Pyzy na parze

Opublikowano: 07.12.2021 r., 17:34 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyzy na parze na białym tle
Pyzy na parze
Pyszne i miękkie pyzy na parze będą szczególnie smaczne z dodatkiem słodkiej śmietanki i świeżych owoców np. leśnych. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do mięs duszonych.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie na parze 15 min
184 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
89
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 14 porcji
  • Drożdże świeże (35 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (540 g)
  • Mleko 3,2% szklanka (250 ml)
  • Cukier 2 łyżki (20 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Masło (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
miska, parowar

Przepis na pyzy na parze krok po kroku

Mleko, jajka i masło wyciągnij wcześniej z lodówki.

W większym naczyniu zrób rozczyn: dodaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i pół szklanki mleka podgrzanego do około 40 stopni.

Rozczyn dokładnie wymieszaj, tak by był jednolity i zostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 15 minut.

Do dużej miski wsyp pozostałą mąkę, dodaj szczyptę soli i jajka. Następnie wlej pozostałe pół szklanki mleka i dodaj bardzo miękkie masło.

Wlej do miski rozczyn.

Wszystko razem wymieszaj drewnianą łyżką.

Następnie wyrabiaj dłońmi lub mikserem, aż stanie się jednolite i elastyczne.

Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i zostaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Przełóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 14 części.

Każdą część uformuj dłońmi na równą kulę.

Przygotowane pyzy przykryj ściereczką i zostaw na kolejne 15 minut.

Pyzy przełóż do naczynia do gotowania na parze.

Gotuj na parze przez 15 minut.

Jak oceniasz przepis na pyzy na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat pyz na parze

Pyzy na parze to tradycyjne polskie danie, które występuje pod naprawdę wieloma nazwami. Znane są również jako pyzy drożdżowe, pampuchy, parowańce, parowce czy paruchy. Każda z nazw odnosi się do ich przygotowania, czyli właśnie gotowania na parze. Pyzy na parze to idealny dodatek do obiadu. By powstało słodkie danie, można użyć słodkiej śmietanki, twarogu, dżemu, cukru czy owoców. W takim wydaniu będą idealnym obiadem dla dzieci. W wersji wytrawnej pyzy świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs duszonych z sosami lub okraszone skwarkami czy podsmażoną cebulką.

Ciasto na pyzy drożdżowe wymaga trochę pracy. Na samym początku należy przygotować rozczyn z mąki, cukru, mleka i drożdży. Drożdże odgrywają w tym daniu kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, pyzy stają się tak puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury mleka. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorące mleko sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i zaczyn nie urośnie. Najbardziej optymalna temperatura to około 38 stopni. Zaczyn należy pozostawić na 15 minut, by zaczął pracować. W tym miejscu można użyć również drożdży suszonych. Wtedy należy dodać ich około 10-12 g i nie trzeba czekać, aż zaczyn rozpocznie pracę. Wszystkie składniki należy połączyć w elastyczne ciasto, które potrzebuje około godziny do podwojenia swojej objętości. Z wyrośniętego ciasta formuje się okrągłe kule, które również powinny wyrastać 15 minut.

Jeśli gotujesz pyzy partiami, warto przygotowane kule ciasta schować w lodówce. To zatrzyma proces rośnięcia, dzięki czemu bułeczki nie przerosną i nie będą miały drożdżowego posmaku. Gotowanie trwa około 15 minut.

Wiedzą już Państwo jak zrobić pyzy na parze! Proces przygotowania trochę trwa, ale naprawdę to danie warte jest czekania. Po około dwóch godzinach na Państwa stole pojawią się pyszne, mięciutkie pyzy. Ja przynajmniej raz w roku przygotowuję takie właśnie pyzy z dodatkiem musu ze świeżych truskawek. To sprawia, że są one niezwykle smaczne i dobre na letnie obiady. Koniecznie wypróbujcie przepis na pyzy na parze.

Alergeny w pyzach na parze

Lista alergenów dla pyz na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pyz na parze

na 100g gotowej potrawy

Drożdże to nie tylko idealny spulchniacz, ale również źródło witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
263.59
184.51
Białko (g)
10.40
7.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
43.84
30.69
Węglowodany przyswajalne (g)
43.56
30.49

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
5.32
3.73
Tłuszcze nasycone (g)
3.66
2.56
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
1.17

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.07
Tiamina (mg)
0.61
0.43
Ryboflawina (mg)
0.37
0.26
Niacyna (mg)
4.07
2.85
Foliany (µg (mcg))
112.73
78.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
28.57
20.00
Potas (mg)
145.23
101.66
Wapń (mg)
49.31
34.52
Fosfor (mg)
128.40
89.88
Magnez (mg)
25.55
17.88
Żelazo (mg)
3.36
2.35
Cynk (mg)
1.19
0.83
Miedź (mg)
0.12
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz na parze 89
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz na parze

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Mąka pszenna typ 500
540 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.62
Za 540 g
Mleko 3,2%
250 ml
szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
20 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Koszt składników
20.00