż ciasto wyrośnie i piecz całość w 180 stopniach przez 20 minut.
Gotowe rogaliki oprósz cukrem pudrem.
-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Chałka drożdżowa
-
Babka drożdżowa
-
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe z jabłkami
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Proste ciasto drożdżowe
-
Makowiec drożdżowy
-
Ciasto drożdżowe z dżemem
-
Wilgotne ciasto drożdżowe
-
Rozczyn z drożdży
-
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
-
Paszteciki drożdżowe z mięsem
-
Placek drożdżowy bez wyrabiania
-
Ciasta drożdżowe bez wyrabiania
Więcej informacji na temat rogalików drożdżowych z czekoladą
Rogaliki drożdżowe z czekoladą to przepis na pyszne i domowe wypieki, które można zrobić w naprawdę łatwy sposób. Smakują wybornie, a prezentują się jeszcze lepiej. To świetna alternatywa dla sklepowych produktów, które w swoim składzie zawierają mnóstwo zbędnych i niekorzystnych dla zdrowia dodatków. Te rogaliki są bardzo mocno czekoladowe, dlatego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.
Przepis na rogaliki drożdżowe z czekoladą jest niezwykle prosty i pozwala przygotować te słodkości w kilka chwil w swoim domu. To danie, które idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości, ze względu na fantastyczny smak, a także elegancką prezentację. Jednak będą również wspaniałym wyborem na co dzień, gdyż łatwo je przygotować w swoim domu.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić rogaliki drożdżowe z czekoladą w naprawdę szybkim tempie, z kilku podstawowych produktów. Rogaliki powstają z ciasta drożdżowego dlatego warto pamiętać o przygotowaniu wcześniej rozczynu, który musi pracować. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser.
Jeśli zastanawiasz się jaka czekolada do rogalików sprawdzi się najlepiej, to dobrze jest użyć gotowego kremu kakaowego lub czekoladowego, który ma odpowiednią gęstość, przez co nie wypłynie z ciasta podczas pieczenia. Świetnie sprawdzi się krem typu nutella, który jest łatwo dostępny, a przy tym odpowiednio słodki. W wersji bardziej fit można wykorzystać kostki czekolady deserowej i zawijać je w ciasto. Można też skorzystać z gorzkiej czekolady, jednak wtedy całość może wyjść niewystarczająco słodka. Ten prosty przepis sprawdzi się fantastycznie, gdy robi się rogaliki po raz pierwszy. To dlatego, że gwarantuje on powstanie naprawdę wspaniałych wypieków, wypełnionych przepyszną czekoladą.
Alergeny w rogalikach drożdżowych z czekoladą
Lista alergenów dla rogalików drożdżowych z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
Wartości odżywcze rogalików drożdżowych z czekoladą
Ten wypiek tak jak wszystkie inne słodycze nie powinien gościć zbyt często ze względu na duży udział tłuszczów i cukru prostego.
Energia i białka
(173g)
Węglowodany
(173g)
Tłuszcze
(173g)
Witaminy
(173g)
Składniki mineralne
(173g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.