Filet mignon
- Polędwica wołowa (300 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
- Masło (30 g)
- Ocet balsamiczny - 1 łyżka stołowa (10 ml)
Przepis na filet mignon krok po kroku
Mięso oczyść z żyłek i tłuszczu. Przygotuj z niego dwa steki.
Steki dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej rozgrzej olej i ułóż na nim dwa steki.
Steki smaż z każdej strony po około 5 minut (do uzyskania brązowego koloru). Steków nie nakłuwaj widelcem.
Usmażone steki odłóż na deskę i pozostaw na 8 minut.
W tym czasie na patelni po smażeniu mięsa roztop masło, dodaj do niego 3 gałązki rozmarynu oraz odrobinę soli i pieprzu.
Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i odparuj sos do uzyskania konsystencji gęstego syropu.
Odłożone steki ułóż na talerzach i polej glazurą z patelni.
Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami (np. ze szparagami i frytkami z batatów).
- Bitki wołowe
- Polędwiczki wieprzowe
- Polędwica w sosie
- Stek
- Polędwica w sosie kurkowym
- Polędwiczki w sosie
- Polędwica w sosie pieczarkowym
- Polędwiczki w sosie kurkowym
- Polędwica z indyka
- Polędwiczki wieprzowe w sosie
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Bulgogi
- Stek z polędwicy wołowej
- Polędwica w sosie musztardowym
- Polędwica z dorsza
- Polędwica wołowa
- Polędwica wellington
- Polędwica wieprzowa w sosie
- Przepisy na polędwicę
Więcej informacji na temat fileta mignon
Filet mignon stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet mignon warto podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz z surówkami lub ze szparagami. Sprawdzony przepis na filet mignon jest bardzo prosty, jednak warto wiedzieć, jak usmażyć soczysty stek wołowy - nie należy nakłuwać go widelcem podczas smażenia. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, olej rzepakowy, masło, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz rozmaryn.
A jak zrobić filet mignon? Mięso oczyść z żyłek i tłuszczu. Przygotuj z niego dwa steki. Steki dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej rozgrzej olej i ułóż na nim dwa steki. Steki smaż z każdej strony po około 5 minut (do uzyskania brązowego koloru). Steków nie nakłuwaj widelcem. Usmażone steki odłóż na deskę i pozostaw na 8 minut. W tym czasie na patelni po smażeniu mięsa roztop masło, dodaj do niego 3 gałązki rozmarynu oraz odrobinę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i odparuj sos do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Odłożone steki ułóż na talerzach i polej glazurą z patelni.
Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy między innymi żelazo.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny filet mignon. Stek świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem frytek z batatów lub z gotowanymi szparagami. Najlepszy stek jest dobry do spożycia po około 10 minutach od zakończenia smażenia. Podczas smażenia pamiętaj, aby nie nakłuwać mięsa - dzięki temu ciepło utrzyma się wewnątrz przygotowywanego kawałka polędwicy wołowej.
Alergeny w filecie mignon
Lista alergenów dla fileta mignon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze fileta mignon
Filet mignon to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso smażone jest ciężkostrawne, dlatego nie powinno spożywać się go na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(170g)
Węglowodany
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy
(170g)
Składniki mineralne
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.