Polędwiczki w sosie

Opublikowano: 30.05.2021 r., 15:35 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwiczki w sosie w srebrnym garnku, na czarnej tacy, z tostami z jasnego pieczywa.
Polędwiczki w sosie
Polędwiczki w sosie to świetny pomysł na domowy obiad, z aromatycznym, kremowym sosem. Sprawdź jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z pietruszką.
Przygotowanie 25 min
Czas duszenia 60 min
324 kcal
Kcal w porcji
225 g
Wielkość porcji
77
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwica wołowa (500 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Bulion wołowy (250 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 - 3 łyżki (36 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Musztarda - najlepiej francuska (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska, tłuczek do mięsa

Przepis na polędwiczki w sosie krok po kroku

Polędwicę pokrój w plastry i lekko rozbij.

Posiekaj czosnek i natrzyj mięso czosnkiem oraz pieprzem.

W ganku rozgrzej oliwę i obsmaż na niej mięso oprószone mąką.

Cebulę pokrój w piórka i dorzuć do mięsa.

Gdy cebula się zarumieni dodaj bulion i śmietankę.

Duś na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny.

10 minut przed końcem dodaj musztardę i posiekaną natkę pietruszki.

Jak oceniasz przepis na polędwiczki w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat polędwiczek w sosie

Polędwiczki w sosie śmietanowym wychodzą soczyste i delikatne. Ze względu na pyszny, kremowy sos do polędwiczek jest to świetny pomysł na dodatek do kaszy, która bez sosu może być dosyć sucha, przez co wiele osób niechętnie po nią sięga.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie jest banalnie prosty. Do ich przygotowania potrzebujesz oczywiście polędwiczek, śmietanki, czosnku, cebuli, mąki, bulionu i przypraw.

Jak przygotować polędwiczki wieprzowe w sosie?

Zaczynamy od pokrojenia polędwicy na plasterki i delikatnego rozbicia mięsa. Następnie drobno siekamy czosnek i nacieramy nim mięso, razem z oliwą i przyprawami. Jeżeli masz czas, możesz zostawić mięso, chociaż na godzinę, lub na całą noc, w lodówce, aby zamarynować się w przyprawach. W przepisie pominęłam ten krok, ponieważ staram się, żeby przepis był w miarę szybki, ale jeżeli to czytasz, to wiesz, że możesz tak zrobić.

Gdy mięso już jest natarte przyprawami, rozgrzewamy patelnię z olejem. Każdy kawałek mięsa oprószamy mąką i obsmażamy z dwóch stron. Obsmażone mięso przekładamy do garnka. Na patelni po mięsie podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy ją do garnka z mięsem, wlewamy bulion i śmietankę. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu, około godziny. W tym czasie możesz pozmywać, chwilę odpocząć i przygotować dodatki do mięsa. Z dodatków skrobiowych polecam kasze, szczególnie grube, ponieważ zawierają więcej błonnika, niż drobne kasze, na przykład kasza kuskus ma 5 g błonnika pokarmowego a kasza gryczana 14 g w 100 g. Kasza w domowym sosie śmietanowym od polędwiczek jest bardzo smaczna. Do tego potrzebne są jeszcze jakieś warzywka. Do duszonej wieprzowiny dobrze pasują różne przetwory warzywne jak kiszone ogórki czy papryka konserwowa. Natomiast surówka z marchwi i jabłka doda świeżości i lekkiej słodyczy całemu daniu. Czerwone mięso jest źródłem żelaza, a jego wchłanianie poprawia witamina C, więc pamiętaj, żeby dodawać do swoich posiłków warzywa lub owoce.

Mniej więcej 10 minut przed końcem duszenia dodaj do polędwiczek posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Gotowe!

Alergeny w polędwiczkach w sosie

Lista alergenów dla polędwiczek w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze polędwiczek w sosie

na 100g gotowej potrawy

Możesz pominąć mąkę, dzięki czemu polędwiczki w sosie będą miały niższy indeks glikemiczny i będą bezglutenowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kcal)
144.35
324.78
Białko (g)
9.71
21.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany (g)
3.93
8.84
Węglowodany przyswajalne (g)
3.62
8.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.31
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz (g)
9.79
22.02
Tłuszcze nasycone (g)
7.47
16.81
Tłuszcze nienasycone (g)
2.31
5.20
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.18
76.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A (µg (mcg))
0.14
0.32
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.23
0.52
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
1.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.70
1.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.25
0.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.11
9.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.70
28.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.18
2.65
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód (mg)
153.86
346.18
Potas (mg)
178.71
402.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
11.07
24.90
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
104.80
235.80
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.69
33.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
1.43
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.19
2.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek w sosie 77
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwiczek w sosie

Koszt składników
106.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Bulion wołowy
250 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
36 g
3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 36 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Musztarda
40 g
najlepiej francuska
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Koszt składników
106.00