Przepis na pyzy z mięsem mielonym krok po kroku
- Ziemniaki ugotowane 2000 g 15 dużych sztuk
- Mięso mielone wieprzowe 1000 g
- Cebula 500 g 5 dużych sztuk
- Jajko 3 szt.
- Mąka ziemniaczana 300 g
- Marchewka 300 g 2 duże sztuki
Ugotowane wcześniej ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto.
Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, Dodaj do niej mięso mielone, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką i usmaż. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, dodaj do farszu i podduś 4-5 minut.
Farsz wystudź i przełóż do malaksera. Rozdrobnij, aż powstanie gładka zwarta masa.
Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę.
W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.
Gotowe kluski wyciągnij z garnka łyżką cedzakową i podawaj je bezpośrednio po przygotowaniu.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pyzy z mięsem mielonym - cechy przepisu
Więcej o pyzach z mięsem mielonym
Pyzy z mięsem mielonym to tradycyjne danie kuchni polskiej w zależności od regionu mają kształt owalny lub kulisty. Pyzy z gotowanych ziemniaków mogą mieć nadzienia z mięsa, twarogu lub owoców. Przepis na pyzy z mięsem mielonym jest łatwy lecz pracochłonny, nie musisz mieć dużego doświadczenia aby je przygotować. Do zrobienia pyz z mięsem potrzebujesz następujących składników spożywczych: ugotowane ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajka, mięso mielone wieprzowe, marchew, cebula, sól, pieprz ziołowy i papryka słodka oraz olej rzepakowy.
Jak zrobić pyzy z mięsem mielonym? Na początek ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, jajko i sól, zagnieć gładkie ciasto. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym, Dodaj do niej mięso mielone, dopraw solą, pieprzem ziołowym, papryką słodką i usmaż. Obierz marchewkę i zetrzyj na tarce, dodaj do farszu i podduś 4-5 minut. Farsz wystudź i przełóż do malaksera, rozdrobnij aż powstanie gładka zwarta masa. Ciasto podziel na 15 równych części. Każdą z nich rozpłaszcz na dłoni, na jej środek połóż łyżkę farszu i uformuj owalną pyzę. W dużym garnku zagotuj 5 litrów wody i łyżkę soli, gotuj pyzy 5-7 minut małymi partiami, wkładaj je do wrzącej wody i gotuj na mocnym gazie.
Mięso wieprzowe jest źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego oraz witamin z grupy B i żelaza. Białko jest bardzo ważnym składnikiem pokarmowym w naszej diecie. Jest składnikiem budulcowym naszego organizmu oraz substratem do produkcji ważnych hormonów takich jak insulina czy prolaktyna. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu.
Podsumowując dobre pyzy ziemniaczane to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Farsz możesz przygotować także z mięsa drobiowego. Pomysł na najlepsze pyzy z mięsem mielonym doskonale sprawdzi się na dwu dniowy obiad, wystarczy je odsmażyć na rozgrzanym oleju kolejnego dnia.
Wartości odżywcze pyz z mięsem mielonym
Energia i białka
(410g)
Węglowodany w pyzach z mięsem mielonym
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy w przepisie na pyzy z mięsem mielonym
(410g)
Składniki mineralne w przepisie na pyzy z mięsem mielonym
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pyzach z mięsem mielonym
Lista alergenów dla pyz z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy