Przepis na polędwiczki z kurkami krok po kroku

Składniki
  • polędwiczki wieprzowe 450 g
  • kurki świeże 240 g 4 garście
  • Śmietanka kremowa 30% 160 g 2/3 szklanki
  • Oliwa z oliwek 24 ml 2 łyżki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Czosnek 15 g 3 ząbki czosnku
  • Masło 30 g 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, durszlak, pojemnik zamykany, praska do czosnku, miska

W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę bazylii, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek.

Polędwicę opłucz, osusz i potnij na kawałki wielkości 1,5-2 cm, a potem umieść w pojemniku i obtocz w przygotowanej mieszance. Mięso schowaj do lodówki na ok. 1 h.

Patelnie rozgrzej i obsmaż na niej mięso z każdej strony. Mięso odłóż na bok.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Kurki oczyść dowolną metodą.

Na patelni rozgrzej masło, a potem dodaj cebulę i przesmażaj ją do zeszklenia. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i po 1 minucie dodaj kruki oraz 1/2 szklanki wody. Całość duś pod przykryciem ok. 10 min.

Wlej śmietanę, wymieszaj i dodaj polędwiczki. Duś kolejne 5 min, a potem 5-10 min redukuj sos.

Polędwiczki z kurkami znajdują się na patelni.
Polędwiczki z kurkami
Koszt przygotowania dania
37.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
509 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Polędwiczki z kurkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwiczkach z kurkami

Polędwiczki z kurkami są proste do przygotowania. Jest to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Tak przygotowane polędwiczki można podawać m.in. z ziemniakami.

Jak przyrządzić polędwiczki wieprzowe z kurkami? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania mięsa. Polędwicę należy pokroić na kawałki wybranej wielkości, a potem wszystkie obtoczyć w marynacie z przypraw i ziół wymieszanych z oliwą z oliwek. Tak zamarynowane mięso należy umieścić w lodówce na minimum godzinę.

W tym przepisie bardzo ważne jest nie tylko przygotowanie mięsa, ale też i kurek. Jeżeli nie oczyści się ich w odpowiedni sposób, to w jedzeniu będzie wyczuwalny piasek. Kurki możesz oczyścić na różne sposoby. Możesz czyścić każdą kurkę osobno za pomocą noża. Potem trzeba ją dobrze opłukać pod bieżącą wodą, aby wszystkie nieczystości zniknęły. Jest to jednak czasochłonne zajęcie. Drugi sposób jest o wiele szybszy i praktyczniejszy.

Kurki należy umieścić w garnku i posypać dużą ilością soli, a następne zalać wrzątkiem i wymieszać. Już po kilku sekundach należy przenieść je na sitko (najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej). Tę czynność trzeba powtórzyć 2 razy.

Sos z kurek do polędwiczek nie jest trudny do przygotowania. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem trzeba zeszklić cebulkę, a potem dodać do niej czosnek i kurki oraz wlać 1/2 szklanki wody. W razie potrzeby można podlać kurki bulionem lub większą ilością wody. Kurki należy dusić pod przykryciem przez ok. 10 min, a potem należy wlać śmietanę.

Gdy wymieszasz kurki w śmietanie, możesz dodać polędwiczki. Najpierw trzeba je dusić, a potem należy zredukować sos. W razie potrzeby możesz całość doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki w sosie kurkowym najlepiej podawać od razu. Można je serwować z różnymi dodatki. Odpowiednie będą m.in. kopytka, gotowane lub pieczone ziemniaki, kluski śląskie oraz grillowane warzywa.

Ten przepis na polędwiczki z kurkami w śmietanowym sosie możesz zmodyfikować. Do zrobienia marynaty, zamiast oliwy z oliwek możesz wykorzystać olej rzepakowy. Cebulę możesz zeszklić na którymś z tych tłuszczy, a masło możesz dodać później, gdy na patelnię wrzucisz kurki. Polędwiczki w sosie kurkowym możesz ozdobić natką pietruszki, ale do tego sosu pasuje także koperek oraz szczypiorek.

Wartości odżywcze polędwiczek z kurkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (330g)
Energia (kalorie)
154.43 kcal
509.61 kcal
Białko
10.02 g
33.07 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (330g)
Tłuszcz
11.15 g
36.81 g
Tłuszcze nasycone
7.43 g
24.52 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na polędwiczki z kurkami

Na 100g
Na porcję (330g)
Tiamina
0.45 mg
1.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.68 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.91 mg
12.89 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki z kurkami

Na 100g
Na porcję (330g)
Sód
26.10 mg
86.14 mg
Potas
313.69 mg
1035.17 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
11.83 mg
39.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
126.54 mg
417.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
16.39 mg
54.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.31 mg
4.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.03 mg
3.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.43 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek z kurkami 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach z kurkami

Lista alergenów dla polędwiczek z kurkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, bazylia.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania polędwiczek z kurkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
polędwiczki wieprzowe
450 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
18.00
Za 450 g
kurki świeże
240 g
4 garście
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.40
Za 240 g
Śmietanka kremowa 30%
160 g
2/3 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 160 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Masło
30 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
84.00
Łączny koszt
37.71
Jak oceniasz przepis na polędwiczki z kurkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób