Filet mignon

Opublikowano: 22.03.2023 r., 10:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet mignon podany z dodatkiem szparagów na czarnym talerzu.
Filet mignon
Filet mignon to pyszna smażona polędwica wołowa. Mięso świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 25 min
406 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Polędwica wołowa (300 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Masło (30 g)
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka stołowa (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
kuchenka, żeliwna patelnia

Przepis na filet mignon krok po kroku

Mięso oczyść z żyłek i tłuszczu. Przygotuj z niego dwa steki.

Steki dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej rozgrzej olej i ułóż na nim dwa steki.

Steki smaż z każdej strony po około 5 minut (do uzyskania brązowego koloru). Steków nie nakłuwaj widelcem.

Usmażone steki odłóż na deskę i pozostaw na 8 minut.

W tym czasie na patelni po smażeniu mięsa roztop masło, dodaj do niego 3 gałązki rozmarynu oraz odrobinę soli i pieprzu.

Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i odparuj sos do uzyskania konsystencji gęstego syropu.

Odłożone steki ułóż na talerzach i polej glazurą z patelni.

Gotowe danie podawaj z ulubionymi dodatkami (np. ze szparagami i frytkami z batatów).

Jak oceniasz przepis na filet mignon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,9% osób

Więcej informacji na temat fileta mignon

Filet mignon stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny filet mignon warto podać z dodatkiem gotowanych ziemniaków oraz z surówkami lub ze szparagami. Sprawdzony przepis na filet mignon jest bardzo prosty, jednak warto wiedzieć, jak usmażyć soczysty stek wołowy - nie należy nakłuwać go widelcem podczas smażenia. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, olej rzepakowy, masło, ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz rozmaryn.

A jak zrobić filet mignon? Mięso oczyść z żyłek i tłuszczu. Przygotuj z niego dwa steki. Steki dopraw do smaku solą oraz pieprzem i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej. Na dobrze rozgrzanej patelni żeliwnej rozgrzej olej i ułóż na nim dwa steki. Steki smaż z każdej strony po około 5 minut (do uzyskania brązowego koloru). Steków nie nakłuwaj widelcem. Usmażone steki odłóż na deskę i pozostaw na 8 minut. W tym czasie na patelni po smażeniu mięsa roztop masło, dodaj do niego 3 gałązki rozmarynu oraz odrobinę soli i pieprzu. Składniki dokładnie wymieszaj i podsmaż chwilę. Na koniec dodaj ocet balsamiczny i odparuj sos do uzyskania konsystencji gęstego syropu. Odłożone steki ułóż na talerzach i polej glazurą z patelni.

Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy między innymi żelazo.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować pyszny filet mignon. Stek świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem frytek z batatów lub z gotowanymi szparagami. Najlepszy stek jest dobry do spożycia po około 10 minutach od zakończenia smażenia. Podczas smażenia pamiętaj, aby nie nakłuwać mięsa - dzięki temu ciepło utrzyma się wewnątrz przygotowywanego kawałka polędwicy wołowej.

Alergeny w filecie mignon

Lista alergenów dla fileta mignon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze fileta mignon

na 100g gotowej potrawy

Filet mignon to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso smażone jest ciężkostrawne, dlatego nie powinno spożywać się go na diecie lekkostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
238.86
406.06
Białko (g)
16.00
27.20
Fenyloalanina (mg)
0.65
1.10
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
0.48
0.81
Węglowodany przyswajalne (g)
0.48
0.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.21
0.36
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.20
0.35
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
18.82
32.00
Tłuszcze nasycone (g)
8.50
14.44
Tłuszcze nienasycone (g)
10.33
17.55
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.15
13.86
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.18
3.70
Cholesterol (mg)
82.92
140.96

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
57.00
96.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
64.89
110.31
Potas (mg)
279.28
474.77
Wapń (mg)
11.92
20.26
Fosfor (mg)
176.69
300.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.50
34.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
1.14
Cynk (mg)
2.13
3.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta mignon 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta mignon

Koszt składników
79.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
300 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
36.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Ocet balsamiczny
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
79.00