Przepis na polędwicę wołową krok po kroku

Składniki
Przyprawy
pieprz, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Polędwicę umyj i osusz, następnie posyp ją pieprzem oraz bazylią. Mięso włóż do naczynia i ułóż na nim pokrojony czosnek. Następnie mięso nasmaruj olejem i pozostaw w lodówce na całą noc.

Kolejnego dnia mięso podsmaż na rozgrzanej patelni z dwóch stron na rumiany kolor.

Do naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone warzywa oraz pieczarki, następnie na wierzch połóż podsmażone mięso.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C i piecz w nim mięso przez około 40 minut.

Gotową polędwicę podawaj od razu po przygotowaniu np. z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych warzyw.

Polędwica wołowa pieczona podana na desce do krojenia.
Polędwica wołowa
Koszt przygotowania dania
63.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
262 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
33

Polędwica wołowa - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwicy wołowej

Polędwica wołowa to doskonała propozycja, która sprawdzi się jako obiad lub danie mięsne na imprezę ze znajomymi. Przepis na polędwice wołową jest prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby wykonać nasz przepis. Produkty spożywcze, które będą niezbędne do przygotowania dania to: polędwica wołowa, cebula, marchewka, pieczarki, olej, pieprz , bazylia i czosnek.

Jak przyprawić i jak przygotować polędwice wołową? Polędwice musisz zamarynować dzień wcześniej przed upieczeniem. Polędwice umyj i osusz, następnie posyp ją pieprzem oraz bazylią. Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i ułóż na nim czosnek. Mięso posmaruj olejem i odstaw na noc do lodówki. Jak zrobić polędwiczki wołowe na obiad? Zamarynowane wcześniej mięso podsmaż na patelni z dwóch stron na rumiany kolor.

Jak upiec naszą polędwice wołową? Do naczynia żaroodpornego włóż obrane i pokrojone warzywa. Na wierzch warzyw połóż mięso. W piekarniku nagrzanym do 170 stopni C piecz mięso przez około 40 minut. Pieczona polędwica cygańska gotowa. Mięso najlepiej podawaj z dodatkiem pieczonych lub gotowanych ziemniaków oraz z dodatkiem surówki ze świeżych warzyw.

Polędwica wołowa jest mięsem, które dostarczy do naszego organizmu sporej ilości wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo polędwica wołowa zawiera nasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Znajdziemy w niej również niektóre witaminy z grupy D, wapń, magnez czy żelazo. Ten ostatni składnik mineralny jest szczególnie waży w diecie osób chorujących na anemię, ponieważ w większości przypadków to właśnie tego składnika brakuje w ich diecie. Polędwica jest również źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Podsumowując polędwica wołowa to mięsne treściwe danie. Mięso z polędwicy wołowej jest aromatyczne i soczyste. Mięso z polędwicy jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Danie sprawdzi się dla osób, które są na diecie o niskiej zawartości węglowodanów. Pieczona polędwica sprawdzi się jako propozycja  obiadowa dla rodziny oraz kiedy spodziewamy się gości.

Wartości odżywcze polędwicy wołowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
131.05 kcal
262.10 kcal
Białko
9.97 g
19.93 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.60 g
17.20 g
Tłuszcze nasycone
2.43 g
4.86 g
Tłuszcze nienasycone
6.17 g
12.35 g
Tłuszcze jednonasycone
4.59 g
9.19 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.58 g
3.16 g

Witaminy w przepisie na polędwicę wołową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.29 mg
0.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.90 mg
9.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.86 µg (mcg)
29.71 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwicę wołową

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
50.67 mg
101.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
292.10 mg
584.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
14.09 mg
28.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
125.33 mg
250.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.38 mg
32.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.54 mg
1.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.38 mg
2.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwicy wołowej 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwicy wołowej

Lista alergenów dla polędwicy wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na polędwicę wołową

Cena przygotowania polędwicy wołowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
500 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
60.00
Za 500 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na polędwicę wołową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób