Przepis na pulpety wieprzowe krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, ocet spirytusowy, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Mięso mielone umieść w misce.

Dodaj do niego sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, kaszę manną i mleko.

Wymieszaj do powstania gładkiej masy.

W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet.

Formuj lekko zwilżonymi dłońmi pulpety i umieszczaj we wrzątku.

Gotuj całość przez 20 minut.

W miseczce umieść śmietanę kremówkę, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj.

Dodaj do niej odrobinę ciepłej wody z pulpetów i wymieszaj.

Wlej śmietanę do pulpetów i gotuj, cały czas mieszając.

Sos powinien nieco zgęstnieć.

Pulpety podawaj z sosem i gotowanymi ziemniakami.

Pulpety wieprzowe podane z dodatkiem ziemniaków na ciemnym talerzu.
Pulpety wieprzowe
Koszt przygotowania dania
28.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
800 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Pulpety wieprzowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o pulpetach wieprzowe

Pulpety wieprzowe to wspaniały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pulpety wieprzowe gotowane w sosie pomidorowym z przecieru pomidorowego to wspomnienie dzieciństwa. Pulpety najlepiej podać z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze szczypiorem i śmietaną. Przepis na pulpety wieprzowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia pulpetów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mielone mięso wieprzowe z łopatki, kasza manna, papryka ostra, pieprz ziołowy, jajko, mleko, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, mąka ziemniaczana, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz.

Jak zrobić pulpety wieprzowe? Mięso mielone umieść w misce. Dodaj do niego sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą, kaszę manną i mleko. Wymieszaj do powstania gładkiej masy. W garnku zagotuj wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i ocet. Formuj lekko zwilżonymi dłońmi pulpety i umieszczaj we wrzątku. Gotuj całość przez 20 minut. W miseczce umieść śmietanę kremówkę, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Dodaj do niej odrobinę ciepłej wody z pulpetów i wymieszaj. Wlej śmietanę do pulpetów i gotuj, cały czas mieszając. Sos powinien nieco zgęstnieć. Pulpety podawaj z sosem i gotowanymi ziemniakami.

Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, wybierz chudszy kawałek do zmielenia zamiast gotowego zmielonego mięsa. Ocet spirytusowy możesz zamienić na ocet jabłkowy, jeśli masz problemy ze zbyt wrażliwym przewodem pokarmowym.

Podsumowując pyszne pulpety to świetny obiad dla całej rodziny. Łatwe danie z mięsa mielonego jest doskonałe do pracy. Pulpety są dobre do spożycia od razu po ugotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Pulpety można przygotować z połączenia różnego rodzaju mięsa. Mięso mielone na pulpety nie powinno być zbyt chude, gdyż pulpety będą twarde.

Wartości odżywcze pulpetów wieprzowe

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kalorie)
235.30 kcal
800.00 kcal
Białko
12.20 g
41.47 g

Węglowodany w pulpetach wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany
9.08 g
30.89 g
Węglowodany przyswajalne
8.50 g
28.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
1.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz
16.38 g
55.69 g
Tłuszcze nasycone
9.43 g
32.07 g
Tłuszcze nienasycone
6.95 g
23.62 g
Tłuszcze jednonasycone
5.66 g
19.25 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.28 g
4.37 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
75.31 mg
256.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pulpety wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A
19.94 µg (mcg)
67.81 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.52 µg (mcg)
1.76 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.15 mg
3.91 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
18.41 µg (mcg)
62.60 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
1.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.86 mg
9.71 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
12.84 µg (mcg)
43.67 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
21.53 µg (mcg)
73.21 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pulpety wieprzowe

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód
51.50 mg
175.09 mg
Potas
264.50 mg
899.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
28.07 mg
95.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
141.43 mg
480.85 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.21 mg
61.90 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.88 mg
2.99 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.48 mg
5.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pulpetów wieprzowe 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pulpetach wieprzowe

Lista alergenów dla pulpetów wieprzowe przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania pulpetów wieprzowe

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Kasza manna
100 g
pół szklanki
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Mleko 3,2%
150 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 ml
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka ziemniaczana
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na pulpety wieprzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób