Pyzy z truskawkami
- Ziemniaki późne (1500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 i 1/2 szklanki (315 g)
- Mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki (80 g)
- Jajko (2 szt.)
- Truskawki - po jednej do każdego knedla (200 g)
- Cukier - niecałe 1/2 szklanki (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na pyzy z truskawkami krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj (dodaj do gotowania jedną łyżeczkę soli). Ugotowane ziemniaki ostudź.
Zimne ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia.
W dużej misce umieść ziemniaki, mąki, opakowanie cukru z wanilią oraz jajka. Zagnieć ciasto.
Jeśli ciasto będzie już zwarte przełóż je na stolnicę posypaną mąką.
Podziel ciasto na mniejsze części (na przykład na 3). 2 części przykryj ścierką, a jedną z nich zroluj rękami (jak na kopytka).
Truskawki wymieszaj z cukrem. Nastaw także duży garnek, wlej do niego dużą ilość wody, dodaj olej. Zagotuj wodę.
Pokrój wałek na większe kawałki.
W każdy kawałek wkładaj jedną truskawkę i następnie owiń ją wokół truskawki tworząc kulę.
Zrób tak ze wszystkimi składnikami.
Co jakiś czas wrzucaj partię pyz na gotującą się wodę, od razu mieszając, by się nic nie przykleiło.
Gotuj pyzy 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.
Łyżką cedzakową wyciągaj ugotowane pyzy.
Więcej informacji na temat pyz z truskawkami
Pyszne, domowe pyzy z truskawkami, znane inaczej jako knedle z truskawkami. Super pomysł na dobre danie na słodko dla dzieci i dla starszych. Przepis na pyzy z truskawkami jest dobrym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Ciasto na pyzy jest elastyczne i miękkie. Bardzo delikatne, wprost stworzone dla dziecka. Domowe pyzy z truskawkami są słodkie i pyszne. Mają cudowny, waniliowy aromat. Są uwielbiane przez każdego, kto przepada za takimi posiłkami. Sprawdź jak zrobić pyzy z truskawkami, by były dobre na przykład na obiad.
Pyzy z truskawkami to pyszna potrawa na słodko, którą możesz zrobić w domowych warunkach. Świetny pomysł między innymi na obiad. Jak zrobić pyzy z truskawkami? Przygotuj sobie dłuższą chwilę oraz sprzęt: stolnicę i maszynkę do mielenia. W przepisie na ciasto na pyzy wykorzystuje się ziemniaki ugotowane. Dobre jest ugotowanie ziemniaków poprzedniego dnia, by się ochłodziły. Wtedy pyzy lepiej się formuje. Ziemniaki najlepiej jest ochłodzić w całości. Należy je zmielić w maszynce, a następnie dodać mąki, cukier waniliowy oraz jajka. Na początku dwarto zagnieść ciasto w misce, a potem na stolnicy. Z powstałego ciasta na pyzy zrób 2-3 części. Z każdej z nich zrób wałek, a następnie podziel nożem na większe kawałki. Podobnie wygląda proces robienia kopytek, z tym, że pyzy są dużo większe. Truskawki wymieszaj z cukrem i nastaw wodę w dużym garnku, by się zagotowała. Każdy z kawałków nadziewaj truskawkami, a następnie rób kule otaczając owoc. Ciasto powinno dobrze zakryć owoc, by nadzienie nie wyszło na wierzch podczas gotowania. Wykorzystaj w ten sposób wszystkie składniki. Pyzy gotuj partiami, by się nie posklejały ze sobą. Wystarczy gotować je około 2 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię.
Do przepisu na pyzy z truskawkami podana ilość truskawek jest zależna. Najlepiej dodawać po jednej dużej truskawce do pyzy. Wielkość truskawek jest różna, więc waga owoców może się różnić. Jeśli truskawki nie są zbyt duże dodawaj ich dwie lub 3 sztuki.
Pyzy z truskawkami są czasochłonne i wymagają także sporo czasu na przygotowanie. Mimo to należą do potraw lubianych. Dla dzieci taki posiłek na słodko będzie bardzo smacznym daniem, które zjedzą z wielką chęcią. Jak zrobisz pyzy z truskawkami możesz podawać go ze śmietaną, jogurtem naturalnym albo z sosem owocowym. Super komponują się z cukrem wymieszanym z cynamonem. Do obiadu w słodkiej odsłonie te dodatki będą znakomite. Przepis na pyzy z truskawkami najlepiej oczywiście smakuje gdy pyzy są ciepłe.
Alergeny w pyzach z truskawkami
Lista alergenów dla pyz z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze pyz z truskawkami
Pyzy zawierają bardzo dużą ilość węglowodanów. Mają także wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.