Pralinki
- Czekolada mleczna (400 g)
- Mascarpone (250 g)
- Masło (60 g)
- Orzechy włoskie (30 g)
Przepis na pralinki krok po kroku
250 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Ostudź.
Mascarpone ubij mikserem (2-3 minuty).
Chłodną czekoladę dodaj do mascarpone i dobrze wymieszaj (krótko mikserem). Opcjonalnie dodaj cukier (jeśli potrzebujesz) - sama czekolada powinna wystarczyć.
Schowaj masę do lodówki na godzinę.
Po tym czasie na blaszce wyłóż papier do pieczenia.
Z masy zrób kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce. Schowaj na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozpuść pozostałą czekoladę wraz z masłem (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce). Połącz w jednolitą masę. Ostudź (ale konsystencja musi być płynna, niegęsta).
Pralinki obtocz z każdej strony w letniej i płynnej czekoladzie (można pomóc sobie widelcem lub nabić pralinkę na wykałaczkę).
Pralinki ozdób wg uznania, posiekanymi drobno orzechami.
Odstaw pralinki na kolejne minimum 60 minut do lodówki, aż czekolada zastygnie.
-
Tort bezowy
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Porzeczkowiec
-
Tiramisu bez jajek
-
Ciasto leśny mech
-
Ciasto 3 bit z mascarpone
-
Ciasto balladyna
-
Ciasto z masą kajmakową
-
Tort z mascarpone
-
Ciasto marchewkowe z mascarpone
-
Sernik dyniowy
-
Tarta z mascarpone
-
Tort bezowy z mascarpone
-
Tort z owocami
-
Tort marchewkowy
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Ciasto z mascarpone i kajmakiem
-
Ciasto bezowe
-
Deser z mascarpone
Więcej informacji na temat pralinek
Nie wiesz, jak zrobić pralinki? To bardzo proste. Te pyszne, domowe pralinki są czekoladowo-orzechowe. Połączenie smaków najlepsze, a wykonanie jest szybkie. Przepis na pralinki z czekolady zawiera łatwe składniki. Zrobisz je sam z kilku składników, więc wiesz, co w nich się znajduje. Nie ma w nich zbędnych dodatków i zbyt dużej ilości cukru. Po prostu to świetny, sprawdzony przepis na słodycze, które możesz zrobić samemu i to bez wyszukanych sprzętów – nie potrzebujesz foremki na praliny. Koniecznie wykorzystaj ten sprawdzony przepis.
Pralinki to słodkie kulki z czekoladą i mascarpone, oblane czekoladą i posypane orzechami. Szybko i łatwo je zrobić w domu. Przepis na pralinki wymaga tylko trzech składników. Wystarczy czekolada mleczna, mascarpone oraz masło. Domowe pralinki są równie dobre, jak te, które możesz kupić w sklepie. Dodatkowym atutem są składniki, które możesz samemu dostosować pod siebie. Te pralinki są najlepsze, gdy chcesz podarować pyszny, słodki prezent dla swojej drugiej połowy. Na pewno będzie zachwycona. To też doskonały sposób na wykonanie lepszej alternatywy dla swoich dzieci.
Jak zrobić pralinki z czekolady i mascarpone? Na początku rozpuść czekoladę i ostudź ją, a następnie wymieszaj ją z ubitym przedtem serkiem mascarpone. Jeżeli chcesz, na tym etapie można posłodzić masę (ale sama czekolada powinna wystarczyć). Masę schładzaj, następnie formuj kulki. Kulki powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Ponownie schładzaj i obtocz w polewie czekoladowej. Pralinki należy też obtoczyć w orzechach, które są drobno posiekane. Gotowe kulki oblane czekoladą i posypane orzechami układaj na blaszce, na której znajduje się papier do pieczenia. Jak widzisz z tym sprawdzonym przepisem, zrobienie domowych czekoladek jest łatwe i szybkie.
Jak zrobisz pralinki, należy je odstawić do lodówki, aż polewa czekoladowa zgęstnieje. Zajmie to minimum godzinę.
*Do przepisu na pralinki czekoladowe możesz użyć czekolady, jakiej chcesz. Najlepsza jest czekolada mleczna. Można też pomieszać rodzaj czekolady. Pyszne będą czekoladowe pralinki oblane białą czekoladą. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest także użycie gorzkiej czekolady (wtedy warto byłoby dodać nieco cukru do smaku). Pralinki można wykonać, używając do nich czekolady bez cukru. Będą równie dobre, a kaloryczność i indeks glikemiczny obniży się.
*Oprócz orzechów włoskich odpowiednie będą wszystkie inne orzechy. Migdały, orzechy ziemne, orzechy laskowe czy pistacje – niezależnie od tego co wybierzesz, każde będą smakowały wyśmienicie.
Alergeny w pralinkach
Lista alergenów dla pralinek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Czekolada mleczna
- mascarpone
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze pralinek
Orzechy wzbogacają przepis o nienasycone kwasy tłuszczowe. Jeżeli chcesz ograniczyć ilość cukru w przepisie, użyj czekolady bez cukru.
Energia i białka
(37g)
Węglowodany
(37g)
Tłuszcze
(37g)
Witaminy
(37g)
Składniki mineralne
(37g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.