Rogale z czekoladą

Opublikowano: 07.01.2024 r., 0:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rogale z czekoladą na stole
Rogale z czekoladą
Rogale z czekoladą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodyczy. Są proste w przygotowaniu, ale naprawdę smaczne. Idealne na podwieczorek, czy deser.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
318 kcal
Kcal w porcji
79 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Masło (120 g)
  • Cukier wanilinowy (16 g)
  • Drożdże suche (7 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier (20 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Cukier trzcinowy (50 g)
  • Czekolada deserowa (70 g)
  • Masło (50 g)
  • Kakao 16% (proszek) (10 g)
  • Jajko - do posmarowania (1 szt.)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, wałek stalowy

Przepis na rogale z czekoladą krok po kroku

Śmietanę wyłóż do miseczki wraz z drożdżami i cukrem, wymieszaj dokładnie.

Przykryj całość ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Do miski wsyp mąkę, pokrojone w kostkę masło, cukier waniliowy i przygotowane drożdże. Zmiksuj wszystko do powstania jednolitego ciasta. Następnie wyrób ciasto ręcznie.

Z ciasta uformuj kulę, włóż do miski. Miskę przykryj folią spożywczą lub ściereczką i włóż do lodówki na 2 godziny.

Czekoladę posiekaj. Zmiksuj z masłem, cukrem i kakao. Ucieraj do powstania jednolitej masy.

Ciasto zagnieć i podziel na dwie części. Uformuj z nich kulki. Ciasto rozwałkuj na okrąg o grubości ok. 5 mm. Rozsmaruj na nim nadzienie, zostawiając bez nadzienia 1 cm od brzegu.

Pokrój ciasto na trójkąty jak pizzę. Powinno wyjść 10-12 trójkątów. Zawiń je w rogaliki i ułóż w odstępach na przygotowanej blaszce.

Przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Tak samo postępuj z drugą część ciasta.

Przed pieczeniem posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piez około 15 minut w 190 st. C. Do zarumienienia.

Jak oceniasz przepis na rogale z czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat rogali z czekoladą

Rogale z czekoladą to doskonała opcja dla wszystkich miłośników słodyczy. Są proste w przygotowaniu, ale naprawdę smaczne. Idealne na podwieczorek, czy deser.

Przepis na rogale z czekoladą to sprawdzona opcja na smaczne, domowe słodycze. Choć bez problemu znajdziesz je w każdej cukierni, to najlepsze są te robione samemu w domu. Sprawdzą się, nawet jeśli nie lubisz spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. To ze względu na małą ilość składników, które należy użyć, a także doskonałe nadzienie na bazie orzechów. Słodkości, które powstają z tej receptury, charakteryzują się niezwykle pysznym ciastem i idealnie dobranym nadzieniem. Ciasto drożdżowe z tego przepisu wychodzi bardzo miękkie, sprężyste i puszyste. Po upieczeniu tworzy chrupiąca skórkę i bardzo delikatny środek. Całość idealnie komponuje się z czekoladą, ale również orzechami, czy owocami. Choć ciasto powstaje na bazie drożdży, całość jest naprawdę lekka. To rogaliki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują. W dodatku spędzają w piekarniku tylko kilka chwil.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić rogale z czekoladą, by były smaczne, a przy tym ciekawe i niezwykle kruche to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak przygotować ciasto, ale również jak upiec je w piekarniku, by były chrupiące, ale nie zbyt suche. Te smaczne rogaliki drożdżowe na pewno sprawdzą się też na przyjęcia. Są lekkie, delikatne, a przy tym niezwykle chrupiące. Smakują wybornie, a prezentują się jeszcze lepiej. Te rogaliki są bardzo mocno czekoladowe, dlatego na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Ciasto po upieczeniu staje się bardzo miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. To jeden z najprostszych domowych sposobów na te słodkości. W ekspresowym tempie pozwala przygotować wspaniały deser, który pięknie się prezentuje i wspaniale smakuje. Rogaliki powstają z ciasta drożdżowego, dlatego warto pamiętać o przygotowaniu wcześniej rozczynu, który musi pracować. Choć przygotowanie ciasta może wydawać się czasochłonne, jednak nie warto całego procesu przyspieszać, gdyż odpowiednie wyrośnięcie nie jest możliwe w krótszym czasie. Gdy ciasto nie wyrośnie, rogaliki nie będą tak puszyste i smaczne. Gdy jednak przygotuje się ciasto odrobinę wcześniej, rogaliki są naprawdę szybkie i wspaniale sprawdzą się na ekspresowy deser.

Alergeny w rogalach z czekoladą

Lista alergenów dla rogali z czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Czekolada deserowa
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Jajko

Wartości odżywcze rogali z czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(79g)
Energia (kcal)
402.54
318.01
Białko (g)
7.93
6.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(79g)
Węglowodany (g)
40.19
31.75
Węglowodany przyswajalne (g)
39.20
30.97

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(79g)
Tłuszcz (g)
24.23
19.14
Tłuszcze nasycone (g)
16.35
12.92
Tłuszcze nienasycone (g)
7.87
6.22

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(79g)
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.41
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.49
1.97
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
74.87
59.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(79g)
Sód (mg)
35.94
28.39
Potas (mg)
147.15
116.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.77
43.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
113.35
89.55
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
27.23
21.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.42
1.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.92
0.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny rogali z czekoladą 76
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania rogali z czekoladą

Koszt składników
45.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Cukier wanilinowy
16 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Drożdże suche
7 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
20 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Cukier trzcinowy
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Czekolada deserowa
70 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 70 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Kakao 16% (proszek)
10 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 g
Jajko
1 szt.
do posmarowania
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
45.80