Przepis na pączki na parze krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 500 g 2 szklanki
- Jajko 2 szt.
- Masło 200 g kostka
- Drożdże świeże 15 g
- Mleko 2% 125 ml 1/2 szklanki
Mleko delikatnie podgrzej w garnku.
Drożdże wymieszaj z cukrem w misce.
Roztarte drożdże zalej ciepłym mlekiem.
Przesianą przez sitko mąkę połącz z jajkami i wymieszaj. Dodaj do masy z drożdżami.
Następnie dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ciasto znacząco powiększy swoją objętość wyłóż je na stolnice z mąką i wytnij szklanką kółka.
Ponownie pozostaw do wyrośnięcia.
W dużym garnku zagotuj wodę do wrzenia, ułóż na nim specjalną kratkę do gotowania na parze i przykryj.
Gotuj w tym sposób przez około 10 minut.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Pączki na parze - cechy przepisu
Więcej o pączkach na parze
Pączki na parze, pyzy czy pampuchy to samo pyszne danie pod wieloma innymi nazwami, które funkcjonują w naszym kraju zależnie od regionu. To nasza polska tradycyjna potrawa znana od wielu lat. W Poznaniu pączki na parze funkcjonują pod nazwą pyzy, a tradycyjne wielkopolskie danie składa się właśnie z pyz, kaczki w sosie i modrej kapusty. Tak czy inaczej pączki na parze, pyzy czy pampuchy to nic innego jak pyszne, delikatne, gotowane na parze kulki z ciasta drożdżowego, które możesz podawać na słodko lub w wersji wytrawnej. Sprawdzą się w głównej roli podczas obiadu np. z dżemem lub śmietaną ale będą też świetnym dodatkiem do wielu dań obiadowych np. do pieczeni z sosem lub bitek w sosie pieczeniowym. Wybierając wersje na słodko z dżemem lub konfiturą warto przygotować ją samodzielnie z sezonowych owoców, wtedy mamy pewność co znajduje się w środku takiej słodkiej przekąski i nie dostarczymy do naszego organizmu zbędnej ilości cukru. Przygotuj wersję domową lub sprawdź skład i wybierz ten z najlepszym. Pączki na parze możesz przygotować także z nadzieniem, wtedy podczas wyrastania ciasta do środka należy włożyć farsz mięsny lub słodkie nadzienie. Przepis na pączki na parze nie jest trudny i z pewnością poradzi sobie z nim większość osób, wymaga jednie odrobiny cierpliwości. Ciasto dwukrotnie rośnie po to aby pyzy były delikatne i puszyste po ugotowaniu. Warto także zaopatrzyć się w specjalną kratkę, którą nałożymy na garnek z gotującą się wodą, a na nią przygotowane pyzy. Bez kratki także dasz rade wtedy niezbędna będzie gaza lub pielucha tetrowa, która założysz na wierzch garnka, a na nią ułożysz kulki ciasta. Jeśli masz parowar śmiało możesz z niego skorzystać, to będzie zdecydowanie najwygodniejsza opcja. Nie ważne jednak czy pyzy będą gotowane na parze czy w parowarze, każde będą dobre. Ten prosty przepis, który wymaga odrobiny czasu i cierpliwości opisuję krok po kroku nieco niżej.
Zatem skoro już wiesz jak zrobić pączki na parze, spróbuj samodzielnie. Smacznego!
Wartości odżywcze pączków na parze
Energia i białka
(90g)
Węglowodany w pączkach na parze
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy w przepisie na pączki na parze
(90g)
Składniki mineralne w przepisie na pączki na parze
(90g)
-
mąka pszenna,
jajka,
masło,
mleko,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pączkach na parze
Lista alergenów dla pączków na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%