Przepis na pyzy drożdżowe krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
To będzie niezbędne
garnek, naczynie do gotowania na parze, miska

Mleko delikatnie podgrzej, dodaj rozgniecione drożdże, wbij jajko i odrobinę mąki.

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i zostaw w misce pod ściereczką przez 30-40 minut.

Wyrośnięte ciasto oprósz mąką i wyłóż na stolnicę.

Następnie podziel ciasto na kulki i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 20-30 minut.

Pyzy przygotuj na parze przez około 10-15 minut.

pyzy drożdżowe
Pyzy drożdżowe
Koszt przygotowania dania
2.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
156 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
90

Pyzy drożdżowe - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pyzach drożdżowych

Pyzy drożdżowe czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od regionu. Pokochają je nie tylko dorośli, ale też dzieci. To nasza polska tradycyjna potrawa znana od wielu lat. W Poznaniu pączki na parze funkcjonują pod nazwą pyzy, a tradycyjne wielkopolskie danie składa się właśnie z pyz, kaczki w sosie i modrej kapusty. Tak czy inaczej, pyzy drożdżowe na parze, pączki czy pampuchy to nic innego jak pyszne, delikatne, gotowane na parze kulki z ciasta drożdżowego, które możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdzą się w głównej roli podczas obiadu np. z dżemem lub śmietaną, ale będą też świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych np. do pieczeni z sosem lub bitek w sosie pieczeniowym. Wybierając wersje na słodko z dżemem lub konfiturą, warto przygotować ją samodzielnie z sezonowych owoców, wtedy mamy pewność, co znajduje się w środku, takiej słodkiej przekąski i nie dostarczymy do naszego organizmu zbędnej ilości cukru. Przygotuj wersję domową lub sprawdź skład i wybierz ten z najlepszym. Pączki na parze możesz przygotować także z nadzieniem, wtedy podczas wyrastania ciasta do środka należy włożyć farsz mięsny lub słodkie nadzienie. Przepis na pyzy drożdżowe nie jest trudny i z pewnością poradzi sobie z nim większość osób, wymaga jednie odrobiny cierpliwości. Ciasto dwukrotnie rośnie po to aby pyzy były delikatne i puszyste po ugotowaniu. Warto także zaopatrzyć się w specjalną kratkę, którą nałożymy na garnek z gotującą się wodą, a na nią przygotowane pyzy. Bez kratki także dasz rade, wtedy niezbędna będzie gaza lub pielucha tetrowa, która założysz na wierzch garnka, a na nią ułożysz kulki ciasta. Jeśli masz parowar, śmiało możesz z niego skorzystać, to będzie zdecydowanie najwygodniejsza opcja. Nie ważne jednak czy pyzy będą gotowane na parze, czy w parowarze, każde będą dobre. Ten prosty przepis, który wymaga odrobiny czasu i cierpliwości opisuję krok po kroku nieco niżej.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić pyzy drożdżowe, spróbuj samodzielnie. Przygotuj smaczne pyzy na obiad. Smacznego!

Wartości odżywcze pyz drożdżowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kalorie)
260.65 kcal
156.39 kcal
Białko
8.09 g
4.86 g

Węglowodany w pyzach drożdżowych

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany
50.78 g
30.47 g
Węglowodany przyswajalne
48.93 g
29.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.85 g
1.11 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz
2.29 g
1.37 g
Tłuszcze nasycone
1.09 g
0.65 g
Tłuszcze nienasycone
1.21 g
0.72 g
Tłuszcze jednonasycone
0.70 g
0.42 g
Tłuszcze wielonasycone
0.50 g
0.30 g
Cholesterol
51.70 mg
31.02 mg

Witaminy w przepisie na pyzy drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A
34.02 µg (mcg)
20.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.06 mg
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina C
0.04 mg
0.02 mg
Witamina D
0.43 µg (mcg)
0.26 µg (mcg)
Witamina E
0.16 mg
0.10 mg
Retinol
34.02 µg (mcg)
20.41 µg (mcg)
Tiamina
0.75 mg
0.45 mg
Ryboflawina
0.46 mg
0.28 mg
Niacyna
5.43 mg
3.26 mg
Foliany
199.02 µg (mcg)
119.41 µg (mcg)
Beta karoten
0.44 µg (mcg)
0.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pyzy drożdżowe

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód
29.26 mg
17.56 mg
Potas
166.47 mg
99.88 mg
Wapń
36.79 mg
22.07 mg
Fosfor
127.80 mg
76.68 mg
Magnez
17.23 mg
10.34 mg
Żelazo
5.08 mg
3.05 mg
Cynk
1.61 mg
0.96 mg
Miedź
0.11 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz drożdżowych 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pyzach drożdżowych

Lista alergenów dla pyz drożdżowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pyz drożdżowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Mleko 2%
60 ml
1/4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Drożdże świeże
40 g
1/4 kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Koszt składników
11.80
Jak oceniasz przepis na pyzy drożdżowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób