Jak zrobić pyzy z mięsem?

Jak zrobić pyzy z mięsem
Jak zrobić pyzy z mięsem
ikona podziel się
Opublikowano: 19.02.2023 r., 21:36 | Autor: Patrycja Czerwiak

Jak zrobić pyzy z mięsem? To danie, które wydaje się bardzo skomplikowane, wcale takie nie jest. Jego przygotowanie można podzielić na 3 fazy,

  1. Przygotuj ciasto - użyj 1 kg ziemniaków. Połowę ugotuj i przeciśnij rzez praskę, drugą połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki wymieszaj ze sobą, dodaj mąkę i jajko. Podziel na mniejsze porcje.
  2. Stwórz farsz - mięso mielone podsmaż z cebulą lub użyj gotowanego mięsa i drobno je poszatkuj. Do całości dodaj ulubione przyprawy i zioła.
  3. Połącz ciasto z farszem - każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. Pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Jak zrobić pyzy z mięsem? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pyzy to smaczne kluski, które zwykle przygotowywane są na bazie ziemniaków. Można spotkać się zarówno z tymi stworzonymi tylko z surowych ziemniaków, jak i połączonych z ugotowanymi warzywami. Pyzy można zjadać bez farszu, ale też faszerować ulubionymi składnikami. Najpopularniejsze pyzy w Polsce, to te z dodatkiem mięsnego farszu. Zwykle podawane z dodatkiem smażonej cebuli i boczku, czasami serwowane również ze śmietaną. To klasyka kuchni polskiej.

Jak zrobić pyzy z mięsem? To danie, które wydaje się bardzo skomplikowane, wcale takie nie jest. Jego przygotowanie można podzielić na 3 fazy, Oto sprawdzony przepis:

  1. Przygotuj ciasto - użyj 1 kg ziemniaków. Połowę ugotuj i przeciśnij rzez praskę, drugą połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Ziemniaki wymieszaj ze sobą, dodaj mąkę i jajko. Podziel na mniejsze porcje.
  2. Stwórz farsz - mięso mielone podsmaż z cebulą lub użyj gotowanego mięsa i drobno je poszatkuj. Do całości dodaj ulubione przyprawy i zioła.
  3. Połącz ciasto z farszem - każdą z porcji masy ziemniaczanej spłaszcz dłonią i nałóż na nią porcję farszu. Całość dokładnie zaklej, formując kulkę. Pyzy gotuj we wrzątku z odrobiną soli przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.

Zastanawiasz się, jak się robi tradycyjne, domowe pyzy z mięsem? Koniecznie sięgnij po wyróżnione propozycje na tej stronie. Znajdziesz tam niejeden przepis na pyzy z mięsem, z którego dowiesz się jak przygotować ten smaczny przysmak krok po kroku.

Pyzy najlepiej przygotowywać z mięsem mielonym. Dzięki temu są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Jeśli chcesz, by były dobre dla zdrowia, najlepiej sięgnij po mięso drobiowe. Zawiera ono dużo białka, a mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu pyzy są smaczne, ale też dietetyczne. Choć zwykle proponuje się pyzy z mięsem wieprzowym, zamienienie go na drób może być naprawdę dobrym pomysłem. To dobry krok, jeśli chcemy zadbać o swój układ krwionośny.

Pyzy to danie, które wspaniale sprawdza się na obiad. Choć może wydawać się, że jego wykonanie jest dość skomplikowane i lepiej sięgnąć po gotowe pyzy, to jednak te domowe są najlepsze. Kupne produkty zwykle zawierają mięso słabej jakości. Jako że jest ono mielone, bardzo często pojawi się w nich również mięso oddzielone mechaniczne. Jeśli zależy Ci na spożywaniu produktów o wysokiej jakości, które wspierają Twoje zdrowie, lepiej postawić na własnoręcznie przygotowane kluski. Gotowe produkty zwykle charakteryzują się również niezwykle wysoką zawartością soli. To sprawia, że nie stanowią bezpiecznego produktu dla dzieci, osób starszych, ale również tych, które mają problemy z układem krwionośnym. Jeśli chcesz zadbać o zdrowe serce, sięgnij po własnoręcznie przygotowany farsz, a ilość soli zmniejsz, przy jednoczesnym zwiększeniu dodatku ziół. Do przyprawienia farszu do pyz doskonale sprawdzi się pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, a także majeranek. Możesz dodać również odrobinę kolendry, czy natki pietruszki. Jeśli lubisz, gdy Twoje dania są dobrze przyprawione, nie oszczędzaj na pieprzu, czy ostrej papryce.

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto