Pyzy poznańskie

Opublikowano: 13.08.2021 r., 23:40 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyzy poznańskie ułożone na eleganckim talerzu podane z jogurtem.
Pyzy poznańskie
Pyzy poznańskie znane również pod nazwą pampuchy, to pyszne i bardzo delikatne kluski, które można jeść zarówno z mięsnym sosem, jak również z owocowym musem.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie na parze 20 min
551 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże świeże (35 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek, sitko, miska, rondelek

Przepis na pyzy poznańskie krok po kroku

Mleko podgrzej w małym rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj rozczyn i dobrze wymieszaj. Wbij jajko i jeszcze raz dokładnie przemieszaj. W rondelku roztop masło i dodaj do ciasta. Całość wymieszaj łyżką, następnie wyrób rękami.

Ciasto odstaw do wyrośnięcia na 45 minut w ciepłe miejsce Po tym czasie formuj z ciasta kule wielkości dużej śliwki i odkładaj je na bla oprószony mąką. Całość odstaw na 20 minut.

W dużym garnku zagotuj 3 litry wody i włóż naczynie do gotowania na parze.

Ułóż 4 bułki i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na pyzy poznańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat pyz poznańskich

Pyzy poznańskie, inaczej nazywane bułkami na parze lub pampuchami, są niezwykle smacznymi kluskami, które na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom klasycznych potraw. Te kluski tradycyjnie popularne były w okolicach Poznania, jednak obecnie można je zjeść w każdym zakątku Polski. To dlatego że są niezwykle puszyste i pełne smaku. Polacy kochają kluski, a najlepiej świadczy o tym fakt, że każdy zakątek posiada swoje regionalne. Pyzy poznańskie są znane ze swojego dużego rozmiaru, puszystego wnętrza i niezwykłej lekkości. Idealnie sprawdzą się zarówno na słodko, jak i na słono.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pyzy poznańskie, które zachwycą każdego, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle delikatna, to ze względu na odpowiednie długie wyrastanie ciasta, a także dobrze dobrane proporcje. Pyzy poznańskie są niezwykle smaczne i świetnie nadają się na sycący posiłek.

Przepis na pyzy poznańskie jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby, które dopiero zaczęły swoją przygodę z gotowaniem. Całość nie zabiera zbyt dużo czasu, jednak warto pamiętać, że ciasto na pyzy drożdżowe potrzebuje czasu, żeby wyrosnąć. Dlatego najlepiej przygotować je wcześniej, by mogło poleżakować.

To idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, gdyż całość jest bardzo prosta, a przy tym odznacza się bardzo uniwersalnym smakiem. Świetnie sprawdzi się zarówno na słodko, jak i słono. Można te kluski podawać z owocowym musem, świetnie sprawdzą się w tym przypadku truskawki czy jagody. Pyzy poznańskie świetnie sprawdzą się także z gulaszem, czy innym mięsnym sosem. Można je również podsmażyć z cebulą lub boczkiem. Pyzy drożdżowe są również świetnym pomysłem na ciekawy deser. Można je podawać oprószone cukrem pudrem i cynamonem czy z lekkim sosem waniliowym. Choć najlepiej smakują zaraz po ugotowaniu, to wcale nie tracą na wartości nawet po odgrzaniu w mikrofali czy podsmażone na patelni. Pyzy na parze świetnie sprawdzą się też na diecie lekkostrawnej, zwłaszcza polane lekkim musem owocowym. To dobre rozwiązanie dla dzieci, które kochają ich lekki i słodki smak. Te pyzy są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Alergeny w pyzach poznańskich

Lista alergenów dla pyz poznańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pyz poznańskich

na 100g gotowej potrawy

Te kluski mają dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie będą dobrym wyborem dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
256.42
551.31
Białko (g)
10.39
22.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
44.86
96.44
Węglowodany przyswajalne (g)
44.53
95.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
4.06
8.73
Tłuszcze nasycone (g)
2.92
6.28
Tłuszcze nienasycone (g)
1.14
2.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.20
Tiamina (mg)
0.65
1.39
Ryboflawina (mg)
0.37
0.80
Niacyna (mg)
4.33
9.30
Foliany (µg (mcg))
119.21
256.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
23.51
50.54
Potas (mg)
153.02
329.00
Wapń (mg)
52.29
112.42
Fosfor (mg)
128.18
275.60
Magnez (mg)
26.65
57.29
Żelazo (mg)
3.45
7.42
Cynk (mg)
1.22
2.63
Miedź (mg)
0.12
0.26
Szacunkowy indeks glikemiczny pyz poznańskich 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pyz poznańskich

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
20.00