Racuchy z serkiem
- Serek homogenizowany waniliowy - 2 szt (400 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 1/2 szklanki (75 g)
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 1/2 szklanki (75 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na racuchy z serkiem krok po kroku
Do miski przesiej mąki i proszek do pieczenia.
Dodaj do miski jajka i serki.
Do pozostałych składników wsyp cukier waniliowy i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i uformuj łyżką placuszki.
Racuszki smaż po 3 - 4 minuty z każdej strony.
-
Racuchy z jabłkiem
-
Racuchy
-
Racuchy drożdżowe
-
Racuchy na maślance
-
Racuchy bez drożdży
-
Racuchy z bananami
-
Racuszki z bananów
-
Racuchy na kefirze
-
Racuchy drożdżowe jak puch
-
Racuchy z twarogiem
-
Racuchy na sodzie
-
Racuszki na sodzie
-
Racuchy z serem
-
Racuchy z jabłkami na kefirze
-
Puszyste racuchy z jabłkami
-
Szybkie racuchy drożdżowe z jabłkami
-
Racuchy z jabłkami bez drożdży
-
Ciasto na racuchy
-
Racuchy
Więcej informacji na temat racuchów z serkiem
Racuchy z serkiem to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników śniadań na słodko. Są proste w przygotowaniu, a pomimo braku drożdży niezwykle delikatne i miękkie. Stanowią danie, które osłodzi każdy poranek. Najlepiej smakują w połączeniu ze świeżymi owocami, a także odrobiną naturalnego jogurtu i cynamonu. Ta potrawa jest idealna nie tylko dla najmłodszych.
Przepis na racuchy z serkiem pozwala przygotować wspaniałe śniadanie w kilka chwil. Z kilku produktów, które zwykle znajdują się w domu, można wyczarować tak wspaniałe danie, pełne smaku i waniliowego aromatu. Racuchy ze względu na dodatek mąki pełnoziarnistej są świetną opcją nawet na diecie, a także dla osób cierpiących z powodu cukrzycy czy insulinooporności. W tym daniu, by nie przyćmić słodyczy i lekkości mąka pełnoziarnista została połączona z taką o niskim typie. Dzięki temu całość nie jest zbyt przytłaczająca, a także nie ma złego posmaku, który mógłby zniechęcać do ich jedzenia. Ten przepis w sposób łatwy i smaczny łączy zdrową kuchnię ze słodkościami. Bazą tego przepisu są oczywiście serki homogenizowane. Najlepiej sprawdzają się takie w wersji waniliowej, które sprawiają, że placuszki są delikatne i słodkawe. Jednak można zamieniać je również na inne smaki. Dobrym wyborem będzie też serek truskawkowy, który oprócz słodyczy, doda tej potrawie również ciekawego różowego koloru, co na pewno pozytywnie wpłynie na odbiór przez najmłodszych domowników. Placuszki nie zawierają dodatku cukru, ze względu na udział serków, dlatego nie mają bardzo wysokiego indeksu glikemicznego. Warto do ich przygotowania użyć serków z jak najmniejszą ilością cukru prostego, którego nadmiar negatywnie wpływa na cały organizm i może działać prozapalnie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić racuchy z serkiem, które będą naprawdę dobre dla dzieci, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Powstają z niego proste, ale pyszne racuchy z serków waniliowych, które dostarczają także sporo błonnika, więc są zdrowym wyborem. To dobra opcja zwłaszcza na śniadanie. Te smaczne placuszki na pewno skradną serca wszystkich domowników.
Alergeny w racuchach z serkiem
Lista alergenów dla racuchów z serkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Serek homogenizowany waniliowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze racuchów z serkiem
To zdrowa opcja, jednak warto połączyć ją z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami, by stworzyć w pełni zbilansowane danie.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.