Przepis na pączki na parze krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Mleko delikatnie podgrzej w garnku.

Drożdże wymieszaj z cukrem w misce.

Roztarte drożdże zalej ciepłym mlekiem.

Przesianą przez sitko mąkę połącz z jajkami i wymieszaj. Dodaj do masy z drożdżami.

Następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia.

Gdy ciasto znacząco powiększy swoją objętość wyłóż je na stolnice z mąką i wytnij szklanką kółka.

Ponownie pozostaw do wyrośnięcia.

W dużym garnku zagotuj wodę do wrzenia, ułóż na nim specjalną kratkę do gotowania na parze i przykryj.

Gotuj w tym sposób przez około 10 minut.

pączki na parze z dżemem
Pączki na parze
Koszt przygotowania dania
8.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
330 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
80

Pączki na parze - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pączkach na parze

Pączki na parze, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od regionu. To nasza polska tradycyjna potrawa znana od wielu lat. W Poznaniu pączki na parze funkcjonują pod nazwą pyzy, a tradycyjne wielkopolskie danie składa się właśnie z pyz, kaczki w sosie i modrej kapusty. Tak czy inaczej pączki na parze, pyzy czy pampuchy to nic innego jak pyszne, delikatne, gotowane na parze kulki z ciasta drożdżowego, które możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdzą się w głównej roli podczas obiadu np. z dżemem lub śmietaną ale będą też świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych np. do pieczeni z sosem lub bitek w sosie pieczeniowym. Wybierając wersje na słodko z dżemem lub konfiturą warto przygotować ją samodzielnie z sezonowych owoców, wtedy mamy pewność co znajduje się w środku takiej słodkiej przekąski i nie dostarczymy do naszego organizmu zbędnej ilości cukru. Przygotuj wersję domową lub sprawdź skład i wybierz ten z najlepszym. Pączki na parze możesz przygotować także z nadzieniem, wtedy podczas wyrastania ciasta do środka należy włożyć farsz mięsny lub słodkie nadzienie. Przepis na pączki na parze nie jest trudny i z pewnością poradzi sobie z nim większość osób, wymaga jednie odrobiny cierpliwości. Ciasto dwukrotnie rośnie po to aby pyzy były delikatne i puszyste po ugotowaniu. Warto także zaopatrzyć się w specjalną kratkę, którą nałożymy na garnek z gotującą się wodą, a na nią przygotowane pyzy. Bez kratki także dasz rade wtedy niezbędna będzie gaza lub pielucha tetrowa, która założysz na wierzch garnka, a na nią ułożysz kulki ciasta. Jeśli masz parowar śmiało możesz z niego skorzystać, to będzie zdecydowanie najwygodniejsza opcja. Nie ważne jednak czy pyzy będą gotowane na parze czy w parowarze, każde będą dobre. Ten prosty przepis, który wymaga odrobiny czasu i cierpliwości opisuję krok po kroku nieco niżej.

Zatem skoro już wiesz jak zrobić pączki na parze, spróbuj samodzielnie. Smacznego!

Wartości odżywcze pączków na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
366.79 kcal
330.12 kcal
Białko
9.73 g
8.76 g

Węglowodany w pączkach na parze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
39.34 g
35.41 g
Węglowodany przyswajalne
39.22 g
35.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
19.32 g
17.39 g
Tłuszcze nasycone
13.04 g
11.74 g
Tłuszcze nienasycone
6.28 g
5.65 g

Witaminy w przepisie na pączki na parze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina B6
0.08 mg
0.07 mg
Tiamina
0.54 mg
0.49 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.29 mg
Niacyna
3.68 mg
3.31 mg
Foliany
95.05 µg (mcg)
85.54 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pączki na parze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
25.94 mg
23.35 mg
Potas
118.28 mg
106.46 mg
Wapń
38.42 mg
34.57 mg
Fosfor
112.10 mg
100.89 mg
Magnez
22.92 mg
20.62 mg
Żelazo
3.18 mg
2.86 mg
Cynk
0.94 mg
0.85 mg
Miedź
0.11 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pączków na parze 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pączkach na parze

Lista alergenów dla pączków na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%

Cena przygotowania pączków na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
500 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
200 g
kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Drożdże świeże
15 g
1.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Koszt składników
17.50
Jak oceniasz przepis na pączki na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób