Pyzy z truskawkami

Opublikowano: 19.11.2021 r., 11:07 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane pyzy z truskawkami
Pyzy z truskawkami
Pyszne, domowe pyzy z truskawkami, znane inaczej jako knedle z truskawkami. Super pomysł na dobre danie na słodko dla dzieci i dla starszych.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 15 min
579 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
88
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (1500 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 i 1/2 szklanki (315 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1/2 szklanki (80 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Truskawki - po jednej do każdego knedla (200 g)
  • Cukier - niecałe 1/2 szklanki (100 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier z prawdziwą wanilią
Sprzęt kuchenny
garnek, duża miska, stolnica, łyżka cedzakowa, tłuczek do ziemniaków, maszynka do mielenia

Przepis na pyzy z truskawkami krok po kroku

Ziemniaki obierz i ugotuj (dodaj do gotowania jedną łyżeczkę soli). Ugotowane ziemniaki ostudź.

Zimne ziemniaki przepuść przez maszynkę do mielenia.

W dużej misce umieść ziemniaki, mąki, opakowanie cukru z wanilią oraz jajka. Zagnieć ciasto.

Jeśli ciasto będzie już zwarte przełóż je na stolnicę posypaną mąką.

Podziel ciasto na mniejsze części (na przykład na 3). 2 części przykryj ścierką, a jedną z nich zroluj rękami (jak na kopytka).

Truskawki wymieszaj z cukrem. Nastaw także duży garnek, wlej do niego dużą ilość wody, dodaj olej. Zagotuj wodę.

Pokrój wałek na większe kawałki.

W każdy kawałek wkładaj jedną truskawkę i następnie owiń ją wokół truskawki tworząc kulę.

Zrób tak ze wszystkimi składnikami.

Co jakiś czas wrzucaj partię pyz na gotującą się wodę, od razu mieszając, by się nic nie przykleiło.

Gotuj pyzy 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię.

Łyżką cedzakową wyciągaj ugotowane pyzy.

Jak oceniasz przepis na pyzy z truskawkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat pyz z truskawkami

Pyszne, domowe pyzy z truskawkami, znane inaczej jako knedle z truskawkami. Super pomysł na dobre danie na słodko dla dzieci i dla starszych. Przepis na pyzy z truskawkami jest dobrym pomysłem na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Ciasto na pyzy jest elastyczne i miękkie. Bardzo delikatne, wprost stworzone dla dziecka. Domowe pyzy z truskawkami są słodkie i pyszne. Mają cudowny, waniliowy aromat. Są uwielbiane przez każdego, kto przepada za takimi posiłkami. Sprawdź jak zrobić pyzy z truskawkami, by były dobre na przykład na obiad.

Pyzy z truskawkami to pyszna potrawa na słodko, którą możesz zrobić w domowych warunkach. Świetny pomysł między innymi na obiad. Jak zrobić pyzy z truskawkami? Przygotuj sobie dłuższą chwilę oraz sprzęt: stolnicę i maszynkę do mielenia. W przepisie na ciasto na pyzy wykorzystuje się ziemniaki ugotowane. Dobre jest ugotowanie ziemniaków poprzedniego dnia, by się ochłodziły. Wtedy pyzy lepiej się formuje. Ziemniaki najlepiej jest ochłodzić w całości. Należy je zmielić w maszynce, a następnie dodać mąki, cukier waniliowy oraz jajka. Na początku dwarto zagnieść ciasto w misce, a potem na stolnicy. Z powstałego ciasta na pyzy zrób 2-3 części. Z każdej z nich zrób wałek, a następnie podziel nożem na większe kawałki. Podobnie wygląda proces robienia kopytek, z tym, że pyzy są dużo większe. Truskawki wymieszaj z cukrem i nastaw wodę w dużym garnku, by się zagotowała. Każdy z kawałków nadziewaj truskawkami, a następnie rób kule otaczając owoc. Ciasto powinno dobrze zakryć owoc, by nadzienie nie wyszło na wierzch podczas gotowania. Wykorzystaj w ten sposób wszystkie składniki. Pyzy gotuj partiami, by się nie posklejały ze sobą. Wystarczy gotować je około 2 minuty po tym jak wypłyną na powierzchnię.

Do przepisu na pyzy z truskawkami podana ilość truskawek jest zależna. Najlepiej dodawać po jednej dużej truskawce do pyzy. Wielkość truskawek jest różna, więc waga owoców może się różnić. Jeśli truskawki nie są zbyt duże dodawaj ich dwie lub 3 sztuki.

Pyzy z truskawkami są czasochłonne i wymagają także sporo czasu na przygotowanie. Mimo to należą do potraw lubianych. Dla dzieci taki posiłek na słodko będzie bardzo smacznym daniem, które zjedzą z wielką chęcią. Jak zrobisz pyzy z truskawkami możesz podawać go ze śmietaną, jogurtem naturalnym albo z sosem owocowym. Super komponują się z cukrem wymieszanym z cynamonem. Do obiadu w słodkiej odsłonie te dodatki będą znakomite. Przepis na pyzy z truskawkami najlepiej oczywiście smakuje gdy pyzy są ciepłe.

Alergeny w pyzach z truskawkami

Lista alergenów dla pyz z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pyz z truskawkami

na 100g gotowej potrawy

Pyzy zawierają bardzo dużą ilość węglowodanów. Mają także wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
144.96
579.85
Białko (g)
4.15
16.60
Fenyloalanina (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
28.99
115.97
Węglowodany przyswajalne (g)
27.26
109.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.73
6.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
1.64
6.57
Tłuszcze nasycone (g)
0.53
2.12
Tłuszcze nienasycone (g)
1.11
4.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
2.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.37
1.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.60
70.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
7.66
30.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
17.90
71.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.06
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.57
30.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.73
6.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.47
137.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.25
4.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
13.02
52.07
Potas (mg)
345.58
1382.34
Wapń (mg)
16.62
66.49
Fosfor (mg)
70.79
283.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.63
94.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.44
5.77
Cynk (mg)
0.43
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz z truskawkami 88
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz z truskawkami

Koszt składników
39.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mąka pszenna typ 500
315 g
1 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Mąka ziemniaczana
80 g
1/2 szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Truskawki
200 g
po jednej do każdego knedla
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Cukier
100 g
niecałe 1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.50