Pulpety wieprzowe
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Kasza manna - pół szklanki (100 g)
- Mleko 3,2% (150 ml)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Mąka ziemniaczana - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na pulpety wieprzowe krok po kroku
Mięso mielone umieść w misce.
Dodaj do niego sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, kaszę manną i mleko.
Wymieszaj do powstania gładkiej masy.
W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet.
Formuj lekko zwilżonymi dłońmi pulpety i umieszczaj we wrzątku.
Gotuj całość przez 20 minut.
W miseczce umieść śmietanę kremówkę, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.
Dodaj do niej odrobinę ciepłej wody z pulpetów i wymieszaj.
Wlej śmietanę do pulpetów i gotuj, cały czas mieszając.
Sos powinien nieco zgęstnieć.
Pulpety podawaj z sosem i gotowanymi ziemniakami.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety
Więcej informacji na temat pulpetów wieprzowe
Pulpety wieprzowe to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym z przecieru pomidorowego to wspomnienie dzieciństwa. Pulpety najlepiej podać z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze szczypiorem i śmietaną. Przepis na pulpety wieprzowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pulpetów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mielone mięso wieprzowe z łopatki, kasza manna, papryka ostra, pieprz ziołowy, jajko, mleko, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.
Jak zrobić pulpety wieprzowe? Mięso mielone umieść w misce. Dodaj do niego sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, kaszę manną i mleko. Wymieszaj do powstania gładkiej masy. W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet. Formuj lekko zwilżonymi dłońmi pulpety i umieszczaj we wrzątku. Gotuj całość przez 20 minut. W miseczce umieść śmietanę kremówkę, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do niej odrobinę ciepłej wody z pulpetów i wymieszaj. Wlej śmietanę do pulpetów i gotuj, cały czas mieszając. Sos powinien nieco zgęstnieć. Pulpety podawaj z sosem i gotowanymi ziemniakami.
Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, wybierz chudszy kawałek do zmielenia zamiast gotowego zmielonego mięsa. Ocet spirytusowy możesz zamienić na ocet jabłkowy, jeśli masz problemy ze zbyt wrażliwym przewodem pokarmowym.
Podsumowując pyszne pulpety to świetny obiad dla całej rodziny. Łatwe danie z mięsa mielonego jest doskonałe do pracy. Pulpety są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pulpety można przygotować z połączenia różnego rodzaju mięsa. Mięso mielone na pulpety nie powinno być zbyt chude, gdyż pulpety będą twarde.
Alergeny w pulpetach wieprzowe
Lista alergenów dla pulpetów wieprzowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze pulpetów wieprzowe
Pulpety wieprzowe to bardzo dobre źródło białka zwierzęcego. Pulpety zawierają także węglowodany proste zawarte w kaszy manny oraz gluten pszenny. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na celiakię.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.