Pyzy z serem

Opublikowano: 25.09.2021 r., 9:58 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyzy z serem i masłem
Pyzy z serem
Pyzy z serem to doskonała propozycja na jarski obiad. Pyszne pyzy z gotowanych ziemniaków to tradycyjne danie kuchni polskiej, kształt mogą mieć kulisty lub owalny.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 10 min
469 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 7 porcji
  • Ziemniaki ugotowane - 5 dużych sztuk (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana - Pół szklanki (100 g)
  • Ser twarogowy tłusty (500 g)
  • Cebula - 4 małe sztuki (200 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Przepis na pyzy z serem krok po kroku

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieć gładkie ciasto.

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do twarogu, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Ciasto podziel na 15 równych kawałków, każdy z nich formuj w rękach na jego środek wyłóż łyżkę farszu twarogowego i zlep, uformuj pyzę w kształcie owalnym.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Gotuj pyzy po 5-7 minut, małymi partiami na dużym gazie.

Jak oceniasz przepis na pyzy z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pyz z serem

Pyzy z serem to tradycyjne danie kuchni polskiej w zależności od regionu mają kształt owalny lub kulisty. Pyzy mogą mieć nadzienia z mięsa, twarogu lub owoców. Pyzy można przygotować z samych ziemniaków gotowanych lub pomieszać pół na pół ziemniaki gotowane i surowe, mieszane pyzy nazywają się kartaczami, mają szary kolor i mniej gumowe ciasto. Przepis na pyzy z serem jest łatwy lecz pracochłonny, nie musisz mieć dużego doświadczenie lecz trochę czasu. Do przygotowania pyz potrzebujesz następujących składników spożywczych: ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, twaróg tłusty, cebula, olej rzepakowy.

Jak zrobić pyzy z serem? Na początek ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do twarogu, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do pyz nadaje się najlepiej tłusty twaróg, który jest bardziej kremowy i ma bardziej zwartą konsystencję dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku i dzięki niemu wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyzy ziemniaczane z twarogiem to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pyszne pyzy z twarogiem nie są szybkie w przygotowaniu lecz łatwe i naprawdę dobre dlatego warto poświęcić im każdą minutę.

Alergeny w pyzach z serem

Lista alergenów dla pyz z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pyz z serem

na 100g gotowej potrawy

Pyzy z serem są dobrą alternatywą dla mięsnych obiadów. Powinniśmy chociaż raz w tygodniu starać się zamieniać mięso na jarską potrawę. Ziemniaczane pyzy mają dużo błonnika oraz zawierają pełnowartościowe białko.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
117.49
469.96
Białko (g)
5.19
20.77

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
16.82
67.28
Węglowodany przyswajalne (g)
15.31
61.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
6.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
3.34
13.35
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
6.21
Tłuszcze nienasycone (g)
1.79
7.14
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.23
4.92
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.22
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
25.73
102.93

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
228.82
915.30
Potas (mg)
302.52
1210.06
Wapń (mg)
37.25
148.99
Żelazo (mg)
0.35
1.41
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz z serem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz z serem

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
100 g
Pół szklanki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Cebula
200 g
4 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
32.00