Pyzy

pyzy

Pyzy to doskonale znane danie w kuchni polskiej. To nic innego jak duże kluski ziemniaczane bądź kluski drożdżowe. Przyrządza się je na różne sposoby, w zależności od regionu – każdy z nich ma bowiem swoją własną tradycję wyrabiania pyz. Podstawą potrawy w wersji ziemniaczanej są oczywiście ziemniaki, do których dodaje się jaja, sól i szczyptę mąki. Najbardziej popularne kluski serwuje się w formie kulistej oraz owalnej. Pyzy podaje się do stołu saute lub w towarzystwie mięsnego, grzybowego lub twarogowego farszu.

Pyzy - polecane przepisy

Pyzy - pozostałe przepisy

Pyzy – przepisy na tradycyjne pyzy oraz sposoby ich wykonania

Pyzy to popularne w Polsce kluski ziemniaczane, które często serwujemy na obiad. Przepis na domowe kluseczki jest bardzo prosty, zatem powinien poradzić sobie z nim każdy laik w kuchni. Ziemniaczane bądź drożdżowe ciasto podawać można zarówno z mięsem, jak i ze śmietaną, cebulką, skwarkami oraz gęstym sosem. Jaka jest historia potrawy? Dowiedz się więcej informacji na temat pochodzenia pyz oraz sprawdź, jak zrobić to przepyszne danie!

Przepis na domowe pyzy ziemniaczane – sprawdź, jak zrobić tę potrawę!

Historia pyz ziemniaczanych – skąd wzięły się pyzy?

Ciężko jest dokładnie wskazać, w którym miejscu narodziły się polskie pyzy. W zasadzie każdy przepis na nie uzależniony jest od regionu, w jakim gotuje się to pyszne danie. Z zapisków historycznych wynika, że kluski ziemniaczane swój początek miały na Śląsku. Czym charakteryzuje się to niezwykle smaczne danie? Otóż prostotą gotowania – wystarczy bowiem wrzucić uformowane pyzy na wrzątek i ugotować je. Można też zrobić je na parze. Nie wszystkie pyzy są oczywiście tak samo łatwe w przygotowaniu, jednak na pewno proste są składniki, których używa się do robienia pyz. Każdy ze składników jest łatwo dostępny, w dodatku niedrogi. Najprostsze w przygotowaniu są pyzy drożdżowe, które wymagają mąki, soli i wody, aby je zrobić. Trudniejsza jest z kolei ich ziemniaczana wersja, do której przyszykować już trzeba – jak pewnie można się domyślić – ziemniaki, drożdże, jajko, a czasami nawet kaszę  i twaróg.

Dawniej można było wszystkie składniki na pyzy dostać w każdej tradycyjnej polskiej wsi, dlatego też często robiono je na obiad. Na wsi produkowało się je w zasadzie na co dzień. Gdy brakło składników, zawsze można było pożyczyć je od sąsiada zza płotu. Co ciekawe, kiedyś kluski jadało się nie tylko saute, ale też jako uzupełnienie dań. Podawało się je m.in. z lekką zupą jako jej zagęszczenie. Czasami serwowano też pyzy z mięsem, a najczęściej z boczkiem, słoniną lub skwarkami. Pyzy podawało się również polane masłem, ale też okraszone olejem oraz cebulką. Wszystkie te składniki stanowiły podstawę diety przeciętnego mieszkańca wsi.

Jak Polacy nazywają pyzy? Czy wszędzie mówi się o nich tak samo?

Ślązacy określają pyzy „kluskami śląskimi”. Kluski lepione na Śląsku bardzo mocno się kleją. Są też nieco gumowate – właśnie dlatego wiele osób określa je jako „gumiklyjzy”. Przyrządza się je z gotowanych ziemniaków, które należy połączyć z mąką. Z obu składników formuje się następnie kuleczki, w których robi się charakterystyczną dziurkę i wrzuca do osolonej, wrzącej wody. Na Śląsku najczęściej jada się pyzy z mięsnym farszem i sosem. Ślązacy uwielbiają też spożywać pyzy z roladą mięsną. Całość często okraszają przyrządzoną na patelni słoniną. W taki sposób danie serwowane jest zazwyczaj na Górnym Śląsku.

Jak z kolei określają pyzy mieszkańcy Poznania? Otóż mówią o nich „kluski” albo „kluchy na łachu”. Tego rodzaju pyzy gotuje się na parze w formie różnorodnych bułeczek drożdżowych. W Poznaniu robi się też pyzy ziemniaczane z twarogiem albo z grzybami. Co ciekawe, w wielu częściach Polski określa się je również „pampuchami” – czyli podobnie jak sąsiedniej na Ukrainie. Pampuchy często mają również słodkie nadzienie (czekolada, dżem lub marmolada), przez co nazywane bywają słodkimi bułkami drożdżowymi. Oprócz wszystkich tych „wynalazków”, w Polsce tworzy się również wiele podobnych kluskom i pyzom dań, np. kartacze, które jadane są najczęściej na Podlasiu, Mazurach i Suwalszczyźnie.

Prosty pomysł na pyzy – dowiedz się więcej na temat gotowania klusek

Najważniejsze elementy pyz – o czym warto pamiętać?

Co takiego ważnego jest w pyzach? Otóż składniki, ich proporcje i dodatki, z jakimi serwuje się ów danie. Można oczywiście spożywać je saute, jednak polane gęstym sosem pyzy będą smakowały równie wybornie. Zyskają również nieco więcej kalorii, a więc będzie można śmiało zaserwować je na pożywny i sycący obiad. Pyzy podawać można z mięsem, a także sosem grzybowym bądź pomidorowym. Wiele osób serwuje też drożdżowe i ziemniaczane kluseczki okraszone bułką tartą, którą uprzednio podsmaża się na masełku.

Warto pamiętać, że najlepsze dodatki do pyz to te, które są najprostsze. Niektórzy wolą pyzy delikatnie polane masełkiem, inni preferują je z np. podsmażoną na oleju cebulką. Są jeszcze ludzie, którzy preferują spożywanie pyz z dodatkiem plastrów kiełbasy oraz kwaśnej śmietany. Nie zapomnij jednak, że dodatki to… nie wszystko. Liczy się przede wszystkim sposób wykonania kluseczek – bez dobrej bazy żadne dodatki nie będą bowiem wybornie smakować.

Prosty przepis na pyzy ziemniaczane – ciasto, formowanie i gotowanie pyz

Pyzy powinno się jeść zaraz po ugotowaniu, ponieważ właśnie wtedy są one najsmaczniejsze. Do przygotowania dania potrzeba tak naprawdę kilku składników: ziemniaków (najlepiej starszych), mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, pieprzu i soli do smaku. Potrawa jest bardzo prosta do zrobienia samodzielnie, więc z przepisem powinien doskonale poradzić sobie nawet największy amator kulinarny.

Ugotuj ziemniaki, wystudź je i przeciśnij przez praskę. Dobrym sposobem będzie też przepuszczenie ich przez maszynkę do mięsa. Pozostałą ilość ziemniaków trzeba obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach, ewentualnie zblendować je i ułożyć na sitku. Trzeba odsączyć z nich nadmiar wody, co jest bardzo istotnym krokiem przy tworzeniu potrawy. Później ziemniaczki odstawia się na kwadrans, aby odcisnąć z nich pozostałość wody i dorzucić ziemniaki do tych wcześniej już ugotowanych.

Co dalej? Wodę z ziemniaków trzeba odlać, aby wydobyć z dna skrobię – należy ją zebrać i dodać do ziemniaków. Ziemniaki – zarówno te gotowane, jak i surowe – wymieszaj i dodaj do nich obie mąki (może to być również sama mąka ziemniaczana). Dopraw masę pieprzem i solą. W osobnym  naczyniu zagotuj wodę z solą. Z ziemniaków uformuj okrągłe kluski i wrzuć je do wrzącej wody. Gotuj pyzy przez ok. 5-7 minut, a następnie wyłów kluseczki i podawaj ciepłe, okraszone jednymi z wyżej wymienionych w tekście dodatków. Smacznego!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto