Risotto z prawdziwkami
- Ryż do risotto (200 g)
- Prawdziwki (250 g)
- Cebula (100 g)
- Wino białe wytrawne (150 ml)
- Bulion drobiowy (500 g)
- Ser parmezan (75 g)
- Masło klarowane (70 g)
Przepis na risotto z prawdziwkami krok po kroku
Rozgrzej na patelni 5 g masła. Zagotuj także bulion, by był gorący.
Obierz i pokrój cebulę. Czosnek obierz i przepuść przez praskę. Dodaj na patelnię i podsmaż. Jak lekko zmiękną dodaj także nieugotowany ryż. Chwilę smaż - powinien stać się szklisty.
Grzyby bardzo dobrze wyczyść. Pokrój na mniejsze kawałki.
Dodaj wino i pokrojone grzyby. Gotuj na bardzo wolnym ogniu, ryż powinien wchłonąć płyn.
Jeśli wino się wchłonie czas na dodanie połowy bulionu. Mieszaj i gotuj, ryż ma go wchłonąć.
Należy powtórzyć krok. Jak ryż wchłonie bulion dodaj resztę bulionu.
Gdy ryż będzie już miękki można zakończyć gotowanie.
Przypraw solą, tymiankiem oraz pieprzem.
Zetrzyj ser na drobnych oczkach na tarce.
Do gorącego risotto dodaj starty ser oraz masło, dokładnie wymieszaj i przykryj przykrywką.
Po paru minutach risotto jest gotowe.
- Risotto
- Risotto z pieczarkami
- Risotto ze szparagami
- Risotto z grzybami
- Risotto z kurkami
- Risotto z warzywami
- Risotto z krewetkami
- Risotto z kurczakiem i warzywami
- Risotto z cukinii
- Risotto z cukinią
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami
- Risotto pomidorowe
- Risotto z owocami morza
- Risotto z pomidorami
- Risotto z borowikami
- Risotto wegetariańskie
- Risotto ze szpinakiem
- Risotto z mięsem mielonym
- Risotto
Więcej informacji na temat risotta z prawdziwkami
Sprawdzony przepis na risotto z prawdziwkami to klasyczny pomysł na świeże prawdziwki i ryż. Dowiedz się w jaki sposób możesz zrobić te świetne, smaczne danie. Jak zrobisz risotto z prawdziwkami pamiętaj, że dodajesz tutaj wino. Przepis ten raczej nie powinien być serwowany dzieciom. Pyszne risotto z prawdziwkami wymaga poświęcenia dłuższej chwili, ale dzięki temu jest to tak wspaniałe i aromatyczne danie. Risotto z prawdziwkami to świetny, wykwintny pomysł na obiad. Warto przyrządzić ten sprawdzony przepis na risotto z prawdziwkami, bo jest naprawdę fantastyczny w smaku.
Przepis jest dobrym pomysłem na przykład na obiad lub na uroczystą albo romantyczną kolację. Przed przystąpieniem do gotowania świeże prawdziwki musisz bardzo dobrze umyć i wyczyścić. Zwróć uwagę, czy wszystkie zanieczyszczenia zostały usunięte. Z tej racji, iż grzyby rosną na runie leśnym, można znaleźć w nich piasek i liście. Należy się tego wszystkiego pozbyć.
Tradycyjne risotto, jakim jest risotto z prawdziwkami, wywodzi się z kuchni włoskiej. By zrobić pyszne risotto z prawdziwkami na obiad należy odpowiednio je przygotować. Tylko wtedy będzie naprawdę kremowe i fantastyczne w smaku. Więc jak zrobić risotto z prawdziwkami? Przygotowanie sprawdzonego przepisu na risotto z prawdziwkami charakteryzuje się tym, by poświęcić czas na gotowanie. Prawdziwe risotto musi być zrobione z użyciem specjalnego ryżu. Jest nim ryż do risotto. Inny rodzaj ryżu nie ma takiej charakterystycznej konsystencji jak właśnie ten ryż. Wyróżnia go to, że z zewnątrz jest kremowy, w środku zaś al dente.
Klasycznie przygotowywane risotto z prawdziwkami polega na dodaniu wina białego, koniecznie wytrawnego. Przez to cała potrawa ma swój indywidualny smak i aromat. Oczywistą sprawą jest to, że nie trzeba dodawać wina białego. Gdy nie dodasz wina białego risotto będzie równie pysznym daniem, ale bez tego charakterystycznego smaku. Kolejną rzeczą, która wyróżnia risotto z prawdziwkami jest powolne gotowanie i dodawanie bulionu stopniowo – nie całości na raz. Bulion powinien być gorący, a nie zimny. Nie trzeba mieszać potrawy często podczas gotowania.
Jak zrobić risotto z prawdziwkami przy użyciu suszonych grzybów? Użycie świeżych prawdziwków nie jest warunkiem koniecznym. Równie dobrze sprawdzą się suszone grzyby. Wystarczy tylko wymienić świeże prawdziwki na suszone. Wystarczy 30 gramów suszonych borowików zalać gorącą wodą i pozostawić na kilka godzin, by zmiękły. Później postępowanie jest takie samo jak ze świeżymi prawdziwkami.
Alergeny w risotcie z prawdziwkami
Lista alergenów dla risotta z prawdziwkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino białe wytrawne
- Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Masło klarowane
Wartości odżywcze risotta z prawdziwkami
Jest to danie, które nie należy do niskokalorycznych. Zawiera sporą ilość tłuszczu nasyconego oraz robiony jest na winie.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.