Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym krok po kroku

Składniki
  • polędwiczki wieprzowe 500 g
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g
  • Bulion drobiowy 300 g
  • Cebula 105 g 1 sztuka
  • kurki świeże 180 g
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, tłuczek do mięsa, patelnia głęboka

Polędwice pokrój w plastry, lekko rozbij i posyp solą i pieprzem.

Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż polędwiczki.

Cebulę pokrój w kostkę.

Obsmażone mięso zdejmij na talerz.

Na tej samej patelni podsmaż cebulę.

Kurki wypłucz i opcjonalnie przekrój na pół.

Dodaj kurki do cebuli i smaż, na wolnym ogniu, około 8-10 minut.

Po tym czasie dodaj bulion i śmietankę.

Gdy sos się zagotuje dopraw go do smaku i włóż mięso.

Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu około 10-15 minut.

Polędwiczki w sosie kurkowym podane z makaronem penne i natką pietruszki
Polędwiczki w sosie kurkowym
Koszt przygotowania dania
40.19 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
244 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Polędwiczki w sosie kurkowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o polędwiczkach w sosie kurkowym

Przepis na polędwiczki w sosie kurkowym jest całkiem prosty i ciekawy. Do jego przygotowania potrzebujesz polędwicy wieprzowej, kurek, cebuli, przypraw i trochę bulionu.

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym?

Zaczynamy od pokrojenia w plasterki i lekkiego rozbicia, przy pomocy tłuczka do mięsa, wieprzowiny. Pamiętaj, że mięso kroimy w poprzek włókien mięśniowych. Cebulę kroimy w kostkę, a kurki możemy przekroić na pół, jeśli są dosyć duże. Pamiętaj, aby dobrze umyć grzyby, ponieważ w blaszce grzyba mogą znajdować się resztki piasku, który potem będzie bardzo negatywnie wpływał na jakość potrawy. Na patelni z oliwą obsmażamy polędwiczki i zdejmujemy je na talerzyk. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulkę. Gdy trochę się zarumieni, dodajemy grzyby. Dusimy grzyby z cebulką około 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i bulion. Gdy sos się zagotuje, próbujemy, jak smakuje i dodajemy do smaku przyprawy. Ja używam do tego dania tylko soli i pieprzu. Gdy sos jest już doprawiony, wkładamy mięso. Całość przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. W czasie gotowania mięsa możesz ugotować kaszę i przygotować surówkę. Po 10 minutach duszenia polędwiczki w sosie kurkowym są gotowe. Jeżeli sos wyszedł za rzadki, możesz wymieszać około 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej (ziemniaczana łatwiej się łączy z wodą) z odrobiną bulionu i dolać do sosu. Ilość mąki jest uzależniona, od tego, jak gęsty chcesz mieć sos. Jeżeli chcesz tylko lekko zagęścić sos, to dodaj mniej niż 0,5 łyżki, a jeśli wolisz mocno gęsty, to dodaj więcej. Najlepiej przed dodaniem mąki zdjąć patelnię z ognia, mięso przesunąć pod bok (lub na chwilę wyjąć) i dopiero dodać mąkę z bulionem do sosu. W ten sposób mięso nie będzie Ci przeszkadzać w mieszaniu sosu, a sos z mąką nie będzie tak szybko gęstnieć. Wtedy łatwiej wymieszasz sos i nie powstaną grudki. Potem zagotuj jeszcze sos i możesz podawać. Taka polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym będzie soczysta, krucha i bardzo aromatyczna. To jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie kurek.

Wartości odżywcze polędwiczek w sosie kurkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (245g)
Energia (kalorie)
99.92 kcal
244.80 kcal
Białko
9.00 g
22.05 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (245g)
Tłuszcz
5.97 g
14.63 g
Tłuszcze nasycone
4.44 g
10.88 g
Brak danych dla: kurki świeże.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na polędwiczki w sosie kurkowym

Na 100g
Na porcję (245g)
Sód
111.94 mg
274.25 mg
Potas
247.65 mg
606.73 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
7.49 mg
18.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.93 mg
2.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny polędwiczek w sosie kurkowym 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w polędwiczkach w sosie kurkowym

Lista alergenów dla polędwiczek w sosie kurkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy

Cena przygotowania polędwiczek w sosie kurkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
polędwiczki wieprzowe
500 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Bulion drobiowy
300 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.43
Za 300 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
kurki świeże
180 g
30.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 180 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
91.00
Łączny koszt
40.19
Jak oceniasz przepis na polędwiczki w sosie kurkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób