Przepis na pyzy śląskie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, duży garnek, tarka, duża miska, praska do ziemniaków

500g ziemniaków obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej 1,5l wody i gotuj do miękkości. Następnie odcedź je, ostudź i przeciśnij przez praskę.

Pozostałą część ziemniaków obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj do pozostałych ziemniaków i dokładnie wymieszaj.

Do masy ziemniaczanej dodaj skrobię i szczyptę soli. Całość wymieszaj rękami.

W dużym garnku ugotuj 2l lekko osolonej wody. Do wrątku dodawaj porcje ciasta wielkości śliwki, uformowane w kształcie kuli. Całość gotuj 3 minuty od wypłynięcia.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.

Gotowe pyzy podawaj z dodatkiem cebuli.

Często zadawane pytania

Pyzy śląskie podane w eleganckim naczyniu z cebulą.
pyzy śląskie
Koszt przygotowania dania
9.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
477 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
78

Pyzy śląskie - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pyzach śląskich

Pyzy śląskie to popularne kluski, które tradycyjnie robione są z ziemniaków. Do ich przygotowania używa się tylko kilku składników, dlatego są niezwykle łatwe. Pyzy śląskie mają niewielki rozmiar i mogą być podawane same, ale również w towarzystwie różnych dodatków. Można także przygotować je z różnym nadzieniem. W tym przepisie podany został sposób wykonania najbardziej klasycznych i najprostszych klusek, które można dowolnie modyfikować, lub zjadać z dodatkiem podsmażonej cebulki.

Przepis na pyzy śląskie jest bardzo prosty. W tradycyjnej wersji całość robi się tylko z ziemniaków, z dodatkiem skrobi. By kluski zachowały odpowiednią formę i strukturę, część ziemniaków należy ugotować, natomiast resztę zetrzeć jak na placki. Dzięki temu po ugotowaniu kluski nie są suche, ale mają lekko mokre ciasto, które bardzo się klei. Im mniej mąki używa się do ich przygotowania, tym miększe się stają po ugotowaniu, dlatego nie należy podsypywać ciasta zbyt często.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić domowe pyzy śląskie, pełne smaku i wspaniałego aromatu, który sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Te tradycyjne kluski znane są głównie w Polsce, a modyfikacji tradycyjnego przepisu nie brakuje. Jednak w ich wypadku najlepiej sprawdza się prostota. Im mniej składników, tym lepiej.

Pyzy z tego przepisu są naprawdę pyszne, świetnie sprawdzą się na obiad czy na kolacje. Ze względu na to, że są wykonane z ziemniaków są bardzo sycące. Ziemniak to warzywo o bardzo wysokim indeksie sytości i gęstości energetycznej, dlatego po zjedzeniu klusek można zaspokoić głód na długo. Tak przygotowane kluski, ze względu na brak dodatku mąki pszennej, są bezglutenowe, więc sprawdzą się w diecie osób z celiakią.

Ten sprawdzony przepis pozwala na przygotowanie pyz, które są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Jeśli zastanawiasz się z czym zrobić pyzy śląskie, by były smaczne i miękkie, możesz skorzystać z opcji podanej w przepisie i udekorować je skarmelizowaną cebulą, ale także nadziać je ugotowanym i zmielonym mięsem, czy farszem z kaszą i grzybami. To opcja, która świetnie sprawdzi się na obiad. To również dobry pomysł na smaczną kolację dla całej rodziny.

Wartości odżywcze pyz śląskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
106.01 kcal
477.05 kcal
Białko
1.98 g
8.93 g
Fenyloalanina
0.07 mg
0.33 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w pyzach śląskich

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
17.47 g
78.60 g
Węglowodany przyswajalne
15.40 g
69.29 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.07 g
9.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
3.43 g
15.42 g
Tłuszcze nasycone
0.60 g
2.72 g
Tłuszcze nienasycone
2.82 g
12.71 g
Tłuszcze jednonasycone
2.43 g
10.96 g
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
1.75 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na pyzy śląskie

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina B6
0.28 mg
1.26 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
17.32 mg
77.95 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
2.23 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.03 mg
0.13 mg
Niacyna
0.97 mg
4.39 mg
Foliany
15.17 µg (mcg)
68.25 µg (mcg)
Beta karoten
0.94 µg (mcg)
4.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pyzy śląskie

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
6.73 mg
30.30 mg
Potas
392.64 mg
1766.90 mg
Wapń
14.03 mg
63.15 mg
Fosfor
54.46 mg
245.05 mg
Magnez
21.72 mg
97.75 mg
Żelazo
0.75 mg
3.36 mg
Cynk
0.28 mg
1.26 mg
Miedź
0.10 mg
0.45 mg
Mangan
0.13 mg
0.59 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz śląskich 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pyzach śląskich

Lista alergenów dla pyz śląskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pyzy śląskie

Cena przygotowania pyz śląskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
2 łyżki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
34.00
Jak oceniasz przepis na pyzy śląskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.2% osób