Rogale z czekoladą
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Masło (120 g)
- Cukier wanilinowy (16 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cukier (20 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Cukier trzcinowy (50 g)
- Czekolada deserowa (70 g)
- Masło (50 g)
- Kakao 16% (proszek) (10 g)
- Jajko - do posmarowania (1 szt.)
Przepis na rogale z czekoladą krok po kroku
Śmietanę wyłóż do miseczki wraz z drożdżami i cukrem, wymieszaj dokładnie.
Przykryj całość ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski wsyp mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy i przygotowane drożdże. Zmiksuj wszystko do powstania jednolitego ciasta. Następnie wyrób ciasto ręcznie.
Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski. Miskę przykryj folią spożywczą lub ściereczką i włóż do lodówki na 2 godziny.
Czekoladę posiekaj. Zmiksuj z masłem, cukrem i kakao. Ucieraj do powstania jednolitej masy.
Ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Uformuj z nich kulki. Ciasto rozwałkuj na okrąg o grubości ok. 5 mm. Rozsmaruj na nim nadzienie, zostawiając bez nadzienia 1 cm od brzegu.
Pokrój ciasto na trójkąty jak pizzę. Powinno wyjść 10-12 trójkątów. Zawiń je w rogaliki i ułóż w odstępach na przygotowanej blaszce.
Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Tak samo postępuj z drugą część ciasta.
Przed pieczeniem posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piez około 15 minut w 190 st. C. Do zarumienienia.
Więcej informacji na temat rogali z czekoladą
Rogale z czekoladą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodyczy. Są proste w przygotowaniu, ale naprawdę smaczne. Idealne na podwieczorek, czy deser.
Przepis na rogale z czekoladą to sprawdzona opcja na smaczne, domowe słodycze. Choć bez problemu znajdziesz je w każdej cukierni, to najlepsze są te robione samemu w domu. Sprawdzą się, nawet jeśli nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. To ze względu na małą ilość składników, które należy użyć, a także doskonałe nadzienie na bazie orzechów. Słodkości, które powstają z tej receptury, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z czekoladą, ale również orzechami, czy owocami. Choć ciasto powstaje na bazie drożdży, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują. W dodatku spędzają w piekarniku tylko kilka chwil.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogale z czekoladą, by były smaczne, a przy tym ciekawe i niezwykle kruche to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak przygotować ciasto, ale również jak upiec je w piekarniku, by były chrupiące, ale nie zbyt suche. Te smaczne rogaliki drożdżowe na pewno sprawdzą się też na przyjęcia. Są lekkie, delikatne, a przy tym niezwykle chrupiące. Smakują wybornie, a prezentują się jeszcze lepiej. Te rogaliki są bardzo mocno czekoladowe, dlatego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Rogaliki powstają z ciasta drożdżowego, dlatego warto pamiętać o przygotowaniu wcześniej rozczynu, który musi pracować. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser.
Alergeny w rogalach z czekoladą
Lista alergenów dla rogali z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 18%
- Czekolada deserowa
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jajko
Wartości odżywcze rogali z czekoladą
Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(79g)
Węglowodany
(79g)
Tłuszcze
(79g)
Witaminy
(79g)
Składniki mineralne
(79g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.