Przepis na pyzy z serem krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, praska do ziemniaków

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko, sól i zagnieć gładkie ciasto.

Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj do twarogu, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Ciasto podziel na 15 równych kawałków, każdy z nich formuj w rękach na jego środek wyłóż łyżkę farszu twarogowego i zlep, uformuj pyzę w kształcie owalnym.

W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody z łyżką soli. Gotuj pyzy po 5-7 minut, małymi partiami na dużym gazie.

Często zadawane pytania

Pezy z serem polane masłem z bułką tartą podane są na ciemnym talerzu. Obok talerza leży metalowy widelec.
Pyzy z serem
Koszt przygotowania dania
14.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
469 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Pyzy z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pyzach z serem

Pyzy z serem to tradycyjne danie kuchni polskiej w zależności od regionu mają kształt owalny lub kulisty. Pyzy mogą mieć nadzienia z mięsa, twarogu lub owoców. Pyzy można przygotować z samych ziemniaków gotowanych lub pomieszać pół na pół ziemniaki gotowane i surowe, mieszane pyzy nazywają się kartaczami, mają szary kolor i mniej gumowe ciasto. Przepis na pyzy z serem jest łatwy lecz pracochłonny, nie musisz mieć dużego doświadczenie lecz trochę czasu. Do przygotowania pyz potrzebujesz następujących składników spożywczych: ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, twaróg tłusty, cebula, olej rzepakowy.

Jak zrobić pyzy z serem? Na początek ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, dodaj do twarogu, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.

Twaróg jest rodzajem sera produkowanym z mleka. Do pyz nadaje się najlepiej tłusty twaróg, który jest bardziej kremowy i ma bardziej zwartą konsystencję dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku i dzięki niemu wchłaniają się witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Twaróg jest przede wszystkim dobrym źródłem biała. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ser twarogowy zawiera także duże ilości wapnia. Czyli podstawowego pierwiastka budującego nasze kości. Niedobór wapnia prowadzi do powstania osteoporozy oraz zaburzeń układu mięśniowo - nerwowego.

Podsumowując sprawdzony przepis na pyzy ziemniaczane z twarogiem to doskonała propozycja na bez mięsny obiad. Pyszne pyzy z twarogiem nie są szybkie w przygotowaniu lecz łatwe i naprawdę dobre dlatego warto poświęcić im każdą minutę.

Wartości odżywcze pyz z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
117.49 kcal
469.96 kcal
Białko
5.19 g
20.77 g

Węglowodany w pyzach z serem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
16.82 g
67.28 g
Węglowodany przyswajalne
15.31 g
61.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.51 g
6.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.34 g
13.35 g
Tłuszcze nasycone
1.55 g
6.21 g
Tłuszcze nienasycone
1.79 g
7.14 g
Tłuszcze jednonasycone
1.23 g
4.92 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
2.22 g
Brak danych dla: ser twarogowy tłusty.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
25.73 mg
102.93 mg

Witaminy w przepisie na pyzy z serem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pyzy z serem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
228.82 mg
915.30 mg
Potas
302.52 mg
1210.06 mg
Wapń
37.25 mg
148.99 mg
Żelazo
0.35 mg
1.41 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz z serem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pyzach z serem

Lista alergenów dla pyz z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy tłusty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pyz z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
1000 g
5 dużych sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
100 g
Pół szklanki
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Ser twarogowy tłusty
500 g
3.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 500 g
Cebula
200 g
4 małe sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na pyzy z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93.8% osób