Pudding z tapioki

Opublikowano: 09.06.2021 r., 13:16 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pudding z tapioki z malinami i mięta znajduje się w szklance. Obok leża maliny i łyżeczka.
Pudding z tapioki
Pudding z tapioki można zrobić m.in. z owocami. Dobrze smakuje zarówno z truskawkami, jak i malinami, mango czy borówkami. Sprawdź, jak zrobić deser z tapioki!
Przygotowanie 20 min
407 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Maliny - 2 garście (150 g)
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (16 g)
  • Cukier - 2 łyżki (24 g)
  • Tapioka w granulkach - 3 łyżki (45 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na pudding z tapioki krok po kroku

Do garnka wlej mleko, a potem wsyp perełki tapioki.

Odstaw garnek na ok. 60-90 min.

Po tym czasie dodaj cukier i cukier wanilinowy, a potem zagotuj mleko z tapioką.

Gotuj ok. 15 min, często mieszając.

Pudding rozdziel do szklanek.

Gdy masa stężeje, na wierzch dodaj świeże maliny.

Jak oceniasz przepis na pudding z tapioki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat puddingu z tapioki

Jak zrobić deser z tapioki? Przygotowanie tego puddingu jest naprawdę proste. Wystarczy zalać mlekiem perełki tapioki i zostawić do namoczenia. Po ok. 60 min (do 90 min) należy dodać cukier i wszystko razem zagotować. Należy pamiętać o tym, aby często mieszać pudding w czasie gotowania. Danie jest gotowe, gdy kuleczki tapioki będą przezroczyste. Masę wystarczy rozlać do wybranych pojemniczków i podać z wybranymi dodatkami. Pudding możesz podać od razu lub dopiero po schłodzeniu.

Przepis na pudding z tapioki możesz dowolnie zmodyfikować. Jeżeli zależy ci na fit puddingu, możesz pominąć cukier biały lub zamienić go np. na cukier brzozowy (ksylitol). Do mleka możesz też dodać ekstrakt z wanilii zamiast cukru wanilinowego. Tapioka (ze skrobi manioku) nie ma smaku, więc można ją wykorzystywać do różnych rzeczy w celu zagęszczenia danej potrawy. To właśnie wybrane dodatki dodają jej smaku.

Pudding z tapioki na mleku bardzo dobrze smakuje m.in. z truskawkami, malinami. Owoce możesz posypać startą na grubych oczkach czekoladą. Pudding z tapioki można przygotować zarówno na mleku kokosowym, jak i na krowim. Odpowiednie będzie także mleko migdałowe. Mleko krowie możesz też wymieszać z wodą (proporcje 2/3 i 1/3 lub pół na pół) lub z mlekiem kokosowym.

Pamiętaj, że ugotowana tapioka będzie przezroczysta. Warto mieć na uwadze to, że duże perełki mogą potrzebować więcej czasu, aby się ugotowały. Ten pudding możesz podać z różnymi dodatkami. Pyszny będzie zarówno z owocami surowymi (np. mango, maliny, borówki, truskawki), jak i z konfiturą lub sosem owocowym. Do puddingu możesz też dodać czekoladę (gorzką, mleczną, białą). Wystarczy wrzucić kilka kostek pod koniec gotowania tapioki z mlekiem. Jeżeli lubisz słodkie desery, to nie zmniejszaj ilości cukru. Możesz też zdecydować się np. na orzechy przyprażone na patelni w syropie daktylowym lub w miodzie. Odpowiednie będą także nasiona słonecznika lub pestki dyni. Do tego puddingu możesz też dodać domową granolę. Opcji jest naprawdę bardzo wiele.

Alergeny w puddingu z tapioki

Lista alergenów dla puddingu z tapioki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pudding z tapioki

Wartości odżywcze puddingu z tapioki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
135.93
407.80
Białko (g)
2.12
6.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
27.41
82.24
Węglowodany przyswajalne (g)
25.75
77.25
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.66
4.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.37
7.12
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
4.53
Tłuszcze nienasycone (g)
0.86
2.58
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.62
1.86
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.24
0.72
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
6.93
20.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
15.59
46.77
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.57
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.24
18.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.49
43.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.30
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.19
0.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.76
23.29
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.28
36.85
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
155.31
465.92
Potas (mg)
117.78
353.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.35
211.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
133.33
399.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.09
42.26
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.37
1.11
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.32
0.95
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny puddingu z tapioki 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania puddingu z tapioki

Koszt składników
39.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Maliny
150 g
2 garście
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 150 g
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Cukier wanilinowy
16 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Cukier
24 g
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 24 g
Tapioka w granulkach
45 g
3 łyżki
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 45 g
Koszt składników
39.10