Przepis na polędwicę wołową krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Polędwicę umyj i osusz, następnie posyp ją pieprzem oraz bazylią. Mięso włóż do naczynia i ułóż na nim pokrojony czosnek. Następnie mięso nasmaruj olejem i pozostaw w lodówce na całą noc.

Kolejnego dnia mięso podsmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiany kolor.

Do naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone warzywa oraz pieczarki, następnie na wierzch połóż podsmażone mięso.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C i piecz w nim mięso przez około 40 minut.

Gotową polędwicę podawaj od razu po przygotowaniu np. z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.

Polędwica wołowa pieczona podana na desce do krojenia.
Polędwica wołowa
Koszt przygotowania dania
63.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
262 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
33

Polędwica wołowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice wołową jest prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby wykonać nasz przepis. Produkty spożywcze, które będą niezbędne do przygotowania dania to: polędwica wołowa, cebula, marchewka, pieczarki, olej, pieprz , bazylia i czosnek.

Jak przyprawić i jak przygotować polędwice wołową? Polędwice musisz zamarynować dzień wcześniej przed upieczeniem. Polędwice umyj i osusz, następnie posyp ją pieprzem oraz bazylią. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim czosnek. Mięso posmaruj olejem i odstaw na noc do lodówki. Jak zrobić polędwiczki wołowe na obiad? Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.

Jak upiec naszą polędwice wołową? Do naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone warzywa. Na wierzch warzyw połóż mięso. W piekarniku nagrzanym do 170 stopni C piecz mięso przez około 40 minut. Pieczona polędwica cygańska gotowa. Mięso najlepiej podawaj z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.

Polędwica wołowa jest mięsem, które dostarczy do naszego organizmu sporej ilości wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo polędwica wołowa zawiera nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w niej również niektóre witaminy z grupy D, wapń, magnez czy żelazo. Ten ostatni składnik mineralny jest szczególnie waży w diecie osób chorujących na anemię, ponieważ w większości przypadków to właśnie tego składnika brakuje w ich diecie. Polędwica jest również źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Podsumowując polędwica wołowa to mięsne treściwe danie. Mięso z polędwicy wołowej jest aromatyczne i soczyste. Mięso z polędwicy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie sprawdzi się dla osób, które są na diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Pieczona polędwica sprawdzi się jako propozycja  obiadowa dla rodziny oraz kiedy spodziewamy się gości.

Wartości odżywcze polędwicy wołowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
131.05 kcal
262.10 kcal
Białko
9.97 g
19.93 g

Węglowodany w polędwicy wołowej

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
3.34 g
6.67 g
Węglowodany przyswajalne
2.45 g
4.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.89 g
1.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.60 g
17.20 g
Tłuszcze nasycone
2.43 g
4.86 g
Tłuszcze nienasycone
6.17 g
12.35 g
Tłuszcze jednonasycone
4.59 g
9.19 g
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
3.16 g
Cholesterol
37.14 mg
74.29 mg

Witaminy w przepisie na polędwicę wołową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
159.05 µg (mcg)
318.10 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.61 µg (mcg)
1.22 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.23 mg
4.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Witamina E
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.90 mg
9.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.86 µg (mcg)
29.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1578.19 µg (mcg)
3156.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę wołową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
50.67 mg
101.33 mg
Potas
292.10 mg
584.19 mg
Wapń
14.09 mg
28.18 mg
Fosfor
125.33 mg
250.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.38 mg
32.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
1.09 mg
Cynk
1.38 mg
2.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wołowej 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy wołowej

Lista alergenów dla polędwicy wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polędwicę wołową

Cena przygotowania polędwicy wołowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na polędwicę wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób