Risotto z prawdziwkami

Opublikowano: 29.09.2021 r., 12:35 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowe risotto z borowikami
Risotto z prawdziwkami
Sprawdzony przepis na risotto z prawdziwkami to klasyczny pomysł na świeże prawdziwki i ryż. Dowiedz się w jaki sposób możesz zrobić te świetne, smaczne danie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
554 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ryż do risotto (200 g)
  • Prawdziwki (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Wino białe wytrawne (150 ml)
  • Bulion drobiowy (500 g)
  • Ser parmezan (75 g)
  • Masło klarowane (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na risotto z prawdziwkami krok po kroku

Rozgrzej na patelni 5 g masła. Zagotuj także bulion, by był gorący.

Obierz i pokrój cebulę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj na patelnię i podsmaż. Jak lekko zmiękną dodaj także nieugotowany ryż. Chwilę smaż - powinien stać się szklisty.

Grzyby bardzo dobrze wyczyść. Pokrój na mniejsze kawałki.

Dodaj wino i pokrojone grzyby. Gotuj na bardzo wolnym ogniu, ryż powinien wchłonąć płyn.

Jeśli wino się wchłonie czas na dodanie połowy bulionu. Mieszaj i gotuj, ryż ma go wchłonąć.

Należy powtórzyć krok. Jak ryż wchłonie bulion dodaj resztę bulionu.

Gdy ryż będzie już miękki można zakończyć gotowanie.

Przypraw solą, tymiankiem oraz pieprzem.

Zetrzyj ser na drobnych oczkach na tarce.

Do gorącego risotto dodaj starty ser oraz masło, dokładnie wymieszaj i przykryj przykrywką.

Po paru minutach risotto jest gotowe.

Jak oceniasz przepis na risotto z prawdziwkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat risotta z prawdziwkami

Sprawdzony przepis na risotto z prawdziwkami to klasyczny pomysł na świeże prawdziwki i ryż. Dowiedz się w jaki sposób możesz zrobić te świetne, smaczne danie. Jak zrobisz risotto z prawdziwkami pamiętaj, że dodajesz tutaj wino. Przepis ten raczej nie powinien być serwowany dzieciom. Pyszne risotto z prawdziwkami wymaga poświęcenia dłuższej chwili, ale dzięki temu jest to tak wspaniałe i aromatyczne danie. Risotto z prawdziwkami to świetny, wykwintny pomysł na obiad. Warto przyrządzić ten sprawdzony przepis na risotto z prawdziwkami, bo jest naprawdę fantastyczny w smaku.

Przepis jest dobrym pomysłem na przykład na obiad lub na uroczystą albo romantyczną kolację. Przed przystąpieniem do gotowania świeże prawdziwki musisz bardzo dobrze umyć i wyczyścić. Zwróć uwagę, czy wszystkie zanieczyszczenia zostały usunięte. Z tej racji, iż grzyby rosną na runie leśnym, można znaleźć w nich piasek i liście. Należy się tego wszystkiego pozbyć.

Tradycyjne risotto, jakim jest risotto z prawdziwkami, wywodzi się z kuchni włoskiej. By zrobić pyszne risotto z prawdziwkami na obiad należy odpowiednio je przygotować. Tylko wtedy będzie naprawdę kremowe i fantastyczne w smaku. Więc jak zrobić risotto z prawdziwkami? Przygotowanie sprawdzonego przepisu na risotto z prawdziwkami charakteryzuje się tym, by poświęcić czas na gotowanie. Prawdziwe risotto musi być zrobione z użyciem specjalnego ryżu. Jest nim ryż do risotto. Inny rodzaj ryżu nie ma takiej charakterystycznej konsystencji jak właśnie ten ryż. Wyróżnia go to, że z zewnątrz jest kremowy, w środku zaś al dente.

Klasycznie przygotowywane risotto z prawdziwkami polega na dodaniu wina białego, koniecznie wytrawnego. Przez to cała potrawa ma swój indywidualny smak i aromat. Oczywistą sprawą jest to, że nie trzeba dodawać wina białego. Gdy nie dodasz wina białego risotto będzie równie pysznym daniem, ale bez tego charakterystycznego smaku. Kolejną rzeczą, która wyróżnia risotto z prawdziwkami jest powolne gotowanie i dodawanie bulionu stopniowo – nie całości na raz. Bulion powinien być gorący, a nie zimny. Nie trzeba mieszać potrawy często podczas gotowania.

Jak zrobić risotto z prawdziwkami przy użyciu suszonych grzybów? Użycie świeżych prawdziwków nie jest warunkiem koniecznym. Równie dobrze sprawdzą się suszone grzyby. Wystarczy tylko wymienić świeże prawdziwki na suszone. Wystarczy 30 gramów suszonych borowików zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by zmiękły. Później postępowanie jest takie samo jak ze świeżymi prawdziwkami.

Alergeny w risotcie z prawdziwkami

Lista alergenów dla risotta z prawdziwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino białe wytrawne
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło klarowane

Wartości odżywcze risotta z prawdziwkami

na 100g gotowej potrawy

Jest to danie, które nie należy do niskokalorycznych. Zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego oraz robiony jest na winie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
138.59
554.35
Białko (g)
3.89
15.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
13.53
54.13
Węglowodany przyswajalne (g)
1.62
6.48
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
2.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
6.87
27.46
Tłuszcze nasycone (g)
4.56
18.25
Tłuszcze nienasycone (g)
2.30
9.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.94
7.75
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.28
1.11
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.15
80.59
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
55.26
221.04
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.15
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.33
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.94
3.76
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.26
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.70
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
54.09
216.37
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.48
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.79
3.16
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.07
20.30
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.17
56.68
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
206.80
827.18
Potas (mg)
89.96
359.85
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.77
283.06
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
60.49
241.96
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Magnez (mg)
6.36
25.43
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.21
0.84
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.30
1.21
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.29
Brak danych dla: ryż do risotto.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotta z prawdziwkami 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania risotta z prawdziwkami

Koszt składników
94.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż do risotto
200 g
7.20
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Prawdziwki
250 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.50
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Wino białe wytrawne
150 ml
20.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 150 ml
Bulion drobiowy
500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 g
Ser parmezan
75 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
9.75
Za 75 g
Masło klarowane
70 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Koszt składników
94.20