Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
garnek, tarka, miska, praska do ziemniaków, gaza

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, gdy będą jeszcze ciepłe.

Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i dokładnie wyciśnij za pomocą gazy, zachowując powstały płyn.

W misce połącz surowe i ugotowane ziemniaki, dodaj jajko i skrobię ziemniaczaną. Z płynu z ziemniaków odlej wodę i dodaj do masy osadzony na dnie osad. Ciasto dokładnie zagnieć.

Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę.

W drugiej misce połącz mięso mielone z cebulą, łyżeczką majeranku oraz solą i pieprzem do smaku.

Z ciasta ziemniaczanego uformuj 16 kulek.

Każdą porcję po kolei rozpłaszcz dłońmi i na środek wyłóż łyżeczkę farszu. Zawiń, tworząc kulkę.

W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj do niej łyżeczkę soli.

Do wrzącej wody ostrożnie wrzuć pyzy, zamieszaj łyżką by nie przykleiły się do dna.

Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez 10 minut.

Podawaj polane cebulką podsmażoną na wybranym tłuszczu.

Pyzy ziemniaczane na białym talerzu okraszone podsmażoną cebulą
Pyzy ziemniaczane z mięsem
Koszt przygotowania dania
11.11 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
90

Pyzy ziemniaczane z mięsem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pyzach ziemniaczanych z mięsem

Pyzy ziemniaczane z mięsem to danie, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Miękkie, pyszne kuleczki przygotowane z ziemniaków z mięsnym farszem to smaczne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować coś typowo polskiego.

Przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem jest niezwykle prosty. Tylko kilka chwil wystarczy, by powstały te pyszne domowe kluseczki. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy ziemniaczane z mięsem mielonym, to pozwól, że zacznę od tego, jakie ziemniaki będą do pyz najlepsze.

Ziemniaki to warzywo, które pomimo swoich wartości odżywczych ma wielu wrogów. Mało kto wie, że ich zła passa wynika zdecydowanie z dodatków, z którymi są podawane lub ze sposobu przyrządzenia, niż z nich samych. Są produktem lekkostrawnym i niskokalorycznym, zawierają tylko 77 kcal w 100 g produktu. To bogate źródło potasu, który sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi. Zawiera również magnez łagodzący stany zmęczenia i stresu. Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).

Te wspaniałe warzywa można również podzielić pod względem typów. Typ A określany jest jako sałatkowy. Te ziemniaki są najtwardsze i nie rozpadają się w trakcie gotowania. Typ B, tak zwany ogólnoużytkowy ma więcej skrobi i jest mniej wilgotny i podczas gotowania pęka na powierzchni.

Aby ciasto na pyzy wyszło naprawdę pyszne, należy sięgnąć po ziemniaki typu C- typ mączysty. Zawierają one najwięcej skrobi i najmniej wody.

Jeśli chcesz wypróbować ten sprawdzony przepis, to do jego wykonania potrzebujesz ugotowane i surowe ziemniaki, mięso mielone, jajko, cebulę i przyprawy. Ugotowane warzywa przeciśnij przez praskę. Surowe ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij przez gazę nad miską. W misce połącz ziemniaki z jajkiem i skrobią. Dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto. W drugiej misce wymieszaj mięso z przyprawami i pokrojoną cebulką. Ciasto podziel na 16 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz, a na środku połóż porcję farszu, po czym dokładnie zlep formując kulkę. Tak przygotowane pyzy ziemniaczane z mięsem wrzuć do osolonej, wrzącej wody i gotuj przez 10 minut od wypłynięcia. Podawaj polane podsmażoną cebulką.

Wartości odżywcze pyz ziemniaczanych z mięsem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
138.53 kcal
110.83 kcal
Białko
4.92 g
3.93 g
Fenyloalanina
0.18 mg
0.14 mg
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w pyzach ziemniaczanych z mięsem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
15.18 g
12.14 g
Węglowodany przyswajalne
13.55 g
10.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.63 g
1.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
6.53 g
5.22 g
Tłuszcze nasycone
2.96 g
2.37 g
Tłuszcze nienasycone
3.57 g
2.86 g
Tłuszcze jednonasycone
2.87 g
2.29 g
Tłuszcze wielonasycone
0.71 g
0.57 g
Cholesterol
28.67 mg
22.93 mg

Witaminy w przepisie na pyzy ziemniaczane z mięsem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
6.37 µg (mcg)
5.09 µg (mcg)
Witamina B6
0.30 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina C
11.84 mg
9.48 mg
Witamina D
0.14 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.05 mg
0.04 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol
6.37 µg (mcg)
5.09 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.06 mg
Niacyna
1.68 mg
1.34 mg
Foliany
12.86 µg (mcg)
10.29 µg (mcg)
Beta karoten
2.29 µg (mcg)
1.83 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pyzy ziemniaczane z mięsem

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
100.49 mg
80.39 mg
Potas
358.99 mg
287.19 mg
Wapń
13.07 mg
10.46 mg
Fosfor
77.20 mg
61.76 mg
Magnez
21.05 mg
16.84 mg
Żelazo
0.64 mg
0.51 mg
Cynk
0.65 mg
0.52 mg
Miedź
0.12 mg
0.10 mg
Mangan
0.11 mg
0.09 mg
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz ziemniaczanych z mięsem 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pyzach ziemniaczanych z mięsem

Lista alergenów dla pyz ziemniaczanych z mięsem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pyz ziemniaczanych z mięsem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Ziemniaki ugotowane
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
30 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Mięso mielone wieprzowe
250 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Smalec
36 g
3 łyżki
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 36 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Liczba porcji:
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na pyzy ziemniaczane z mięsem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób