Polędwica z dorsza

Opublikowano: 18.05.2021 r., 13:47 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Polędwica z dorsza podana na szarym talerzu z dodatkiem ziemniaka w mundurku i szparagów, na szarym blacie.
Polędwica z dorsza
Sprawdź przepis na najlepszą polędwicę z dorsza. Delikatna, soczysta i pyszna polędwica z dorsza przygotowana w piekarniku sprawdzi się jako lekki obiad i kolacja z dodatkiem ziemniaków lub ryżu i ulubionej surówki.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 20 min
209 kcal
Kcal w porcji
233 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Polędwica z dorsza 1 porcja (200 g)
  • Masło 1 łyżeczka (5 g)
  • Sok cytrynowy 1 łyżka (12 ml)
  • Koperek 1 łyżka (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz cytrynowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, ręcznik papierowy

Przepis na polędwicę z dorsza krok po kroku

Porcję dorsza osusz ręcznikiem papierowym.

Kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej połóż na blacie. Papier lub folią muszą być takiego rozmiaru aby móc szczelnie zamknąć rybę.

Na papier lub folię połóż polędwicę z dorsza.

Przypraw sokiem z cytryny, szczyptą pieprzu i soli, dodaj masło i koperek.

Szczelnie zamknij rybę i przełóż na blaszkę do pieczenia.

Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na polędwicę z dorsza
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób

Więcej informacji na temat polędwicy z dorsza

Dorsz jest rybą morską, występująca w Morzu Bałtyckim ale również w morzach arktycznych. Jest rybą o białym mięsie, średnio tłustą oraz o delikatnym smaku. Dorsza można przyrządzić na wiele sposobów a jednym z nich jest dorsz pieczony.

Świeżą ale również mrożoną polędwicę z dorsza możesz przygotować na wiele sposobów, od tych tradycyjnych, przez te bardziej oryginalne aż po łatwe fit dania. Ryba smażona, duszona, pieczona czy gotowana na parze jest bardzo smaczna i warto wprowadzić ją regularnie do swojej diety. Dorsz ze skórą ma najwięcej smaku i aromatu, najlepiej smakuje przygotowany na patelni kiedy skórka jest chrupiąca i przypomina chips. W piekarnik również można osiągnąć taki efekt jednak mięso może się wysuszyć. Aby dorsz z piekarnika był smaczny, delikatny i soczysty najlepiej przygotować go w folii lub pergaminie.

Dorsz jest bardzo zdrową rybą, która zawiera 18 gramów w 100 gramach pełnowartościowego białka. Dostarcza tym samym wszystkich niezbędnych aminokwasów, których organizm ludzki nie produkuje. Dodatkowo dorsz zawiera sporo cennego tłuszczu, który ma niską zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych, a sporo kwasów omega-3. Zawiera również mało cholesterolu, około 45 mg na 100 g produktu. Oprócz tłuszczu i białka, filet z dorsza dostarcza także witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę D3, a także składniki mineralne takie jak potas, wapń, fosfor, sód, magnez i selen. Bardzo zdrową odmianą dorsza jest dorsz czarny.

Polędwica z dorsza pieczona w piekarniku w folii lub pergaminie jest pyszną propozycją na fit danie rybne, do którego pasuje wiele dodatków warzywnych. Dzięki temu przygotujesz pyszne, sycące, bardzo zdrowe i niskokaloryczne danie, a prosty przepis sprawi, że będziesz przygotowywać ją częściej. Przepis na polędwicę z dorsza jest naprawdę łatwy i szybki w przygotowaniu. Ważne jest aby szczelnie zamknąć folię lub pergamin aby para wodna sprawiła, że mięso jest pieczone na parze wodnej. Sprawia to również, że mięso nie wysycha, jest delikatne i soczyste. Jak przygotować polędwiczki z dorsza z piekarnika, jak zrobić polędwicę oraz ile piec danie dowiesz się z dokładnego przepisu.

Wypróbuj już dziś przepis na pieczonego dorsza i zakochaj się w jego smaku i delikatności. Danie to na pewno zagości częściej na Twoim stole. Danie to możesz podać również na uroczysty czy romantyczny obiad lub kolację.

Alergeny w polędwicy z dorsza

Lista alergenów dla polędwicy z dorsza przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Polędwica z dorsza
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze polędwicy z dorsza

na 100g gotowej potrawy

Polędwica z dorsza to najsmaczniejsza część ryby. Mięso jest odpowiednio tłuste, delikatne i wilgotne. Polędwicę z dorsza warto wprowadzić regularnie do swojej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(233g)
Energia (kcal)
89.86
209.37
Białko (g)
15.55
36.24
Fenyloalanina (mg)
0.61
1.41
Brak danych dla: sok cytrynowy.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(233g)
Węglowodany (g)
0.84
1.95
Węglowodany przyswajalne (g)
0.68
1.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(233g)
Tłuszcz (g)
2.40
5.60
Tłuszcze nasycone (g)
1.50
3.49
Tłuszcze nienasycone (g)
0.90
2.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.63
1.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.27
0.63
Cholesterol (mg)
41.52
96.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(233g)
Witamina A (µg (mcg))
51.48
119.96
Witamina B6 (mg)
0.22
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.78
1.83
Witamina C (mg)
8.69
20.24
Witamina D (µg (mcg))
0.77
1.80
Witamina E (mg)
0.60
1.40
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.70
57.55
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Ryboflawina (mg)
0.08
0.19
Niacyna (mg)
1.88
4.38
Foliany (µg (mcg))
17.40
40.55
Beta karoten (µg (mcg))
3.44
8.02
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(233g)
Sód (mg)
50.83
118.43
Potas (mg)
411.00
957.64
Wapń (mg)
28.84
67.20
Fosfor (mg)
179.71
418.72
Magnez (mg)
31.60
73.62
Żelazo (mg)
0.78
1.82
Cynk (mg)
0.45
1.06
Miedź (mg)
0.04
0.09
Mangan (mg)
0.10
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy z dorsza 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania polędwicy z dorsza

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z dorsza
200 g
1 porcja
24.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Masło
5 g
1 łyżeczka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 5 g
Sok cytrynowy
12 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 12 ml
Koperek
16 g
1 łyżka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 16 g
Koszt składników
32.00