Polewa z czekolady gorzkiej
- Czekolada gorzka (100 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
- Cukier puder (5 g)
Przepis na polewę z czekolady gorzkiej krok po kroku
W dużym garnku zagotuj wodę.
Do gotującej się wody włóż mniejszą miseczkę.
Czekoladę pokrusz i włóż do miseczki.
Mieszaj intensywnie łyżką, aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i pozwól mu się roztopić.
Do roztopionej czekolady dodawaj małymi porcjami śmietankę i delikatnie mieszaj rózgą, by składniki się połączyły.
Gotową polewą polej deser.
-
Ciastka owsiane
-
Ciasto czekoladowe
-
Sernikobrownie z brzoskwiniami
-
Polewa czekoladowa
-
3 bit
-
Krem do tortu
-
Seromakowiec
-
Granola
-
Marcepan
-
Tort czekoladowy
-
Ciasto jogurtowe ze śliwkami, czekoladą i kajmakiem
-
Pieguski
-
Sernikobrownie z malinami
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Fondant
-
Tort orzechowy
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Dania z czekoladą
Więcej informacji na temat polewy z czekolady gorzkiej
Polewa z czekolady gorzkiej to wspaniały dodatek, który pasuje do każdego deseru. Ma niezwykle mocny, czekoladowy smak, który przełamie nawet największą słodycz.
Przepis na polewę z czekolady gorzkiej to dobra opcja na stworzenie ciekawego dodatku, który sprawdzi się wspaniale do codziennych, jak i odświętnych wypieków. W kilkanaście minut można stworzyć gotową polewę, która jest uniwersalna i pasuje do każdego deseru. Poradzi z nią sobie każdy początkujący amator wypieków i zawsze się udaje. W dodatku da się ją zrobić w ekspresowym tempie, dlatego sprawdza się idealnie przy skomplikowanych wypiekach. Jest bardzo gęsta, przez co idealnie okrywa całe ciasto. Sprawdzi się świetnie nawet w awaryjnych sytuacjach. Pasuje na placek domowej roboty, czy ekskluzywny wielopiętrowy tort, możną jej użyć do ciasteczek, czy babeczek. Jest tak dobra, że świetnie z nią smakują owoce w niej maczane. Ta ma świetny skład, jest prosta i nie zawiera konserwantów. A najlepsze jest w niej to, że do jej zrobienia wystarczą tylko 2 składniki. Choć jest dużo prostsza niż ta ze sklepu, wcale nie ma gorszej jakości, czy smaku, wręcz przeciwnie, smakuje wspaniale. To wszystko zasługa gorzkiej czekolady i słodkiej śmietanki. To idealny duet. Świetnie nadaje się do ciasta i podkreśla jego smak. Ta domowa polewa skradnie twoje serce i już nigdy nie kupisz gotowej wersji. To świetna alternatywa dla tej z masła i kakao, gdyż smakuje dużo lepiej, ma też znacznie lepszą konsystencję. Ta z czekolady jest po prostu idealna.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić polewę z czekolady gorzkiej, by była pyszna i w pełni domowa, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Idealnie nada się do ciasta, ciasteczek, ale również do tortów. Jest tak smaczna, że nigdy już nie sięgniesz po tę ze sklepu. W kilkanaście minut pozwala przygotować wspaniałą czekoladową otoczkę do wszystkich słodkości. Jest idealnie kremowa i pięknie zastyga, jest również niezwykle smaczna. Z tego przepisu powstaje najlepsza polewa. Ten przepis na polewę jest niezwykle łatwy, a bardzo efektowny.
Alergeny w polewie z czekolady gorzkiej
Lista alergenów dla polewy z czekolady gorzkiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze polewy z czekolady gorzkiej
To opcja mało odżywcza, dlatego należy traktować ją jako dodatek do zdrowej i zbilansowanej diety.
Energia i białka
(305g)
Węglowodany
(305g)
Tłuszcze
(305g)
Składniki mineralne
(305g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.