Przepis na pudding z tapioki krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Do garnka wlej mleko, a potem wsyp perełki tapioki.

Odstaw garnek na ok. 60-90 min.

Po tym czasie dodaj cukier i cukier wanilinowy, a potem zagotuj mleko z tapioką.

Gotuj ok. 15 min, często mieszając.

Pudding rozdziel do szklanek.

Gdy masa stężeje, na wierzch dodaj świeże maliny.

Pudding z tapioki z malinami i mięta znajduje się w szklance. Obok leża maliny i łyżeczka.
Pudding z tapioki
Koszt przygotowania dania
15.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
407 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
73

Pudding z tapioki - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o puddingu z tapioki

Jak zrobić deser z tapioki? Przygotowanie tego puddingu jest naprawdę proste. Wystarczy zalać mlekiem perełki tapioki i zostawić do namoczenia. Po ok. 60 min (do 90 min) należy dodać cukier i wszystko razem zagotować. Należy pamiętać o tym, aby często mieszać pudding w czasie gotowania. Danie jest gotowe, gdy kuleczki tapioki będą przezroczyste. Masę wystarczy rozlać do wybranych pojemniczków i podać z wybranymi dodatkami. Pudding możesz podać od razu lub dopiero po schłodzeniu.

Przepis na pudding z tapioki możesz dowolnie zmodyfikować. Jeżeli zależy ci na fit puddingu, możesz pominąć cukier biały lub zamienić go np. na cukier brzozowy (ksylitol). Do mleka możesz też dodać ekstrakt z wanilii zamiast cukru wanilinowego. Tapioka (ze skrobi manioku) nie ma smaku, więc można ją wykorzystywać do różnych rzeczy w celu zagęszczenia danej potrawy. To właśnie wybrane dodatki dodają jej smaku.

Pudding z tapioki na mleku bardzo dobrze smakuje m.in. z truskawkami, malinami. Owoce możesz posypać startą na grubych oczkach czekoladą. Pudding z tapioki można przygotować zarówno na mleku kokosowym, jak i na krowim. Odpowiednie będzie także mleko migdałowe. Mleko krowie możesz też wymieszać z wodą (proporcje 2/3 i 1/3 lub pół na pół) lub z mlekiem kokosowym.

Pamiętaj, że ugotowana tapioka będzie przezroczysta. Warto mieć na uwadze to, że duże perełki mogą potrzebować więcej czasu, aby się ugotowały. Ten pudding możesz podać z różnymi dodatkami. Pyszny będzie zarówno z owocami surowymi (np. mango, maliny, borówki, truskawki), jak i z konfiturą lub sosem owocowym. Do puddingu możesz też dodać czekoladę (gorzką, mleczną, białą). Wystarczy wrzucić kilka kostek pod koniec gotowania tapioki z mlekiem. Jeżeli lubisz słodkie desery, to nie zmniejszaj ilości cukru. Możesz też zdecydować się np. na orzechy przyprażone na patelni w syropie daktylowym lub w miodzie. Odpowiednie będą także nasiona słonecznika lub pestki dyni. Do tego puddingu możesz też dodać domową granolę. Opcji jest naprawdę bardzo wiele.

Wartości odżywcze puddingu z tapioki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
Białko
2.12 g
6.37 g

Węglowodany w puddingu z tapioki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
27.41 g
82.24 g
Węglowodany przyswajalne
25.75 g
77.25 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.66 g
4.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
2.37 g
7.12 g
Tłuszcze nasycone
1.51 g
4.53 g
Tłuszcze nienasycone
0.86 g
2.58 g
Tłuszcze jednonasycone
0.62 g
1.86 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
0.72 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
6.93 mg
20.79 mg

Witaminy w przepisie na pudding z tapioki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
15.59 µg (mcg)
46.77 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C
6.24 mg
18.72 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol
14.49 µg (mcg)
43.46 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.30 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.19 mg
0.58 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
7.76 µg (mcg)
23.29 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
12.28 µg (mcg)
36.85 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pudding z tapioki

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
155.31 mg
465.92 mg
Potas
117.78 mg
353.35 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
70.35 mg
211.06 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
133.33 mg
399.99 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
14.09 mg
42.26 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.37 mg
1.11 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.32 mg
0.95 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puddingu z tapioki 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w puddingu z tapioki

Lista alergenów dla puddingu z tapioki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pudding z tapioki

Cena przygotowania puddingu z tapioki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
150 g
2 garście
8.00
Za 125.0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 150 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Tapioka w granulkach
45 g
3 łyżki
15.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 45 g
Koszt składników
39.10
Jak oceniasz przepis na pudding z tapioki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.8% osób