Racuszki na sodzie
- Mąka pszenna typ 500 - 2,5 szklanki (500 g)
- Jajko (4 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Mleko 3,2% (300 ml)
- Soda oczyszczona - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Jabłko - 2 duże sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy - niepełna szklanka (200 ml)
Przepis na racuszki na sodzie krok po kroku
Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i wymieszaj.
Przesiej mąkę pszenną i sodę, wymieszaj do połączenia składników.
Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
Dodaj do ciasta wraz z cynamonem i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki, aż będą złote.
Placuszki możesz udekorować cukrem pudrem lub podać z dodatkiem jogurtu naturalnego.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuchy z serkiem
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuszków na sodzie
Racuszki na sodzie to bardzo dobry pomysł na pyszne śniadanie z jabłkami. Proste racuszki bez drożdży nie wymagają wyrastania, są więc bardzo szybkie do przygotowania. Przepis na racuszki na sodzie jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia racuszków potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajka, mleko, cukier, soda, jabłka, cynamon, olej rzepakowy.
Jak zrobić racuszki na sodzie? Do miski wbij jajka, dodaj cukier, mleko i wymieszaj. Przesiej mąkę pszenną i sodę, wymieszaj do połączenia składników. Obierz jabłka ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Dodaj do ciasta wraz z cynamonem i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż placki, aż będą złote. Placuszki możesz udekorować cukrem pudrem lub podać z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu. Mleko krowie jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Mleko zawiera w zależności od rasy krowy inną zawartość tłuszczu. Najbardziej tłuste mleka krowie zawierają nawet do 11% tłuszczu. Mleko jest bardzo dobrym źródłem wapnia oraz witaminy D, oraz karotenu u krów karmionych świeżą trawą. W Polsce najczęściej spożywamy mleko pochodzące od krów, rzadziej od kóz czy owiec.
Podsumowując smaczne racuszki świetnie sprawdzą się na śniadanie oraz deser nie tylko dla dzieci. Prosty przepis na racuszki możesz wykorzystać jako coś słodkiego dla niezapowiedzianych gości. Placuszki są dobre do spożycia od razu po usmażeniu. Nie powinno się ich przechowywać dłużej niż jeden dzień. Racuszki można przygotować z dodatkiem innych owoców takich jak gruszki czy borówki.
Alergeny w racuszkach na sodzie
Lista alergenów dla racuszków na sodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze racuszków na sodzie
Racuszki na sodzie to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów. Racuszki nie są odpowiednim daniem dla chorujących na cukrzycę, gdyż bardzo szybko podnoszą poziom glukozy we krwi.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.