Przepis na polędwica wellington krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Mięso dopraw solą i pieprzem.

Odstaw na 10 minut.

Pokrój pieczarki w drobną kostkę.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek.

Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut.

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem.

Na patelni rozgrzej mocno olej rzepakowy i obsmaż polędwicę.

Na ciasto francuskie wyłóż pieczarki, ułóż na nich polędwicę owiniętą w szynkę parmeńską i zwiń ciasto w rulon.

Wierzch ciasta natnij delikatnie nożem.

Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wodę.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.

Po upieczeniu pozwól polędwicy odpocząć i pokrój na porcje.

Polędwica wellington podana na drewnianej desce do krojenia.
Polędwica wellington
Koszt przygotowania dania
136.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
511 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
52

Polędwica wellington - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy wellington

Polędwica wellington to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Polędwica świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad lub kolację. Polędwica jest daniem, które zachwyca swoją prostotą i wyrafinowanym smakiem. Przepis na polędwicę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia polędwicy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, ciasto francuskie, pieczarki, masło, szynka parmeńska, sól, pieprz, czosnek, cebula, musztarda rosyjska, jajko, olej rzepakowy.

Jak zrobić polędwicę wellington? Mięso dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10 minut. Pokrój pieczarki w drobną kostkę. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj pieczarki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 5-6 minut. Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na 10-15 minut przed pieczeniem. Na patelni rozgrzej mocno olej rzepakowy i obsmaż polędwicę. Na ciasto francuskie wyłóż pieczarki, ułóż na nich polędwicę owiniętą w szynkę parmeńską i zwiń ciasto w rulon. Wierzch ciasta natnij delikatnie nożem. Posmaruj ciasto jajkiem roztrzepanym z odrobiną wodę. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po upieczeniu pozwól polędwicy odpocząć i pokrój na porcje.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności, więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu, wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu.

Podsumowując pyszna polędwica wołowa w cieście francuskim sprawdzi się na obiad. Polędwicę można podać z sosem béarnaise, który przygotowuje się na bazie żółtek, octu i białego wina. Polędwicę wołową można zastąpić polędwicą wieprzową lub piersią z kurczaka. Danie zyska wówczas inny smak. Polędwica jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Odgrzana polędwica nie będzie jednak tak smaczna, jak ta przygotowana na świeżo.

Wartości odżywcze polędwicy wellington

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
227.24 kcal
511.28 kcal
Białko
10.32 g
23.22 g

Węglowodany w polędwicy wellington

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
9.95 g
22.38 g
Węglowodany przyswajalne
9.10 g
20.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.85 g
1.91 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
16.35 g
36.78 g
Tłuszcze nasycone
6.48 g
14.58 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.12 g
20.53 g
Brak danych dla: szynka parmeńska, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.33 g
16.50 g
Brak danych dla: szynka parmeńska, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.79 g
4.03 g
Brak danych dla: szynka parmeńska, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
41.53 mg
93.44 mg

Witaminy w przepisie na polędwica wellington

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
30.18 µg (mcg)
67.89 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.48 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.46 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.36 mg
3.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ciasto francuskie, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E
0.30 mg
0.68 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
29.43 µg (mcg)
66.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.29 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.52 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.37 mg
9.83 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
24.17 µg (mcg)
54.38 µg (mcg)
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
8.42 µg (mcg)
18.95 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwica wellington

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
225.00 mg
506.24 mg
Potas
208.77 mg
469.74 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń
12.80 mg
28.81 mg
Fosfor
108.55 mg
244.24 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.32 mg
36.71 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.91 mg
2.04 mg
Cynk
1.13 mg
2.55 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.28 mg
Brak danych dla: szynka parmeńska, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wellington 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy wellington

Lista alergenów dla polędwicy wellington przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania polędwicy wellington

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
800 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
96.00
Za 800 g
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Szynka parmeńska
130 g
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
22.75
Za 130 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
180.00
Jak oceniasz przepis na polędwica wellington
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób